Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Dromenvanger maken in 5 simpele stappen

Accessoires voor in huis kopen is leuk, maar woonaccessoires zelf maken is nog veel leuker. Deze zomer liep ik op een Franse markt en zag ik een kraampje met prachtige dromenvangers. Na mijn vakantie ben ik direct aan de slag gegaan om zelf een dromenvanger te maken. Vandaag laat ik je stap voor stap zien hoe dat in z’n werk gaat.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Wat heb je nodig?

Ga je zelf een dromenvanger maken, dan heb je het volgende nodig.

 • een ring
 • wol of touw
 • veren
 • kraaltjes
 • koper- en ijzerdraad
 • tape
 • optioneel: andere versieringen

dromenvanger maken

Stap 1 – kies en maak de vorm

Een dromenvanger maken kun je in veel verschillende vormen en maten doen. Ik heb voor deze do it yourself (DIY) gekozen voor een basic rond model dromenvanger met knoopwerk binnenin. Ik heb de binnenkant deels geknoopt, maar je kunt ook een rond lapje stof of kant bevestigen aan de ring.

Voor je begint, wikkel je de ring om met tape. Dit doe je om de ring minder ‘glad’ te maken, waardoor het draad om de ring later beter blijft zitten.

Tip: Op Pinterest kun je veel leuke inspiratie opdoen en je eigen vorm, stijl en model kiezen

dromenvanger DIY

Stap 2 – omwikkel de ring met draad

Vervolgens kies je een mooie kleur uit en omwikkel je de ringen. Ik heb voor deze dromenvanger ervoor gekozen om de ring te omwikkelen, maar je kunt ook een tweede (kleinere) ring aan de grote ring bevestigen en deze omwikkelen. Zo ontstaat er de vorm van een halve maan.

DIY dromenvanger maken

Stap 3 – kies een binnenkant

Zoals je kunt zien op onderstaande foto heb ik met een andere kleur draad een knoopwerk gemaakt binnen de ring. Dat doe je door de draad aan de bovenkant van de ring te kopen (1), en met diezelfde draad een paar centimeter verderop weer een knoop te maken aan de ring (2). Als je weer bij het begin punt bent, maak je halverwege het gespannen draad weer een knoop (nog steeds met hetzelfde stuk touw) (3). Zo ga je alles af, tot je bij het midden bent.

dromenvanger

 Stap 4 – maak versieringen

Veertjes zijn heel kenmerkend voor het maken van een dromenvanger, maar hou je niet teveel vast aan het standaard ontwerp. Naast veren kun je ook kraaltjes, lintjes en andere decoratie gebruiken. Kraaltjes kun je rijgen aan een stuk touw, wol of een veter, veertjes kun je aan een draadje bevestigen door wat koperdraad erom te wikkelen.

dromenvanger maken

Stap 5 – je dromenvanger compleet maken

Zodra alle versieringen zijn gemaakt kun je deze bevestigen aan je dromenvanger. Dat kan zowel in het binnenste deel van de ring, als aan de onderkant. Of beide – zoals ik heb gedaan. Probeer de versieringen in het midden zo lang mogelijk te maken, en maak ze steeds iets korter links en rechts van het midden.

zelf dromenvanger maken

Vergeet ook niet om aan de bovenkant een lusje te maken, zodat je jouw zelfgemaakte dromenvanger boven je bed kunt hangen.

Tip: wissel verschillende materialen, kleuren en soorten versieringen (lint, veren, kraaltjes) af, zodat je een dromerig effect krijgt.

Heb jij weleens een dromenvanger gemaakt? Of ben je van plan om er binnenkort een te maken? 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

6 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Hepziba

  Ja, ik heb wel vaker dromenvangers gemaakt en er workshops in gegeven. Nog een leuke tip:verdeel wat kralen over de draad die je voor het binnenweb gebruikt en verdeel deze terwijl je knoopt/weeft. Op die manier komen er ook kralen verspreid door het web.
  Deze kunnen dan je nachtmerries vangen.

 2. 🐐 Sandy

  Leuk artikel, maar waar koop je zo’n ring en de veertjes?

 3. 🐐 Lint Kopen

  Een mooi uitgebreid artikel.
  Regelmatig ontvang ik klanten die dromenvangers van lint maken.

 4. 🐐 Riley

  Leuk artikel,
  Zelf heb ik een voorkeur aan dromenvangers met veren.
  Ik heb de mijne van een site genaamd Dromenvanger.nl
  ( zelf ben ik niet zo goed in het ”’maken van”)

 5. 🐐 Roos

  HI Daphne, ik zou graag even contact met je hebben. Wil graag de foto’s gebruiken voor een document.
  Vr. groet Roos

 6. 🐐 Gijsje

  Leuke dromenvanger . Ook leuk: maak de ring zelf van een wilgen tak.
  Je snoeit de tak, wikkelt hem om een ronde vorm en laat hem drogen. Mooie organische vorm krijg je dan. De echte sjamaans gebruiken ook takken.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate