Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Overzicht van favoriete speelgoed en kinderboeken over diversiteit van dit moment – deel 2

De laatste tijd zijn er weer de nodige nieuwe kinderboeken bij ons thuis bijgekomen. Bekijk mijn nieuwe overzicht met het favoriete speelgoed en kinderboeken bij ons thuis over diversiteit.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Speelgoed en kinderboeken met een regenboog randje

Een tijdje geleden publiceerde ik voor het eerst een overzicht van favoriete kinderboeken bij ons thuis waar regenbooggezinnen centraal staan. Naast kinderboeken over regenbooggezinnen werd het overzicht aangevuld met boeken waar same-sex stellen en/of verschillende culturen in de hoofdrol staan.

Hoewel de meeste kinderboeken in dit overzicht nog steeds veelvuldig gelezen worden bij ons thuis, zijn er de laatste tijd weer de nodige nieuwe kinderboeken bijgekomen. Jake’s boekenkast dijt inmiddels goed uit.🙃

Tijd dus voor een nieuw overzicht met kleurrijke kinderboeken. Inclusief de nodige boekentips van recensent Bas Maliepaard. Want weet je – ik vind het heel belangrijk dat kinderen van jongs af aan leren over diversiteit. Voorlezen van leuke kinderboeken waar diversiteit centraal staat is een ongedwongen manier om kinderen te laten zien hoe divers en mooi de wereld is.

Plus een overzicht van het kleurrijke speelgoed dat we in huis hebben gehaald (naast auto’s, tractors, treinen en grofweg alles wat wielen heeft). ⤵️

Favoriete kinderboeken

1. Tido & Lali – Speeltuin naar de Maan

Tido & Lali wordt aanbevolen voor kinderen vanaf 3 jaar, maar Jake is al sinds hij twee is geworden gek op het boek. Het boek leest fijn weg en prikkelt de fantasie van kinderen. In het boek komt adoptie op een subtiele manier aan bod.

Waar gaat het boek over? Tido en Lali zijn de allerbeste vriendjes. In het kinderboek Tido & Lali – Speeltuin naar de maan beleven ze veel avonturen. Samen ontdekken ze een betoverde speeltuin, waardoor ze op een magische wijze naar de maan gaan.

2. Samen hier van Oliver Jeffers

Het prentenboek Samen hier is zo’n fijn boek met een prachtige boodschap: ‘De wereld kan een verwarrende plek zijn. Maar eigenlijk is het ook heel simpel: je hoeft alleen maar aardig te zijn.’ Auteur Oliver Jeffers maakte het boek speciaal voor zijn zoon.

Waar gaat het boek over? Het boek laat zien wat er op de wereld allemaal te ontdekken is en hoe de wereld enigszins in elkaar steekt. Met prachtige illustraties en een universele boodschap over zorgen voor elkaar en dat de rest van de wereld een warme en liefdevolle plek is.

3. Hé wie ben jij? van Monique Tekstra-van Lochem

Het ontdek- en kinderboek Hé, wie ben jij?’ is een kleurrijk boek waarin 20 kinderen van over de hele wereld je meenemen door hun leven. Op elke pagina vind je een spiegeltje en ziet je kind zichzelf tussen andere kinderen van over de hele wereld.

Waar gaat het boek over? In het boek Hé, wie ben jij? maak je kennis met de diversiteit van mensen en culturen. Aan de hand van 20 vriendjes van over de hele wereld ontdekt je kind zichzelf en zijn of haar plek in de wereld.

4. Ada Dapper, wetenschapper van Andrea Beaty

“Ada Ada Ada Marie, ze praatte nog niet en ze was bijna 3”. Ik hoef het boek er maar bij te pakken of Jake begint het complete boek al op te lezen. Het kinderboek Ada Dapper, wetenschapper van Andrea Beaty is veruit het enige boek die Jake van begin tot eind uit zijn hoofd kent. Het is een ontzettend leuk boek om voor te lezen en Jake geniet er ook heel erg van.

Waar gaat dit kinderboek over? Het nieuwsgierige meisje Ada Dapper bouwt dingen en probeert van alles uit, net als een echte wetenschapper. Het moraal is om kinderen te stimuleren om te ontdekken en hen te laten zien dat nieuwsgierig zijn mag.

5. Gewoon zoals je bent van Jonny Lambert

Dit kinderboek is misschien een vreemde eend in de bijt in dit overzicht, maar hier thuis wordt ‘Gewoon zoals je bent’ veelvuldig voorlezen. De strekking van boek is eigenlijk dat je niet hoeft te zijn als een ander om bijzonder te zijn, maar dat je uniek, geliefd en speciaal zoals je bent. Aan te raden voor kinderen tussen de 2-4 jaar.

Waar gaat dit kinderboek over? Het boek gaat over het kleine olifantje Snuf dat liever uit de pas loopt, dan netjes in de rij loopt tussen de andere olifanten. Er is zoveel te zien en te ontdekken, dat Snuf het maar niet lukt om netjes in de rij te blijven lopen. Hij wordt afgeleid door alle dieren die de kudde onderweg tegenkomt.

Extra kinderboeken tips

Onderstaande boeken heeft recensent Bas Maliepaard getipt. In alle boeken speelt iemand van kleur de hoofdrol. Plus een meisje dat twee opa’s had. Dankjewel Bas voor je boekentips! Luister trouwens zeker de podcast GVP waar Bas samen met Jaap een podcast voor volwassenen maakt over jeugdliteratuur.

 1. Opa’s camper – Harry Woodgate
  Opie en opa waren avonturiers. Ze reisden de hele wereld over met hun camper. Opie maakte alles altijd extra bijzonder. Maar nu opie er niet meer is wil opa niet meer reizen. Kan zijn kleindochter een manier vinden om hem van gedachten te laten veranderen zodat hij weer op avontuur kan gaan?
 2. Maantje – Sjoerd Kuyper
  Als Maantje en haar ouders een eenzaam baby-eekhoorntje vinden, weten ze niet wat ze moeten doen. Het eet niet en drinkt niet, het kijkt alleen ontzettend lief. Ze brengen het eekhoorntje naar een opvang voor egels en eekhoorns en Maantje begint brieven te schrijven. Als je een brief aan een eekhoorn schrijft, wordt het vanzelf een sprookje. Dat wist Maantje niet. En ze wist helemaal niet dat eekhoorns een brief terug kunnen schrijven.
 3. De kikkerbilletjes van de koning – Janneke Schotveld
  De kikkerbilletjes van de koning is een bundel geestige en ontroerende sprookjes die nét een beetje afwijken van traditionele sprookjes. Met bij elk verhaal schitterende tekeningen van een andere goede illustrator.
 4. Samen zijn we thuis – Stephanie Parsley Ledyard
  Een poëtische prentenboek dat gaat over verhuizen. Dat kan best spannend zijn, om de plek die je altijd thuis hebt genoemd te verlaten voor een ander huis. Maar het gezin uit het verhaal komt erachter dat het vooral de mensen om je heen zijn die zorgen dat je je echt thuis voelt.

Favoriet speelgoed

 1. Kazoo – stapelstein

De stapelstenen van Stapelstein hebben we een paar weken in huis via en Jake heeft er zoveel plezier van. De mogelijkheden van de stapelstenen zijn eindeloos en daarom is dit speelgoed een echte aanrader. De Stapelstein stapelstenen zijn multifunctioneel en legt de focus op zitten, bewegen, spelen en balanceren.

Favoriete spelletjes met de Stapelstein hier thuis:

 • als een heus parcours op de grond leggen en er overheen balanceren
 • opstapelen en boven gaan zitten
 • kleuren benoemen
 • omdraaien er in gaan zitten en ronddraaien
 • balanceren op het balance board
Perfecte weekendbesteding. De krant lezen, terwijl Jake speelt.

2. Huidskleur wasco krijtjes van Colour me kids

De wasco krijtjes van Colour Me Kids moedigen aan om de diversiteit van onze maatschappij te vieren. Want we zijn meer dan alleen roze en bruin. De set bestaat uit 12 verschillende huidskleuren. Ze zijn op verschillende sites te koop, maar ik kocht ze via Lazy Lama.

De vegan wasco krijtjes hebben een driehoekige vorm dat helpt om kinderen de juiste potloodgreep te ontwikkelen. Nog iets moois: 5% van de winst wordt gedoneerd aan minder bevoorrechte kinderen in Zuid-Afrika.

 3. Rolmodellen kaartenset

Deze unieke kaartenset van Books by Ani is ontwikkeld om kinderen op een inclusieve manier kennis te laten maken met inspirerende Nederlandse rolmodellen en hun beroepen.

Vergroot de woordenschat van het kind en oefen samen de letters van het alfabet. Bespreek je kind(eren) hun ideeën en interesses, ontdek spelenderwijs via interactieve vragen verschillende soorten beroepen en bewonder samen de mooie en kleurrijke portretten van de rolmodellen. Jake is er nog wel iets te jong voor, de set wordt aanbevolen voor kinderen tussen de 4-7 jaar. Er is ook een set voor kinderen tussen 0-3 jaar en van 8-11 jaar.

Ik ben benieuwd wat de favoriete boeken en speelgoed zijn van jullie kinderen. En zit er tussen deze kinderboeken of het kleurrijke speelgoed iets waarvan je denkt: “Die lijkt me leuk!” Laat me dit ook zeker weten in een reactie hieronder! 😃

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Elianne

  Dat rolmodellen kaartenset lijkt me leuk!

 2. 🐐 Trude

  De boeken van Julian zijn echt fantastisch ook! Zowel Julian is een zeemeermin als Julian gaat naar een bruiloft zijn prachtige prentenboeken waarin inclusiviteit en diversiteit gevierd wordt, zonder prekerig te doen. De prenten zijn ook heel mooi.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate