Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Energie zuinig leven in huis – deze 8 praktische tips kun je direct toepassen

Hoge energierekeningen zijn vandaag de dag geen uitzondering meer. We moeten vandaag de dag allemaal een beetje extra best doen om zuinig aan te doen en de kosten laag te houden. Lees mee met 8 tips om energie zuinig te leven.

Elsje Blauwhof

Elsje is getrouwd en moeder van 2 jonge kinderen. Een vol, gezellig druk leven waar ze haar best doet om klein en bewust te leven. Ze heeft zes jaar in Zweden gewoond en is sinds een jaar weer terug in Nederland.

Tip 1 – zuinig gebruik van de wasmachine

Door je wasmachine zo weinig mogelijk te gebruiken zul je flink wat kosten kunnen besparen. Volgens het Nibud ben je voor een wasbeurt (inclusief water, stroom, wasmiddel, onderhoud en afschrijvingen) tussen de 2,24 euro (90 graden) en 1 euro (30 graden) kwijt.

Was alleen wanneer nodig – bedenk dat je veel kleding vaker dan één keer kan dragen. Zorg dat de wasmachine vol zit en was op lage temperaturen. Gebruik indien nodig de eco-stand. Zo bespaar je al snel honderden euro’s per jaar.

Lees ook: Minder wassen, minder strijken, meer vrije tijd

Tip 2 – zuinig gebruikmaken van de droger (of liever helemaal niet)

Vind je de kosten van wasmachine al hoog, dan zal je zeker schrikken van de drogerkosten. Voor de droger zit je al snel op 3,10 euro per beurt alles we alle onkosten meerekenen. Behalve dat het verbruik veel geld kost, zal je kleding ook sneller slijten. Dit zorgt ook nog eens voor extra onkosten.

Vermijd het gebruik van een droger waar mogelijk. Kleding kan het hele jaar buiten drogen, mits het buiten droog is natuurlijk. Verder zijn er tegenwoordig allerlei slimme droogrekken die veel minder plek in beslag nemen, voor zowel binnen als buiten.

Tip 3 – de oven zuinig gebruiken

Ben je in het bezit van een oven die je soms of vaak gebruikt? Dan zullen deze tips helpen om hier zuiniger mee om te gaan. Voorverwarmen van de oven hoeft voor heel veel gerechten niet. Alleen bij hoge uitzondering is het belangrijk dat de oven is voorverwarmd. Door je gerecht al in de oven te zetten bij het voorverwarmen, wordt deze warmte al meteen nuttig gebruikt.

Probeer verder zo min mogelijk de oven open te maken. Elke keer als je de oven open maakt ontsnapt er veel warme lucht. Het kost weer energie om dit bij te warmen. Heeft de oven een eco-stand? Gebruik deze ook waar mogelijk.

Tip 4 – de vriezer onderhouden

Veel vriezers hebben ijsaanslag op de wanden. Door te zorgen dat je vriezer altijd ijsvrij is kan je veel energie besparen. Andere kleine maatregelen kunnen je verbruik bij dit apparaat ook verminderen. Zet je vriezer niet te koud, -18 graden is laag genoeg.

Plaats geen warm eten in de vriezer, het kost veel energie om dit af te laten koelen. Zet de vriezer op een koude plek, zoals de schuur.

Oude vriezers verbruiken ondanks zuinig verbruik helaas veel energie. Wanneer het tijd wordt om een nieuwe aan te schaffen, koop dan een vriezer die zo zuinig mogelijk is. Dat kan je op jaarbasis flink wat geld besparen.

Tip 5 – besparen op de energie van lampen

Een goede besparing op je lampen kan door je halogeen lampen te vervangen voor LED lampen. Niet alleen gaan deze lampen 7,5 keer zo lang mee – je bespaart ook nog eens 90% op je energiekosten.

Heb je al veel lampen vervangen, denk dan ook eens aan het koelkastlampje, de afzuigkaplampen etc. Ook deze kunnen vervangen worden. Vergeet verder niet de lampen uit te zetten op plekken waar je niet bent en het niet nodig is. Geen verbruik is als nog de meest zuinige optie.

Tip 6 – energie besparen op de vaatwasser

Gebruik je een vaatwasser? Zorg dat deze dan goed vol staat. Voorspoelen hoeft vaak niet en de eco stand duurt wat langer, maar zorgt dat de vaat goed schoon wordt voor een lagere prijs. Wil je echt zuinig aan doen? Ga dan over op handwas. Qua kosten en verbruik wint die uiteindelijk toch.

Ben je toch een fan van je vaatwasser en heb je zonnepanelen? Ze de vaatwasser dan overdag aan. Heb je die niet, maar heb je een dal tarief op je stroom? Zet de vaatwasser dan juist ‘s nachts aan. Ook dat bespaart geld. Dit geldt ook voor je wasmachine en droger.

Tip 7 – de schermen

Tv’s, laptop, tablet en mobieltjes – we hebben ze allemaal. Toch kunnen ze stiekem flink wat stroom verbruiken. Met de huidige energieprijzen kan dat oplopen tot 200-300 euro per jaar voor een gezin. Het beste is natuurlijk je verbruik minderen, maar voor vele is dit geen optie.

Een aantal tips die zeker gaan helpen om energie zuinig om te gaan met schermen:

  • Laat apparaten niet op stand-by staan als je ze niet gebruikt. Plaats bijvoorbeeld een schakelaar tussen de tv en druk deze volledig uit.
  • Ook het modem kan ‘s nachts uit worden gedaan.
  • Je mobiel kan wellicht op werk opgeladen worden en kunnen ‘s nacht in vliegtuigmodus of laag verbruik modes.

Zo kun je al mooi bedrag besparen.

Tip 8 – zuinig omgaan met de koelkast

Wil je energie besparen op de koelkast? Zorg als eerste dat de koelkast niet op een te koude stand staat. Vertrouw je de meter van de koelkast niet helemaal? Voor een kleine prijs koop je een thermometer, die precies ziet hoe koud het is. Een temperatuur van 4 graden is prima.

Zorg verder dat je de deur goed afsluit en laat de deur niet onnodig open staan. Plaats geen warm eten in de koelkast, maar laat eten wel in de koelkast ontdooien.

Is je koelkast heel oud? Misschien wordt het tijd voor een nieuw en zuinig model. Schaf je een nieuwe koelkast aan? Denk dan ook eens na over een kleiner model. Hoe groter het formaat, hoe meer energie het apparaat verbruikt.

Welke tips gebruik jij al om energie zuinig in huis te zijn? Of heb je nog andere goede ideeën die kunnen helpen? Ik hoor het graag!

De voordelen van zuiniger leven

De voordelen van zuiniger levenConstant beneden je stand leven is één van de slimste dingen die je kunt doen. Hierdoor zorg je ervoor dat je iedere maand een stukje vrijer en veerkrachtiger wordt.

In deze cursus zie je waarom een zuinige levensstijl een strategische investering is voor een goed leven. Een verandering die je leven beter maakt, niet minder goed.
Gratis deelnemen aan cursus

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate