Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Zet je stroommeter stil met je smartphone

Ja, je smartphone verbruikt aardig wat stroom. Maar wist je dat hij je ook eenvoudig kan helpen stroom te besparen? Gebruik je smartphone om meer inzicht te krijgen, en zet je stroommeter stil!

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

Inzicht krijgen in je verbruik

Terwijl we allemaal kijken of we zo’n hippe thermostaat (zoals Toon van Eneco) willen hebben, kun je met je smartphone al heel eenvoudig inzicht krijgen in je energieverbruik. Er bestaan verschillende apps waarin je simpelweg je meterstanden kunt invoeren. Vervolgens krijg je duidelijk inzicht in je verbruik en kun je direct zien of besparingsmaatregelen effect hebben.

Aan de slag met mijn iPhone

Een tijd geleden ben ik begonnen met het bijhouden van ons stroom- en gasverbruik. Nu we sinds een paar jaar zonnepanelen op het dak van ons huis in Delft hebben laten plaatsen, zijn we benieuwd wat voor effect dit heeft op ons huishouden. We zijn dus ons stroomverbruik gaan meten. Omdat onze watermeter slecht bereikbaar is besloot ik deze (voorlopig) niet mee te nemen in de meting.

De stroommeter stilzetten

Zodra ik begon te meten (en dus dagelijks met m’n snuffert in de meterkast stond) ben ik begonnen met het vertragen van de meter. Toen ik voor het eerst de meter ‘s avonds opnam was ik verbaasd dat de draaischijf nog behoorlijk snel draaide, ook al stonden alle lampen en apparaten uit.

Ik heb een rondje door mijn huis gemaakt en heb wat conclusies getrokken:

  • Onze router, Apple time capsule en oplader van onze draadloze stofzuiger verbruiken in rust/standby stand behoorlijk wat energie. Ik heb alles op een schakel stekkerblok gezet die ik uitschakel als ik weg ga of naar bed ga. Dit bespaart dagelijks behoorlijk veel stroom.
  • In ons kantoor staat een monitor en twee speakers aangesloten die energie lijken te verbruiken terwijl ze uit staan (heb dit alleen indirect gemeten). Ook hier heb ik een schakelbaar stekkerblok aangebracht die na werktijd wordt uitgeschakeld. Hierop staat ook de printer aangesloten.
  • In de slaapkamer hadden we een hip nachtlampje dat aan springt als je de basis aanraakt (dus zonder knoppen). Leuk, maar de ingebouwde transformator verbruikt de hele dag door stroom. Ik heb deze lamp omgewisseld voor een lampje met een normale schakelaar.
  • De speakerset in de woonkamer bevat een ingebouwde transformator die constant stroom verbruikt. Hier heb ik een stopcontact schakelaar tussen gezet.
  • De air purifier die we bijna nooit gebruiken stond ingeplugd met (opnieuw) een transformator. Deze heb ik eruit gehaald.
  • In het kantoor hebben we een wastafel met een kleine close-in boiler. Hartstikke handig, maar we gebruiken hier bijna nooit warm water terwijl de boiler regelmatig veel stroom verbruikt. Hier heb ik gewoon de stekker eruit getrokken.
  • We halen onze opladers uit het stopcontact zodra het apparaat is opgeladen en we laden de apparaten meestal overdag op. Wanneer je ‘s nachts je telefoon oplaadt blijft de oplader stroom verbruiken, ook al is je telefoon al lang opgeladen. En aangezien je mobiel vaak al binnen twee uur vol is, komt dat al snel neer op zes uur overbodig stroomverbruik.

Na een beetje frutselen lukte het me om de meter helemaal stil te zetten voordat ik naar bed ging. De enige stroomverbruikers die nog zijn ingeschakeld als we slapen of weg zijn, zijn de koelkast (die slaat af en toe aan) en de C.V. ketel (die verbruikt nauwelijks stroom). Dit heeft ertoe geleid dat er nachten voorbij gaan waarin we geen meetbaar stroomverbruik hebben (tenzij we de vaatwasser ‘s avonds aanzetten of laat naar bed gaan).

Het resultaat – stroom besparen met een app

Voor het bijhouden van mijn meterstanden zijn er verschillende apps te gebruiken. Wij gebruiken de app Meter Readings (0,99 cent) en na zo’n twee weken meten stelt de app de prognose dat we dit jaar zo’n 1.060 kWh zullen verbruiken, dat is minder dan de helft van het gemiddelde verbruik voor een tweepersoons huishouden. Uiteraard is deze meting nog niet helemaal representatief (in de koude winter verbruiken we meer elektriciteit voor o.a. verlichting) maar het is een goed begin. Dit betekent dat we met een normale zonnepaneel installatie vrijwel ons hele stroomverbruik kunnen opwekken.

Welke apps kun je gebruiken om stroom te besparen?

Ga eens aan de slag en maak een rondje door je huis. Waar wordt er onnodig stroom verbruikt? Welke gewoontes kun jij jezelf (en je gezin) aanleren om sluipverbruik te stoppen? Hoe kun jij je meter stil zetten ‘s nachts en bij afwezigheid, en uiteindelijk leven van de zonnepanelen op je dak?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate