Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zo speur je energieslurpers op in jouw huis

Wil je besparen op je energielasten? Hier vind je tips om zuiniger met energie om te gaan en energieslurpers in huis op te sporen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

🐐 Dit artikel is geschreven in samenwerking met Oxxio.

Energie besparen in huis

Sommige apparaten verbruiken meer energie dan je verwacht. Niet alleen dat – veel apparaten verbruiken maar een klein beetje, maar zorgen gezamenlijk voor een verrassend hoog energieverbruik.

Je kunt een aantal dingen doen als je wilt weten waar de elektriciteit in jouw huis aan op gaat:

 1. Je kunt veelvoorkomende energieslurpers zuiniger instellen, minder vaak gebruiken of vervangen door zuinige varianten.
 2. Je kunt aan de slag gaan met een kWh meter, waarmee je per apparaat kunt doormeten hoeveel energie het nu daadwerkelijk verbruikt.
 3. Je kunt gebruik maken van een slimme app zoals de Oxxio App die je energieverbruik analyseert, zodat je direct een duidelijk inzicht krijgt in je totale verbruik.

Laten we er eens doorheen lopen.

1. Veelvoorkomende energieslurpers aanpakken

In de basis kun je stellen dat alles dat warmte produceert behoorlijk wat energie verbruikt. Denk aan elektrische kacheltjes, waterkokers, koffiezetapparaten en boilers.

Tegelijkertijd kun je ook iets verder kijken: hoe meer restwarmte een apparaat produceert, des te meer het verbruikt. Denk bijvoorbeeld aan een spelcomputer die behoorlijk staat te blazen tijdens een intense game-sessie.

Je kunt al snel onwijs veel energie besparen als je deze apparaten aanpakt:

 • Stel ze anders in om energie te besparen. Als je boiler een automatisch legionella programma heeft, kan deze gerust op een lagere temperatuur. Wij houden ons douchewater bijvoorbeeld op slechts 41 graden.
 • Je kunt elektrische radiators pas inschakelen als je ze echt nodig hebt, en ze uitschakelen als je de ruimte uit gaat. Je kunt ook de verwarming lager zetten.
 • Je kunt een energieslurpende koffiemachine vervangen door een simpeler model die minder verbruikt.
 • Je kunt je kleding ophangen en investeren in een goed wasrek, in plaats van je droger te gebruiken.

Tegelijkertijd is het interessant om te kijken naar het totale sluipverbruik van alle apparaten in huis. Veel apparaten verbruiken altijd een beetje stroom, maar vaak is dat helemaal niet nodig. Door deze apparaten op te sporen en aan te sluiten op een fysieke schakelaar (zoals een verlengsnoer met schakelaar) kun je op jaarbasis behoorlijk besparen.

2. Aan de slag met een kWh meter

Als je meer inzicht wilt kun je een kWh meter overwegen. Dit is een apparaat dat je tussen de stekker en het stopcontact steekt. Vervolgens meet het exact hoeveel energie het aangesloten apparaat verbruikt.

Op deze manier kun je duidelijk zien hoeveel energie je koffieapparaat verbruikt, of hoeveel stroom er weglekt bij je router en bridges van je smart home apparaten.

3. Gebruik een slimme app

Er zijn handige apps die automatisch – op basis van slimme rekenmodellen – kunnen bepalen waar de energie in jouw huis naartoe gaat. Een goed voorbeeld hiervan is de gratis Oxxio App. De app is beschikbaar voor alle Oxxio-klanten en laat zien waar kansen liggen om de energierekening te verlagen.

Deze app herkent de ‘hartslag’ van je type apparaten, en kan je vertellen waar je kunt besparen.

Bijvoorbeeld: de app geeft aan hoeveel meer of minder gas/elektriciteit je verbruikt voor het verwarmen van je huis t.o.v. andere huishoudens.

In de app krijg je precies te zien hoeveel energie er verbruikt wordt door welke apparaten en categorieën. Hierdoor heb je in één klap inzicht en kun je vervolgens de nodige stappen zetten om energie te besparen.

Het voordeel? Alles gaat automatisch en je hoeft niet in de weer met een (prijzige) kWh meter. Je hoeft ook niet wekenlang ieder apparaat los door te meten.

Wil je ook weten waar jouw kansen liggen om je energierekening te verlagen? Met de Oxxio App speur je jouw energieslurpers op en zie je waar je allemaal op kunt besparen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Anna

  Nog een tip: als je je energiegebruik per uur kunt inzien bij je leverancier kun je kijken wat je verbruikt als je niet thuis bent of ‘s nachts: dat is deels sluipstroom. Een stekkerdoos met aan/uitschakelaar kan helpen dat te verlagen.

 2. 🐐 HereIsTom

  Wij hebben een Homewizard P1 Meter, hiermee kun je met een App precies je live verbruik zien en met een Energy Socket kun je tussen een apparaat stoppen om zo het (sluip) verbruik te meten.
  Zo kwamen wij erachter dat o.a. de TV in standby wel 25Wh uur is, dat is 146kWh per jaar.
  Nu zit er een KlikAanKlikUit schakelaar tussen en besparen we flink op al het sluipverbruik.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate