Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Minder wassen, minder strijken, meer vrije tijd

Zowel wassen als strijken zijn twee klussen die gemakkelijk opstapelen. Bergen vuile was en strijkgoed wordt groter en groter. Stel je eens voor dat je leeft in een wereld met minder strijkgoed en waar je meer was weg kunt werken in minder tijd. Dat zou toch geweldig zijn?

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Minder wassen en toch fris ruiken

Laatst ving ik een gesprek op in de trein van een vrouw die uitgebreid vertelde over de hoeveelheid wasjes die ze wekelijks draaide. Het waren er vijftien. Vijftien keer de wasmachine inruimen, vijftien keer al het gewassen wasgoed weer uitladen. Vijftien keer. Dat zijn ruim 2 wassen per dag, en dat met een huishouden bestaande uit 4 mensen.

Het is een verhaal dat wat mij betreft zo op de cover van een tijdschrift had kunnen staan. Hoe kwam het zover dat er zoveel wasjes in één huishouden gedaan worden? Dat vroeg die andere persoon zich ook af (en ik stiekem ook).

  • Iedere keer een nieuwe handdoek bij het douchen, soms werd er twee keer per dag gedoucht.
  • Er werd in huis gerookt. Gevolg is dat kleding sneller ging stinken en alle kledingstukken iedere dag in de wasmand gingen.
  • Beddengoed werd iedere week ververst.
  • Werkkleding ging na het werk in de was en er werd schone kleding aangetrokken.

De vrouw in kwestie was door iemand anders in haar omgeving overtuigd om minder wasjes te doen en meer vrije tijd over te houden. En na een aantal aanpassingen (haar twee kinderen zijn inmiddels het huis uit) heeft ze nog maar 6 wasjes in de week.

Welke aanpassingen heeft ze doorgevoerd?

  • Handdoeken gaan nu zo’n 3 dagen mee in plaats van één dag.
  • Werkkleding wordt een extra dag te luchten gehangen, waardoor ze haar kleding nu om de dag in de wasmand stopt.
  • Ze heeft een stoppoging gedaan met roken, maar nadat die mislukte besloot ze enkel nog in de tuin te roken.

Bovenstaande aanpassingen, plus het feit dat de kinderen op zichzelf zijn gaan wonen heeft er voor gezorgd dat het aantal wasjes in de week met 60% is afgenomen. Als een was inladen, uitruimen en ophangen gemiddeld 15 minuten per keer kost en ze nu 9 wasjes in de week minder doet, dan wint ze wekelijks 135 minuten aan vrije tijd. Dat is 2 uur en 15 minuten per week – bijna 15 werkdagen per jaar! Het is alsof je een hele zomervakantie terugwint aan vrije tijd.

Nog een aantal tips om tijd te besparen tijdens het wassen:

  • Bespaar tijd door allemaal licht gekleurde onderbroeken, sokken, handdoeken en beddengoed te kopen. Deze kun je in één keer wassen op 60 graden zodat je was minder gaat stinken.
  • Koop minder delicate materialen die met de hand gewassen moeten worden.
  • Check bij het kopen altijd het label en check of het in de droger mag.

Vijf wasmanden en wat moet je met een wollen trui

Ik heb verhalen gehoord van mensen die thuis soms wel vijf wasmanden hebben, iedere was zijn eigen wasmand. Je leest het goed, vijf wasmanden.

Een wollen trui die niet met andere soorten materiaal gewassen mag worden, theedoeken die je heet wilt wassen vanwege alle vlekken, een kleurige broek die het liefst met de handwas moet. En een jurkje die zijn mooie, zwarte kleur moet behouden en met een scheutje schoonmaakazijn in plaats van wasverzachter moet worden gewassen.

Waarom?

Goede vraag. Dring het aantal wasmanden terug tot één of hooguit twee of drie – voor iedere type was een mand. Daar heb je later veel profijt van als je daadwerkelijk de was gaat doen. Wil je een was in de wasmachine stoppen, dan hoef je enkel het wasgoed in de machine te stoppen in plaats van alle kledingstukken uit te zoeken. Dat scheelt al snel 10 minuten.

Spaar het wassen op voor een vast moment in de week. Als je twee wasjes achter elkaar laat draaien ben je er weer voor een week van af.

Leuk om te lezen: Wassen en drogen in een klein huis
&: handig overzicht – uitleg wassymbolen in kleding

Strijken is een tijdrovende klus

Er zijn maar weinig mensen die strijken echt leuk vinden. Natuurlijk ben je blij als je jurkje of overhemd weer als nieuw is, maar kan het ook anders? Laten we eens kijken hoe je minder kunt strijken en de strijkbout misschien wel voorgoed de deur uit kunt doen.

Laten we beginnen met hoeveel kledingstukken je per dag/week/maand/jaar strijkt. Hoeveel van deze kledingstukken dienen echt gestreken te worden? Strijken is lang niet altijd nodig, evenals opvouwen. Kledingstukken als ondergoed, sokken en de meeste t-shirts en broeken zul je mij niet zien strijken, dat scheelt me een hoop tijd.

  • En wat dacht je van beddengoed? Door hoeslakens, kussenslopen en het dekbedovertrek strak op te vouwen gaan de meeste kreukels er vanzelf uit.
  • Doe kleding die je wilt strijken voor 10 minuten in de droger om te dampen. Haal de kleding uit de droger en hang het op aan een droogrek of hanger. De meeste kreukels zijn verdwenen en hoef je nu dus niet meer te strijken.
  • Hang gewassen overhemden aan een hanger in de badkamer. Het stoom in de badkamer zorgt dat de kreukels eruit stomen.
  • Hang gestreken overhemden direct aan een hanger. Zo kreukt je vers gestreken overhemd minder snel. Vouw overig gestreken kleding niet direct op na het strijken, maar laat het nog even uithangen. Op deze manier verminder je het aantal kreuken.
  • Schaf een stoomstrijkijzer aan. Deze staan er om bekend dat ze erg goed de kreukels uit het wasgoed halen (bekijk hier de meest populaire). Ze zijn vaak wel iets duurder dan de ouderwetse strijkijzer, maar het voordeel met een stoomstrijkijzer is dat het strijken een stuk sneller gaat en dat het strijken niet zoveel kracht meer kost.
  • Een tip om de meeste kreukels uit je broeken te krijgen zonder deze te strijken is door ze aan de pijpen op te hangen bij het drogen. Ta-da – dat bespaart je zo weer een paar minuten.

Wassen en strijken kost gewoon tijd

Wassen houdt niet op door de vuile was in de wasmachine te doen. Ook het drogen, strijken en opvouwen kost best veel tijd om dit niet steeds uit te blijven stellen. En juist op dit punt kun je veel tijd besparen. Wasgoed moet nou eenmaal drogen -in de droger of aan de lucht- en dat kost simpelweg tijd. Bekijk dus eens goed welke van bovenstaande tips voor jou zijn weggelegd.

Hoeveel wasjes doe jij in de week? En denk jij met bovenstaande tips minder tijd kwijt te zijn aan het wassen en strijken? Ik ben heel benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

18 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 M

    Ik doe meestal maar 2 tot 4 wasjes per week. Een donkere en een lichte. En het beddengoed om de week. 1x per maand alle schoonmaakdoekjes etc. Een gekleurde was ook 1x per maand. Wij zijn dan ook maar met zijn tweeen.

  2. 🐐 grietje

    Ik hen twee soorten was wit en bont.
    top voor strijken. Stoomstrijk ijzer is niet nodig. Gewoon een bloemenspuit.

  3. 🐐 Saskia

    Wij zijn een huishouden van 4 ,2 tieners en 2 volwassenen, ik was 1 x per week,vaak 3 soms 4 wassen op die dag. Wit , bont,handdoeken en inderdaad om de week alle dekbedhoezen.Strijken houd ik wekelijks bij dan loopt het niet zo uit de hand,en inderdaad goed kijken wat nou echt gestreken moet worden, dekbedhoezen,nee sorrie die hang ik strak op en vouw ze dan strak voor in de kast! Tja werk hebben en werk houden zeggen wij dan

  4. 🐐 Anneleen

    Laatst vertelde iemand me dat strijken net goed is om alle microben te doden die achterblijven in de was nu we meer op lage temperatuur wassen. Als gevolg van de lagere wastemperatuur pieken allergieën vandaag.

  5. 🐐 Hanneke

    Ik heb juist veel wasbearing doordat ik veel wasmanden heb. Van minimaal twee per dag naar ongeveer 8 per week, met een gezin van zeven mensen (3 tieners, twee kleintje met wasbare luiers en twee ouders).
    Geheim? De tieners waren laks met wat er in de wasmand kwam. Wisten ze even niet meer hoevaak iets gedragen is, hup in de mand…
    Nu kan ik per persoon kijken wat er in de was verschijnt. Als er te veel in de mandjes zit roep ik de tiener erbij en zoeken we samen uit wat nog gerust weer een keer aan kan. Ook het vaker gebruiken van een handdoek (ieder heeft zijn eigen kleur en meer dan twee, soms drie per week is niet nodig). Zo bespaar ik geen tijd met het uitzoeken, maar wel met de was. Ik heb nl geen droger en moet alle was ophangen. Dan schelen die zes wassen in de week echt veel werk…

  6. 🐐 Désirée van der Linden

    Ik heb twee wasmanden. Maar sorteer was op drie verschillende uitgangspunten. Donker: spijkerbroeken, donker gekleurde truien etc. op 30graden. Een witte was voor handdoeken, beddengoed, washandjes. Daar zitten ook de handgemaakte gehaakte “wattenschijfjes”bij die ik hergebruik om make-up te verwijderen. Meestal op 40graden, bij tijd en wijlen op 60.
    Dan ook nog een gekleurde bonte was. 40 graden. Alles bij elkaar van elk, 1 was in de week voor 2 personen. Mooie tere dingen doe ik op de hand. De vaatdoekjes draai i niet mee met beddengoed of handdoeken. Die kook ik uit in een pannetje waar ze ook al in de biotex in de week staan…… wat dat moet ff lekker heet.
    Toch heb ik maar twee wasmanden. Ik verzamel namelijk alvast de eerstvolgende was meteen in de machine. Als onze zoon een weekend in huis geweest is en sportkleding heeft achtergelaten weet ik dat ik als eerste een machine vol heb met bont goed.
    De was van mijn rokende vader die was ik voor hem apart. Wij zijn geen rokers en het blijft toch altijd ruiken…….
    By the way: ik was met poeder, die karton doosjes kunnen bij het papierafval. Scheelt veel in mijn plastic afvalbak…..

  7. 🐐 dydah

    Twee wasmanden, 1 voor de sokken en 1 voor de rest. Als de sokkemand vol is doe ik ze in een waszak (nooit meer een sok kwijt) en nog wat fijne was erbij.
    Onderbroeken hup zo in de la, die vouwen we niet meer op: “strijkt wel aan de kont”.

  8. 🐐 Marjan

    Nadat bij onze buren de rioleringspijp voor de zoveelste keer verstopt zat met vet e.d. , vertelde de dienstdoende loodgieter dat het raadzaam is om af en toe goed heet (af) te wassen. Ik heb dat ter harte genomen: er is wit goed wat echt op 95 graden gaat. Ongeveer 1 keer per 2 maanden: een wit katoenen , niet zo practische overtrek van de slaapbank waarop ik TV zit te kijken. Ik leef alleen zonder huisdieren, dus dat kan lijden. Ik doe er wat keukengoed bij en ik ben tevreden.
    Soms gebruik ik mooi linnen tafelgoed..een ramp om kreukvrij te krijgen…de plantenspuit werd al genoemd; ik herinner me van vroeger dan mijn moeder zulke strijk altijd bevochtigdemet een speciaal daarvoor ontworpen beker met gaatjesdeksel, de was strak oprolde en die vervolgens een halve dag later ging strijken: probleem weg. In dat water kun je best een lekker, niet vlekkend luchtje mee laten doen: zo wordt strijken ook aangenamer. Van het srtijken met m’n stoomstrijkijzer merkte ik dat mijn eerst zo lekker ruikende was een muf geurtje kreeg. Vooral bij beddegoed is dat niet fijn. Kreuken zie je veel minder goed in rijk gedessineerd beddegoed.
    Omdat ik alleen ben, heb ik me een ‘halve’ wasmachine aangeschaft: scheelt water en electriciteit. Gelukkig heb ik aan ruimte geen gebrek. Daardoor is het makkelijk om spullen gescheiden te houden: de echt vuil wordende kleding die gebruikt wordt bij het werk buiten: tuin of boomgaard; kleding om er representatief uit te zien en doodgewoon everyday use zoals makkelijke binnenshuiskleding, nachtgoed, ondergoed en keukentextiel. Ik red het met 1 wasdag in de zes weken. Met buiten luchten kom je, bij ‘rustig-gedrag-kleding’ een heel eind.
    Ooit kregen de jongens van een paviljoen in de gehandicaptenzorg, echte en fraaie regenjassen: geweldig; ze zagen er zo goed uit! Echter: het kwijlen e.d. maakte dat de jassen er al gauw niet fraai meer uitzagen. Een vergeten te-luchten-hangen sessie mondde zo, per ongeluk, uit in een sessie met mild regenbuitje…de jassen waren als nieuw!
    Echte wollen truien en jassen knappen op van een poosje in de stoom van de (kleine) doucheruimte. Wollen spul wordt er niet beter op als je het wast.
    Goeie tips Billy: dankjewel.

  9. 🐐 Elien

    Tegenwoordig elke dag een kookwas. Met een nieuwe kleine pup in huis gebeuren er al eens ongelukjes. Ik was dus elke dag de dekentjes en gebruikte dweilen van die dag samen met de schoonmaakdoeken. Ik gebruik ook een extra ontsmettingsmiddel om al die plasjes zeker uit de dekentjes en de wasmachine te krijgen. Dweilen is tegenwoordig ook met ontsmettingsmiddel en een goede allesreiniger. De andere wassen probeer ik tussen door te doen en elke week laat ik mijn machine ook een kuiswas doen voor al het hondenhaar uit de leidingen te spoelen. 1 donkere was, 1 witte, 1 gekleurde, 1 met de lakens van ons bed en 1 met de lakens van de volwassen hond.( ze bijt namelijk altijd haar kussens kapot tot ze een donsdeken kreeg met elke week verse lakens. Inderdaad! Ze is een verwend nest! :-D) Veel werk maar ik zou het niet anders willen. 😀

  10. 🐐 Nancy

    Ik was zo’n 7 wassen pw en we zijn met 3 personen. Best veel vind ik. Maar komt ook omdat ik er niet tegen kan als er kooklucht aan mijn kleren hangt. Dus altijd nadat ik gekookt heb gaat mijn kledij de was in. Je had het over roken maar wij roken niet maar die kooklucht vind ik dus net zo erg. Maar ik strijk tegenwoordig bijna niks meer dus dat scheelt. Als ik vouw strijk ik het met mijn handen glad. Wat wel veel tijd kost altijd is dat ophangen van al die was, wat dat betreft zou ik best een droger willen.

  11. 🐐 Rosa

    Ongeveer 3-5 wassen per week (2 volwassenen, 3 jonge kinderen). De normale was (kleding en handdoeken) zorgt voor 2x kleur, 1x wit (60 graden) per week. Daarnaast maandelijks een kleurwas op 60 graden voor sterk bevuilde spijkerbroeken/sportshirts/schoonmaakdoekjes, 2 extra wasjes voor het beddengoed en incidentele extra wasjes bij de kussens van de bank, ongelukjes van nog net niet zindelijk kind etc

  12. 🐐 Rosa

    Owja, strijken: nooit sinds ik kinderen heb… Nouja, hooguit 1x/jaar. Manlief strijkt zijn eigen overhemden. Gewoon kwestie van alle was uitslaan voor het ophangen, hangers gebruiken en nadenken bij de aanschaf van de kleding…

  13. 🐐 Jannette

    Sokken: ik koop alleen nog maar zwarte sokken. Elk jaar 5 tot 7 paar. Heb ontdekt dat als je twee verschillende zwarte sokken aan hebt het niemand opvalt. En zo hoef ik geen sokken uit te zoeken.
    Als je genoeg hangers hebt (vaak kun je ze zo meekrijgen bij kledingwinkels) kun je na de ‘10 minuten in de droger’ truc je kleren op de hangers laten, hoef je ook niet te vouwen.
    En bloesjes koop ik alleen van viscose, hoef je niet te strijken.

  14. 🐐 Willem

    Yep.. wij hebben een hele rij wasmanden. En dat voor hooguit 1 (heel soms 2 als het beddengoed ook moet) wasjes in de week. Bijkomend voordeel is dat je ook makkelijk 120 aar met een wasmachine toe kan 🙂

    Als er geen vlekken in mijn kleding zit en het doorstaat de geur-test (aka stink-test) dan gaat hij echt de wasmand nog niet in.

  15. 🐐 Ellen Van Dyck

    Wij hebben 5 wasmanden, één voor sokken en onderbroeken, één voor blauwe en groene was, één voor rode was (vriendlief moet rode werkkleding dragen en die geeft af heb ik gemerkt), één voor handdoeken, beddengoed, vaatdoeken enz en dan nog een voor witte en gele was en daar gaan ook de kleertjes van de dochter bij omdat die sneller roteren en afhankelijk van de kleur worden die samen met de onze gewassen. Ik draai niet elke week een was, alleen als ik genoeg heb voor een volle machine. Dus soms 5 wassen per week en dan weer niets. Een droger heb ik niet maar met de tweeling die eraan komt lijkt me dat toch wel handig.

  16. 🐐 Margret

    Ik heb 3 wasmanden licht, donker en handdoeken/ondergoed . Ik let op mijn kleding dat het niet gestreken hoeft te worden en mijn beddengoed om de week . ‘Smorgens wassen , smiddags aan de lijn en dan savonds gelijk weer op bed zodat ik niet hoeft op te vouwen.

  17. 🐐 Kelly

    Wij zijn met een gezin van 2 volwassenen en 1 jongen van 4 jaar. Wij draaien 1 wasmachine per week ( onze machine kan wel 8 kilo was in). Kleding wordt hier meerdere dagen gedragen en gaat pas in de was wanneer het vies is. Handdoeken worden langer gebruikt ( 2-3x) want na het douchen ben je schoon.

  18. 🐐 Anna

    Ik was twee keer per week met de hand, ik heb geen wasmachine.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate