Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Hoe kies je een goed dekbed?

Er bestaan zoveel verschillende soorten dekbedden dat het je niet makkelijker wordt gemaakt als je een keuze moet maken. Wij banen ons een weg door dekbeddenland, zodat je door de bomen het bos weer kunt zien en deze winter lekker warm en comfortabel kunt slapen!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Waar moet je allemaal op letten?

Een goed dekbed zorgt voor een groter slaapcomfort en een betere nachtrust. Het is dus belangrijk om te kiezen voor een goed dekbed. Maar waar let je allemaal op? Hieronder hebben we de belangrijkste criteria voor je op een rij gezet, zodat je een goed dekbed koopt dat bij je past.

1. Twee losse dekbedden of één grote? En welke maat?

Je zult hier niet snel over nadenken, maar het is van groot belang voor een goede nachtrust. Rolt je partner ‘s nachts van zij naar zij en trekt hij het hele deken naar zich toe (erg herkenbaar), dan is het misschien tijd om te gaan voor twee losse dekbedden. Ja, het lijkt misschien iets kleiner, maar zo heb je allebei een los dekbed en kun je naar hartenlust het hele dekbed naar je toe trekken.

Vind je dat je nu een te klein dekbed hebt? Overweeg dan om net even een maatje groter dekbed te nemen, zodat je helemaal weg kunt doezelen.

2. Kiezen tussen donzen, wollen of synthetisch dekbed

Welke soorten dekbedden zijn er? Over het algemeen genomen zijn er drie soorten dekbedden:

  • Donzen dekbed
  • Synthetisch dekbed
  • En een wollen dekbed – niet gebruikelijk

Synthetisch dekbed vs. een donzen dekbed

Maar wat zijn eigenlijk de verschillen in deze soorten dekbedden? Een synthetisch dekbed is net als een donzen dekbed lekker licht, maar kan benauwder zijn. Bovendien neemt een synthetisch dekbed niet veel vocht op en ademt een dit soort dekbed een stuk minder goed dan een donzen dekbed.

Wel kun je synthetische dekbedden in de wasmachine doen. Bij dons wordt dit een stuk lastiger. Het advies is om een donzen dekbed te laten reinigen bij een stomerij. Het is ook zo goed als niet nodig om dit te laten reinigen, omdat dons veel beter ventileert dan synthetische dekbedden.

Veel mensen slapen beter onder een donzen dekbed, omdat het lekker zacht en comfortabel aanvoelt. Een donzen dekbed is gevuld met dons (en soms een percentage veren) van ganzen of eenden. In tegenstelling tot een synthetisch dekbed kan een donzen dekbed goed ademen en vocht snel opnemen en afgeven.

De prijs van een goed dekbed

De prijs van een donzen dekbed is wel wat hoger dan een synthetisch dekbed, maar het comfort is vele malen groter. Wil je niet teveel uitgeven aan een nieuw dekbed en wil je je dekbed bijvoorbeeld vaak wassen (een voordeel bij kleine kinderen of mensen die er anderszins een rommeltje van maken) kies dan voor synthetisch. De prijs van een synthetisch dekbed is over het algemeen goedkoper dan een donzen dekbed.

Synthetische dekbedden zijn net als een donzen dekbed lekker licht, maar ventileert minder goed. Bovendien nemen ze niet veel vocht op. Wel kun je zoals gezegd synthetische dekbedden in de wasmachine reinigen. Bij dons kan dit niet altijd (je kunt het dekbed natuurlijk wel laten reinigen bij de stomerij). Het wassen is dan ook zo goed als niet nodig, zo lang je maar overtrekken gebruikt en je dekbed regelmatig lucht.

Ben je allergisch voor dons?

Heb je een allergie, dan hoeft dit nier persé te betekenen dat je geen donzen dekbed kunt nemen. Het komt namelijk niet vaak voor dat iemand een veren of dons allergie heeft. De oorzaak van allergische reacties is vaak het stof dat zich verzamelt tussen de veren.

Als je kiest voor een donzen dekbed van zuivere veren van een goede kwaliteit dan zijn veel allergische problemen vaak al verholpen. Vraag voordat je een dekbed aanschaft voor jezelf altijd even na of het een anti-allergische behandeling heeft ondergaan. Zo ben je zeker van je zaak en kun je heerlijk onder je nieuwe dekbed kruipen.

Op zoek naar een goed dekbed?

Ben je zelf op zoek naar een nieuw dekbed? Kies dan voor een goede nachtrust en kijk eens op een website als bol.com. Hier vind je vele betaalbare donzen en synthetische dekbedden van hoge kwaliteit.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 ikke

    Dons kan wel gewassen worden. Let op: wel een speciaal wasmiddel voor dons gebruiken! Dit is te koop bij bijvoorbeeld een kampeerwinkel. Doe het dekbed met een paar tennisballen in de wasmachine en was het dekbed op 40 graden. Hierna in de wasdroger, mét de tennisballen zodat deze het dekbed lekker opkloppen tijdens het drogen. Als het dekbed na de tijd niet helemaal droog is regelmatig op blijven kloppen. Zo heb je weer een heerlijk fris dekbed.

  2. 🐐 Corrinne

    Wol is juist weer helemaal in; slaapt heerlijk, geeft het zelfde gevoel als een verzwaringdeken, is lekker warm en diervriendelijk. Ik ben fan 🙂

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate