Veggie chicken & waffles recept

Billy van der GaagVandaag staat het recept online van mijn fried chicken and waffles versie, helemaal vegetarisch natuurlijk. Gefrituurde vega kip geserveerd op een warme zelfgemaakte wafel. Veggie comfort food to the max, that's how I roll.

Gekke combinaties eten

Eén van de redenen waarom ik zo van Amerika hou is vanwege alle gekke combinaties eten. Gefrituurde kip met wafels is er zo één. Dit recept voor chicken and waffles is typisch Amerikaans. Als ontbijt, lunch of diner. Dat maakt allemaal niet zoveel uit, zolang het maar ongezond en lekker is.

Anything is possible in the land of the free.

Bij bol.com heb ik dit hippe wafelijzer besteld en ben ik aan de slag gegaan(= affiliate link, ik krijg een ieniemienie bedrag uitgekeerd als je iets besteld via deze link. Kan ik nog meer wafel recepten uit gaan proberen, houdt me van de straat). Deze versie van chicken and waffles ziet er net zo uit als de Amerikaanse variant, maar dan natuurlijk wel vegetarisch.

Good stuff.

vegetarische kip & wafel recept

Toch moet ik je iets bekennen. Inmiddels ben ik een tijdje geleden teruggekomen van onze road trip door Amerika, waar we in een kleine twee maanden tijd negen staten hebben aangedaan. Ontbijten buiten de deur, lunchen langs de weg en in de avond op zoek naar een leuk restaurantje om een hapje te eten. Alleen in die twee maanden tijd heb ik geen enkele keer chicken and waffles op het menu zien staan. 🙁

Misschien keek ik er over heen, misschien kwam ik niet op de juiste plekken, maar zelfs in de diepste staten van Amerika bij ketens als Waffle House ontbreekt dit recept op de kaart. Deze keten serveert sowieso meer burgers dan wafels, maar dat terzijde.

Toch blijft dit recept immens populair in Amerika. En ik kon er maar niet over ophouden om het zelf eens te gaan maken. De tijd was rijp, want deze week maakte ik mijn eigen versie van chicken and waffles – helemaal vegetarisch.

De bereiding van dit recept heb ik opgedeeld in twee delen:

  • bereiden van marinade voor de vegetarische kip
  • bereiden van het wafelbeslag

Voor het marineren van de vegetarische kip heb ik twee uur de tijd uitgetrokken, maar voor de rest was het relatief eenvoudig om te maken. Zonder marineertijd kan dit gerecht al binnen een half uur op tafel staan.

Ingrediënten voor 2 personen

Voor de marinade:

  • 160 gram vegetarische kip van bijvoorbeeld De Vegetarische Slager
  • 100 ml karnemelk
  • 2 eetlepels chilisaus of andere pittige saus
  • snufje zout
  • snufje cayennepeper
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel appelcider azijn
  • 2 teentjes knoflook

Voor het droge beslag:

  • 60 gram bloem
  • 2 eetlepels maizena
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • snufje peper, zout en chilipoeder
  • 1 theelepel kurkuma

Ingrediënten voor het wafel recept:

  • 260 gram bloem
  • 2 eetlepels suiker
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 2 eieren
  • 80 gram gesmolten roomboter
  • 375 ml karnemelk

Van dit beslag kun je ongeveer vijf wafels maken – genoeg dus om er ook één als toetje te eten. Met warme chocoladesaus en slagroom uiteraard. 🙂

Bereidingswijze:

En zo ga je aan de slag om de vegetarische chicken & waffles te maken.

  1. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een afsluitbare bak en voeg de vegetarische kipstuckjes toe.
  2. Laat de kip voor minimaal 2 uur in de koelkast marineren.
  3. Bereid ondertussen alvast het wafelbeslag door alle ingrediënten hiervoor met elkaar te mengen. Begin alle droge ingrediënten door elkaar te roeren en vervolgens één voor één de natte ingrediënten (gesmolten roomboter, eieren en karnemelk) toe te voegen. Begin pas met het maken van de wafels als de kipstuckjes gefrituurd worden. Wafels zijn namelijk het allerlekkerst als ze nog warm zijn.
  4. Meng ondertussen het droge beslag door elkaar om de kipstuckjes te voorzien van een krokant laagje.
  5. Verwijder het overgebleven vocht van de marinade en voorzie de stukjes nep kip van een coating door ze door het droge beslag te halen.
  6. Zet een pannetje met 1cm zonnebloemolie op het vuur en laat dit heet worden (zo’n 150 graden).
  7. Steek ondertussen de stekker van het wafelijzer in het stopcontact en bedek de wafelijzers met het wafelbeslag.
  8. Frituur de vegetarische kipstuckjes heel kort in de olie – zo’n 2-3 minuten. Laat de stukjes hierna uitlekken op een stuk keukenpapier.
  9. Leg een wafel per persoon op een bord en verdeel de kipstuckjes over de wafel. Schenk er een beetje maple syrup of agavesiroop over, een takje verse peterselie en je veggie comfort food is klaar.

veggie chicken and waffles

veggie chicken and waffels recept

Ik vond dit echt een heerlijk gerecht. Niet echt gezond natuurlijk, maar wel ontzettend lekker. Wat vind jij? Is dit iets wat jij binnenkort gaat maken? Laat het me zeker weten in een reactie of door me te taggen op @Instagram, Twitter of Facebook. 🙂

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Lisa

    Leuk recept. Helaas pas ons wafelijzer verkocht omdat we het te weinig gebruikten.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate