Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Een stinkende was voorkomen – 5 tips

Het drogen van de was is zeker in deze tijd van het jaar ideaal. Je favoriete kledingstuk is snel droog, de kans op een stinkende was is nihil en je bespaart ook nog eens een hoop energiekosten. Bekijk mijn 5 tips hoe ik een stinkende was voorkom!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Binnen de was drogen

We schreven er al vaker over, maar we zijn fan van het drogen van de was aan de buitenlucht.

De was droogt lekker fris, het bespaart een duur apparaat, kleding gaat langer mee en je bespaart behoorlijk op de energiekosten. De voordelen zijn je vast wel bekend.

Toch werkt het weer niet altijd mee om de was buiten in de tuin of op het balkon te laten drogen. Hoewel het als ongezond wordt gezien om de was binnen te drogen zet ik het wasrek op deze dagen binnen.

Ik hang de natte was aan een wasrek en ik zorg dat het met natte was gevulde wasrek in een aparte kamer staat (in dit geval ons kantoor) en zet de ramen lekker open. Zo de was kan drogen, het is belangrijk dat de ruimte voldoende ventileert.

De was droogt natuurlijk niet zo snel als op een zonnige dag, maar de was droogt wel goed zonder te stinken.

Van Brabantia kregen we een wasrek met maar liefst 20 meter waslijn opgestuurd. Het wasrek heeft bovenop flink wat ruimte om grote kledingstukken aan op te hangen en onderop nog een klein rekje voor kleinere kledingstukken als sokken en ondergoed.

Bij het volstoppen van de wasmachine vreesde ik even of er wel genoeg ruimte was aan het wasrek, maar het bleek meer dan voldoende. Normaal hangen we ook nog dingen over de deur, of over een lampenkap vanwege ruimtegebrek aan het wasrek. Nu gelukkig dus niet meer.

Hieronder deel ik mijn 5 tips die er voor zorgen dat de natte was fris en snel aan de lucht droogt. Wist je trouwens dat je met een kwartiertje de was ophangen zo’n 40 calorieën verbrandt?

5 tips om de was fris te laten drogen

 1. Natte was snel ophangen. Ben je de natte was vergeten om uit de machine te halen, dan is de kans groot dat de was vies en schimmelig gaat ruiken. Haal de natte was dus snel uit de wasmachine en mocht je het een keer vergeten zijn, zet de wasmachine dan gewoon nog een keertje aan. Beter een schone en frisse was, dan er bij lopen als een muffe muffin.
 2. Hang de was netjes op om minder te hoeven strijken. Ik sla de broeken altijd een paar keer uit in de lucht en hang deze dan onderste boven aan het wasrek. Dit doe ik met alle kledingstukken waarvan ik vind dat ze er kreukvrij uit moeten zien. Dit scheelt me heel veel strijkwerk.
 3. Iets arbeidsintensiever – ik draai de natte was na een halve dag nog even om. Jelle vindt dit onnodig en tijdrovend, ik merk dat de was er sneller droog van wordt en dus minder gaat stinken.
 4. Meeste kledingstukken kunnen gewoon aan een wasrek, maar overhemden hang ik altijd aan een hanger te drogen. Dit zorgt dat er minder kreukels in mijn overhemden komen.
 5. Als je de was ‘s ochtends doet, zal de was sneller droog zijn. Overdag is het warmer dan ‘s nachts en dus kun je overdag beter de was laten drogen.

Bovenstaande tips zorgen er bij mij voor dat ik geen stinkende was meer krijg. Natuurlijk verlang ik in sommige gevallen naar een droger. Zeker wanneer:

 • er vrienden of familie langskomen en ik het wasrek de woonkamer uit moet bonjouren
 • het buiten zo vochtig dat het moeilijk is om de was snel en fris droog te krijgen

Toch wegen de voordelen van een droger in mijn geval niet op tegen een wasrek. Het grootste voordeel blijf ik vinden dat de was echt fris gaat ruiken van de buitenlucht en dat er geen ronkende extra machine voor hoeft te werken.

Wanneer je trouwens een wasrek van Brabantia aanschaft planten zij en WeForest samen een boom. En als je het wasrek van Brabantia registreert word je ook nog eens op de hoogte gehouden van je geplante boom. Superleuk toch?

🐐 Deze blogpost is in samenwerking met Brabantia geschreven.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

13 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Daphne

  Grappig ik draai de was ook altijd even om halverwege. Het lijkt bij mij wel een neurose, maar het werkt wel. Ook geen droger in huis en dat bevalt me erg goed.

 2. 🐐 Lieve

  Ik zie op de site van brabantia dat ze ook kleine wasrekken hebben die ik aan de rand van mijn balkon kan bevestigen. Verder nog een tip is dat ik mijn wasmachine regelmatig schoonmaak met azijn en zo nooit meer een stinkende was heb.

 3. 🐐 Mar

  Wasmachine kan je ook simpel schoonmaken door de witte was te draaien met soda als wasmiddel en azijn als wasverzachter. De soda bleekt je witte was en lost direct de zeepresten in de wasmachine op. De azijn is voor het ontkalken en zorgt voor een zachte was. Azijn is ook goed tegen zweetvlekken. De zure lucht verdwijnt als de was droog is.

 4. 🐐 Janneke

  Ik draai de natte was altijd een keer om net als Daphne. Een droger is voor mij te duur in aanschaf en twee keer de was ophangen is toch weer een koekje verdiend! 😉

 5. 🐐 Daan

  Ik moet echt twee ramen tegen elkaar openzetten om niet een muffe lucht in huis te krijgen als ik de was ophang. Een raam is niet voldoende. Toch vertik ik het om een droger te kopen, ik heb er zelfs geen ruimte voor.

 6. 🐐 Billy

  Haha, zo is het maar net Janneke! 🙂

 7. 🐐 Barbara

  Een scheut huishoudazijn bij elke was. Werkt ook goed als je wasgoed stinkt van een vorige keer langzaam drogen.

 8. 🐐 Nellie

  Als ik het droogrek binnen moet zetten vanwege slecht weer, dan zet ik er een kleine ventilator bij. Raampje open en ventilator op standje 1 en de was is sneller droog en opgeruimd

 9. 🐐 Ingrid

  Natte was goed centrifugeren, dan een paar minuutjes in de droger, voordat je het ophangt. Dat scheelt droogtijd en uuuuuren strijkwerk. Wist je dat strijken meer energie kost dan de wasdroger?

 10. 🐐 astrid

  Ik heb nu nog een droger als die stuk is komt er ook geen nieuwe meer. Wanneer het goed weer is dan hangt de was hier lekker buiten. Een tijdje terug dat ik even geen droger had hing de was in het trapgat, door de warmte van beneden af droogde de was ook snel en het huis rook lekker fris.
  Laatst wilde mijn zoon lief zijn door de was in de droger te doen, het was mooi weer! Ik dus na een kwartier naar de droger en de was alsnog buiten gehangen, ik hoefde inderdaad niet te strijken, ideaal was dat.

 11. 🐐 Laura

  Gebruik zelf een Leifheit Pegasus want die heeft van die handige strips zodat je klein wasgoed meteen zonder knijpers kunt ophangen.

 12. 🐐 Marjan

  Gôh, ik wist niet dat strijken nog meer energie kost dan een droger. Sinds we verhuisd zijn, gebruiken de mensen thuis een droger en de was komt er muf uit. Bij mij is buiten drogen ook favoriet. In ons oude huis hadden we een ruime zolder waar we konden drogen….klein raampje open en de plafond ventilator aan…ook energie verbruikend maar het vocht kon weg. Wist je dat vocht altijd naar de koudste plek gaat? Dus, ‘s nachts drogen met een raampje open is misschien helemaal niet zo’n gekke optie? Maar, buiten is het lekkerst en de wind doet de strijk voor je. Je overhemden en T-shirts ophangen : wel een kleerhanger maar de knijpers aan de onderkant: door het gewicht van de kleerhanger gaan kreuken er ook uit. Plezier met de was! Zo lekker als alles weer schoon in de kast ligt.

 13. 🐐 matthijs

  mijn theorie is dat het te traag droogt en dat sluit volgens mij aan bij jouw oplossingen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate