Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Vegan ‘Chicken’ Tikka Masala

Haal India in huis met dit heerlijke recept voor Vegan Tikka Masala. Mét Indiase specerijen en nepkip, maar zónder kakkerlakken, rondlopende koeien en mensenmassa's.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Tikka Masala mét nepkip

Oeh dit is zo lekker! Voor dit recept heb ik me laten inspireren door de Indiase keuken. Wat ben ik toch verliefd op India (lees ook mijn artikel over backpacken in India). Afgelopen week keek ik onze India film terug van een paar jaar geleden en had ik het liefst meteen een ticket geboekt naar het land van de chaos, rondlopende koeien en het heerlijke eten.

Het terugkijken van de beelden die we in India hebben geschoten zijn zo ontzettend leuk en herkenbaar om te terug te zien. In twee screenshots hieronder neem ik je kort even mee naar India in een notendop.

Kakkerlakkenfestijn
Mijn reactie als ik een kakkerlak zie. 😬

In de ashram waar Jelle en ik in India verbleven liep een grote kakkerlak in de badkamer. Jelle vond het blijkbaar erg leuk om mij te filmen, terwijl ik -dapper als ik ben- probeerde om de kakkerlak buiten te zetten. En laat ik nou niet kunnen slapen, als ik weet dat er eentje gezellig rondrent in de kamer. Kakkerlakken zijn gewoon niet mijn ding, zoals je begrijpt.😬

Een typisch Indiaas ritueel.
Een typisch Indiaas ritueel.

Hierboven is ook echt typisch Indiaas. Genieten van een lekkere chai thee aan een drukke straat. Mensen, koeien, auto’s, bussen scheuren voorbij, terwijl er mensen hun leven riskeren. Als je goed kijkt, dan zie je naast de bus iemand zijn hoofd net boven het asfalt uitsteken.

Maar, dat teruggaan naar India gaat nu even niet:

 • we zitten middenin een pandemie;
 • met onze dreumes zien we het nu nog niet zitten om door de drukke straten van Mumbai en Delhi te lopen.🤷‍♂️

En dus zullen we nog een paar jaar moeten wachten. Vandaar dat ik thuis aan de slag ben gegaan om Indiaas te koken. Met als doel om een heerlijke Indiase maaltijd op tafel te zetten die me echt deed denken aan India. Zonder al het getoeter en de hordes mensen letterlijk o-ver-al. Gewoon aan onze eettafel.

Eerlijk is eerlijk – Tikka Masala heb ik in India nul keer gegeten. Dat komt vooral omdat Tikka Masala in India altijd met kip wordt bereid – bekend onder de naam Chicken Tikka Masala en daar is natuurlijk weinig plantaardigs aan.

Ik had heel erg veel zin om aan de slag te gaan met deze Vegan Tikka Masala. Mijn versie voor dit heerlijke Indiase recept vind je dan ook hieronder.

Ingrediënten:

Aantal: 4 personen
Voorbereiding: 15 minuten
Marineren: 15-30 minuten in de koelkast
Baktijd: 20-25 minuten

Marinade:

 • 320 gram plantaardige kip – zoals die van Vivera of van de Vegetarische Slager
 • 120 ml sojayoghurt met kokos
 • 2 eetlepels appelcider azijn
 • 1 eetlepel komijn
 • 1 eetlepel kurkuma
 • 1 eetlepel gember
 • 1 eetlepel Indiase kruidenmix (zoals die van Euroma)
 • halve theelepel zout

Tikka Masala saus:

 • 1 eetlepel olie
 • 1 rode ui – in kleine blokjes
 • 3 teentjes knoflook – fijngesneden
 • 2 cm verse gember – geraspt
 • 1 eetlepel Indiase kruidenmix (zoals die van Euroma)
 • 1 theelepel chilipoeder
 • halve theelepel zout
 • halve theelepel kurkuma
 • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
 • 1 blik kokosmelk (400 ml)
 • 300 gram erwten (diepvries)
 • bosje verse koriander – grof gehakt
 • 300 gram rijst

Bereidingswijze:

 1. Meng de stukjes nepkip samen met de ingrediënten voor de marinade in een kom door elkaar. Meng tot alles goed bedekt is. Zet de kom in de koelkast om de stukjes nepkip minimaal een kwartier te marineren.
 2. Zodra de plantaardige kip klaar is met marineren is het tijd om de Tikka Masala saus te maken. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur met een scheutje olie. Voeg de blokjes ui, knoflook en geraspte gember toe en bak tot ze geurig zijn in zo’n 5  minuten.
 3. Voeg alle specerijen toe (garam masala, chilipoeder, zout en kurkuma) en roer met een spatel door elkaar. Voeg de tomatenblokjes, kokosmelk, erwten en gemarineerde plantaardige kip toe.
 4. Zet het vuur laag en laat de Tikka Masala voor 15 tot 20 minuten sudderen.
 5. Kook ondertussen de rijst volgens de verpakking.
 6. Serveer de vegan Tikka Masala met de rijst en verse koriander.


Na het eten van deze vegan tikka masala waande ik me weer voor even in India. En daar werd ik heel gelukkig van. Geniet van de Indiase geuren die vrijkomen als je in de keuken staat, de romige kokosmelk en de hartige bite door de tomatenblokjes.

Ga jij ook aan de slag met deze Vegan Tikka Masala? Laat het me dan zeker weten via Instagram, Pinterest of gezellig als reactie op dit recept.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Justine

  HEERLIJK RECEPT!
  Gelukkig stond in het tweede deel in het recept Garam Masala, want de indiaase kruiden van Euroma kon ik niet echt vinden. Via Google kwam ik toen wel op de Garam masala, [van Euroma] wat ik inmiddels in de marinade en het gerecht had toegevoegd.
  TIP: 2 pakjes kokosmelk van AH maken het iets minder vet dan uit een blik, een beetje citroensap tilt de smaak nog meer op, ook klein beetje erover druppelen als je het op je bord hebt geschept.
  Partner heeft het met witte rijst gegeten, ik met een volkoren pita van Souq [aanrader;))
  VOOR HERHALING VATBAAR!

 2. 🐐 Justine

  Oh en ik heb de hele zak diepvries doperwten, 450 gr, erin gedaan, kan het gerecht goed hebben… en meer groente!

 3. 🐐 Desiree

  Ik heb hem gemaakt met bloemkool ipv kip (meer groente) en hij smaakte prima hoor. Dank je voor de recept.

 4. 🐐 Ingrid

  Echt een superlekker gerecht! We hebben het zojuist gegeten en de kamer ruikt er nog heerlijk naar!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate