Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Een huis vol speelgoed – 5 onmisbare gewoontes voor een opgeruimd huis

Worstel je met een huis vol speelgoed en rommel? Deze 5 onmisbare gewoontes gaan je helpen om op een eenvoudige manier je huis opgeruimd en leefbaar te houden.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Treinbanen tussen de stoelpoten

De vloer van ons huis ligt dagelijks vol met speelgoed. Toen ik voor het eerst vader werd, moest ik wel even wennen aan al dat losse speelgoed op de vloer. Het is natuurlijk geweldig om te zien hoe -nu vooral nog Jake- zijn fantasie gebruikt om te spelen en hoe hij zijn speelgoed door het hele huis verspreidt.

Ik vind het mooi dat hij het hele huis gebruikt als zijn speelplaats. Het is voor hem een manier om vrij te ontdekken en te leren over de wereld om hem heen.

Daarnaast speel ik vaak ook gezellig mee met Jake en Sophie. Bij Sophie zijn het nu vooral nog spelletjes als met blokken spelen en kiekeboe doen, bij Jake is het vooral bouwen aan zijn treinbaan en hindernisbanen maken over de hele benedenverdieping.

Het is heerlijk om weer even terug te gaan naar mijn eigen kindertijd en te fantaseren over de avonturen die we samen beleven met het speelgoed. Ik kan er oprecht van genieten als de kinderen helemaal in hun element zijn met het speelgoed waar ze mee spelen.

Aan de andere kant vind ik het ook belangrijk dat aan het eind van de dag het huis weer opgeruimd is (en bij chaos tussendoor een snelle opruimronde doe). Niet alleen voor ons, maar ook voor de kinderen zelf. Een opgeruimd huis zorgt voor rust en overzicht, en ik vind het ook belangrijk om nu al deze verantwoordelijkheid en discipline bij te brengen aan de kinderen.

Dus ja – ons huis ligt dagelijks vol met speelgoed, en dat is natuurlijk alleen maar leuk. En zolang we ook zorgen voor een opgeruimd huis na een dag van spelen, is iedereen happy.

Hieronder deel ik mijn 5 gewoontes die ons helpen om, ondanks al het speelgoed, toch het huis weer opgeruimd te krijgen.

5 gewoontes voor een opgeruimd huis

Dagelijks opruimen

Maak het opruimen van speelgoed en andere rommel een onderdeel van de dagelijkse routine. Plan bijvoorbeeld een opruimtijd in na het ontbijt of voor het avondeten.

Hierdoor wordt opruimen een gewoonte en blijft het huis netjes en overzichtelijk. Zorg ervoor dat er vaste plekken zijn voor het speelgoed. Door de spullen een vaste plek te geven, weten de kinderen waar het hoort en kunnen ze het makkelijker terugzetten.

Blijf positief en motiveer je kinderen om mee te helpen met opruimen. Geef complimenten en maak er een spelletje van om het opruimen leuk te maken.

2. Bewuste aankopen doen

Overweeg of een nieuw stuk speelgoed echt nodig is en bedenk of het past bij de interesses en ontwikkelingsfase van je kind. Zo voorkom je dat er speelgoed in huis komt dat niet gebruikt wordt – hartstikke zonde.

Kijk ook naar de duurzaamheid en kwaliteit van het speelgoed, voordat je het aanschaft. Investeer liever in kwalitatief goed speelgoed dat lang meegaat in plaats van goedkope spullen die snel kapot gaan.

Bedenk alternatieven voor het kopen van nieuw speelgoed. Misschien kun je het speelgoed lenen van vrienden of familie of ruilen met andere ouders.

3. Wegdoen wat niet meer nodig is

Maak het uitzoeken van spullen een gezamenlijke activiteit met je kinderen. Geef ze bijvoorbeeld de opdracht om hun speelgoedkist uit te zoeken en leg uit waarom het belangrijk is om regelmatig spullen weg te doen.

Doneer de spullen die nog in goede staat zijn aan een goed doel of een kringloopwinkel. Zo draag je bij aan een beter milieu en help je andere mensen die het minder breed hebben.

Blijf kritisch en maak er een gewoonte van om regelmatig spullen uit te zoeken. Zo voorkom je dat er te veel spullen in huis blijven liggen en wordt het minder uitdagend om het huis opgeruimd te krijgen.

4. Een opbergsysteem ontwikkelen

Kijk naar de behoeften van je kinderen en pas het opbergsysteem daarop aan.

  • Als de kinderen bijvoorbeeld veel klein speelgoed hebben, dan zijn opbergdozen met vakjes handig.
  • Hebben je kinderen veel boeken, dan is een boekenkast (of -plank) een goede oplossing.

Maak het opbergsysteem zo eenvoudig mogelijk, zodat het voor iedereen duidelijk is waar de spullen horen. Dit voorkomt dat spullen in de verkeerde bak terechtkomen en het zorgt voor overzicht.

Betrek je kinderen bij het ontwikkelen van het opbergsysteem. Vraag hen bijvoorbeeld om mee te denken over de indeling van de speelgoedkast. Hierdoor voelen ze zich betrokken en zullen ze eerder geneigd zijn om te helpen met opruimen.

5. Regelmatig schoonmaken

Verdeel de taken onder het gezin en maak eventueel een schema om bij te houden wie wat doet en wanneer. Maak er een gezamenlijk moment van en beloon elkaar met bijvoorbeeld een lekkere snack of leuke activiteit.

Onze kinderen vind ik hier nog vrij jong voor, maar Jake vindt het wel erg leuk om mee te helpen. Zo helpt hij regelmatig mee met het opruimen van de tafel, een doekje over het aanrecht halen en andere kleine huishoudelijke taken.

Een schoon en opgeruimd huis zorgt voor een prettige leefomgeving. Het is dan ook belangrijk om regelmatig schoon te maken en het ronddwalende speelgoed op te ruimen.

Ik ben benieuwd hoe het bij jou thuis vergaat met opruimen als je jonge kinderen hebt. Laat me dit zeker weten in een reactie hieronder! 😃

Minimaliseer je spullen & versimpel je leven

Minimaliseer je spullen en maak je leven simpel – met dit handige stappenplan voor een simpeler leven.

Met behulp van de minimalisme cursus Minder meuk, meer leuk van soChicken bouw je stap voor stap aan een leven dat draait om voldoening, vrijheid, plezier en eenvoud.

Leef simpel en ongehaast en richt je op de dingen die jij leuk en belangrijk vindt.

Lees meer en schrijf je direct in…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Rosanne

    Ja vooral dat dagelijkse rondje helpt enorm om alles woonbaar te houden. Soms is het zo klaar en soms is het even werken maar zo hoop het in elk geval niet zo op. Leuk artikel weer!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate