Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Dit was mijn energieverbruik van afgelopen maand

In ons gezin van 3 personen, een huis van zo'n 90 m2 en een dak vol met zonnepanelen gaven we afgelopen maand 115 euro uit aan ons energieverbruik. Ruim 18% meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Overzicht

De afgelopen jaren vertelde ik altijd vol trots hoe hoog (of hoe laag eigenlijk) onze energiekosten waren. In veel jaren was onze totale energieverbruik lager dan we met onze 6 zonnepanelen hadden opgewekt. Hier moet ik wel bij zeggen dat we in die jaren regelmatig van huis op reis waren.

Afgelopen maand schrok ik eerlijk gezegd wel van de hoogte van ons energieverbruik. Vorig jaar gaven we in de eerste maand van het jaar rond de 95 euro uit aan stroom- & gas. Dit jaar was liep dit op tot 115 euro. Een flink toename.

Energieverbruik overzicht

Wij zitten inmiddels al een paar jaar tevreden bij Greenchoice als energieaanbieder.👫 Zij bieden wind-, bio- of zonne-energie aan die opgewekt is in Nederland. Hieronder vind je een overzicht van de totale kosten en opbrengsten van de zonnepanelen. Daarnaast deel ik mijn conclusies die ik heb getrokken op deze toename.

Verdeling van de kosten, opbrengsten & conclusies

 • Elektriciteitsverbruik – 188 kWh afgelopen maand (t.o.v. 113 kWh een jaar eerder)

Een directe conclusie die te maken is, is dat we in vergelijking met vorig jaar met één persoon extra zijn. Jake’s kamer wordt overdag verwarmd via een kachel (op gas), maar ‘s nachts springt er een elektrisch kacheltje aan als het te koud wordt in zijn kamer.

We zijn in vergelijking met vorig jaar meer thuis. In de eerste week van vorig jaar waren we in Moskou. Dit jaar vierden we de winter gewoon in Nederland. Lekker knus bij de kachel.

 • Gasverbruik – 91 m3 afgelopen maand (t.o.v. 100 m3 een jaar eerder)

We hebben 9 m3 minder gas verstookt dan vorig jaar. Dit is een flinke besparing, zeker in deze koude periode van het jaar. Yes!

Het elektrische kacheltje in de slaapkamer.
Het elektrische kacheltje in de slaapkamer.

In onze nieuwe slaapkamer (zoals je misschien weet hebben we een dakopbouw laten plaatsen) hebben we geen leidingen voor een gasgestookte verwarming laten aanleggen. We hebben sowieso het plan om ons huis van het gas af te sluiten, maar we nemen hier de tijd voor. In onze slaapkamer staat dan ook een elektrisch kacheltje (deze om precies te zijn) die ‘s nachts heel af en toe aanslaat als het erg koud wordt. Dit zal een positief effect hebben gehad op het lagere gasverbruik.

 • Opbrengst van de zonnepanelen – 11 kWh (t.o.v. 23 kWh een jaar eerder)

Vorig jaar maart zijn er 3 zonnepanelen extra geplaatst op ons dak. Je zou dus zeggen dat we met 9 zonnepanelen (in plaats van 6) meer energie zouden hebben opgewekt. Niet dus. Hoe het komt dat we minder energie hebben opgewekt met onze zonnepanelen? Er waren waarschijnlijk gewoon veel minder heldere dagen in de eerste maand van dit jaar.

Hopelijk wordt dit de komende maanden goedgemaakt, want in heel 2019 hebben we net iets meer energie opgewekt met de zonnepanelen dan dat we hebben uitgegeven (1404 kWh verbruikt en 1408 kWh opgewekt). 💪

Het wordt dit jaar wel mijn streven om minder energiekosten te hebben dan vorig jaar. Of dat gaat lukken is natuurlijk de vraag. Ik ga in ieder weer mijn best doen om hierop te besparen.

Hoe hoog waren jouw energiekosten afgelopen maand? En heb jij concrete plannen om deze kosten naar beneden te brengen?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

13 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Willem

  Ik zat ook bij vandebron maar ben weer (terug) naar Greenchoice gegaan, want overstappen loont!

 2. 🐐 Rachel Kromdijk

  Wij verbruiken dit ook ongeveer.. leuk dat je dit ook deelt 🙂

 3. 🐐 Remco

  Waarom geen lucht lucht warmtepomp in de slaap en woonkamer zuinig met koelen en verwarmen

 4. 🐐 Barbara

  Ik heb een warmtepomp. Dat was geen keuze want hij zat al in mijn appartement toen ik hier 2 jaar geleden kwam wonen. Een gasloze wijk met zeer veel klachten. Het energieverbruik van dat apparaat is meestal flink hoger. Hier heeft de gemeente de afspraak gemaakt dat iedereen de warmtepomp huurt. Mijn appartement is 90m2 en de huur is €83. Vind ik veel maar ik heb geen keuze. Het is bijna mijn hobby om zo min mogelijk energie te verbruiken omdat die pomp al veel verbruikt maar nu zit ik op 90KwH per maand. Maar ik woon alleen en heb altijd de verwarming laag omdat ik het altijd warm heb. Verder haal ik de stekkers eruit als ik iets niet gebruik. Geen stand by en licht alleen aan daar waar nodig. De leverancier vd pomp had de instellingen dusdanig gezet dat je de hoofdprijs betaald aan verbruik. Dat heb ik nu gecorrigeerd en kom dus op die 90KwH. Die waterpomp is niet zaligmakend. Wat ik wel had verwacht maar ik denk dat het alleen lonend is ivm zonnepanelen.

 5. 🐐 Judith

  Met 4 (grote en kleine) mensen en ong. 150 m2 aan woning hebben wij 160 m3 gas en 148 kWh verbruikt in januari. Voor beiden 4% minder dan vorig jaar. Ik ben al een paar jaar bezig alles zo energie zuinig mogelijk te maken. Op de to do lijst staan nu nog de kruipruimte isoleren (de grote boosdoener wat betreft de gas kosten!) en zonnepanelen. dan is ons huis label A. Ook al verbruiken we met 4 gemiddeld hetzelfde als 1 persoon in een vergelijkbare woning, het kan altijd beter!

 6. 🐐 HereIsTom

  Hou je je gasverbruik ook bij op mindergas.nl, dan kun je met de graaddagen precies zien of je meer of minder hebt gebruik.
  Deze januari was een stuk warmer dan die van vorig jaar, maar je meer verbruik komt misschien door die week weg vorig jaar.
  Ons gasverbruik in januari was 26 m3 tegenover 35m3 vorig jaar, met graaddagen is dat 0,063 tegenover 0,068, dus bijna 8% minder, maar dat komt omdat wij deze januari een week weg waren 😉
  Stroom was 95 kWh vorig jaar en 86 kWh deze januari.

 7. 🐐 Billy

  Dankjewel voor het delen van jullie cijfers. @HereIsTom: ik denk ook dat de week weg vorig jaar er mee te maken heeft. Wat is jullie stroomverbruik laag, uit hoeveel mensen bestaat jullie huishouden?

 8. 🐐 HereIsTom

  Hoi Billy, wij zijn met twee personen. Om ons electraverbruik zo laag te krijgen hebben we veel dingen aangepast toen we hier kwamen wonen.
  Nieuwe vriezer en koelkast A+++, inductie kookplaat, nieuwe Itho Ecofan voor ventilatie, nieuwe Remeha Tzerra Plus HR CV ketel, heeft ook een zuinige pomp. En alle verlichting LED lampen. En alles van de stroom af bij geen gebruik.
  CV ketel ook goed waterzijdig ingeregeld waardoor de aanvoer temperatuur naar 60° kon zodat de HR functie optimaal werkt.

 9. 🐐 Rowan

  Ik woon alleen in een appartement uit 2011, en die is super goed geïsoleerd. De verwarming staat nooit aan, als ik het ‘s avonds koud krijg (19°) dan pak ik een dekentje en steek ik kaarsjes aan. In de 19° heb ik de thermostaat nog nooit gezien.
  Ik meet mijn verbruik via SlimmemeterPortal.nl en uit het maandoverzicht blijkt dat ik in januari 5m³ gas heb verbruikt (douchen en afwassen) en 105 KwH. Ik wil de komende maanden focussen op minder energie verbruiken, nu plof ik na werk meteen op de bank en zet ik Netflix aan. Plus op m’n vrije dagen zet ik m ‘s ochtends ook aan, ik moet dan gewoon vaker een tijdschrift/boek/krant erbij gaan pakken. Ik heb overigens een contract met daluren, dus wassen doe ik alleen in het weekend of ‘s nachts. En alles zoveel mogelijk op het droogrek, en niet in de droger 😉
  Hebben jullie misschien verder nog tips voor mij hoe ik mijn energie verbruik kan minderen?

 10. 🐐 Jan

  Vanaf 2018 zijn wij ook in de ban van versneld aflossen. Om een start te maken hebben we alle overbodige rekeningen geschrapt, en gekeken waar we op konden besparen. We hadden een energie rekening van ongeveer 144 euro per maand, dus besloten we zonnepanelen te plaatsen, onze woning is geheel gasloos dus onze woning wordt verwarmd op een hybride warmtepomp. We hadden ongeveer uitgerekend dat het nog 13 euro per maand zou kosten, echter kregen we een brief dat we zelfs meer dan 80 euro terug kregen, omgerekend zaten we voor 57 euro aan elektra in het jaar in november 2019. De verwachting voor 2020 is nog gunstiger gezien we in nov / dec 2019 al 40 en 50 euro per maand minder hebben verbruikt!

  Kosten installatie met 18 zonnepanelen : 4200 euro, dat is dus snel terug verdiend.
  We lossen 10% af per jaar dus 21657 euro per jaar excl. de maandelijkse aflossing op de spaarhypotheek met een rente van 4.5%.
  Per 1 dec 2020 zal de rente ongeveer 1.38% of zelfs lager zijn dus sneller aflossen van ongeveer 28K.

  Om goed geld te besparen moet je goed inzicht hebben waar je maand inkomens op de cent naar toe gaan en of het echt nodig is en zet alles in een excel bestand, vraag je dan bij iedere uitgave af, kan dit er af aka overbodig… ja? Weg ermee!

  Voor alle gemotiveerde aflossers, zet hem op! Je hebt er binnenkort alleen maar baat bij!

  Wij zijn begonnen in 2018 met de visie, 50% vaste lasten en 50% sparen, als je dit gerealiseerd krijgt, kan je grote stappen maken.

 11. 🐐 Ankie Sibering

  We hebben een pelletkachel aangeschaft in begin januari. We betaalden 207 euro en nu na 1 maand 177 euro. We hebben een vrijstaand jaren 30 huis wat nog niet geïsoleerd is. We wonen er 4 maanden.

 12. 🐐 Anna

  Hier een gasverbruik van 111 m2 en stroom 126 kwh. We verwarmen alleen de woonkamer maar we waren gewoon meer thuis rond oud en nieuw. Hier alleen een oventje, wasmachine, koelvriescombi (A+++), ledlampen, en straks een vaatwasmachine (wordt ook zo energiezuinig mogelijk). Verder geen TV of droger of extra diepvries ofzo. Stroomverbruik per jaar is ongeveer 1000 kwh. Ik woon met iemand samen, en ik heb ook uitgelegd: gas is duur (ze huurde eerst inclusief, dus dan wordt er niet op de verwarming gelet). Maar ik vind het ook belangrijk dat je het wel comfortabel hebt. We zetten de verwarming eigenlijk bijna nooit boven de 19 graden. Maar het moet wel aangenaam blijven. Zuinig leven is fijn, maar op een houtje bijten hoeft ook niet.
  Straks komen er zonnecellen en mijn spouwmuur wordt nog geïsoleerd, en de ramen van dubbel naar HR++ gas. Mijn dak is al geïsoleerd en ik woon in een tussenwoning dus dan is alles wel redelijk goed geïsoleerd. Als er stadswarmte beschikbaar komt dan wil ik ook naar lage temperatuur radiatoren, maar in mijn kleine oude huisje is vloerverwarming en warmtepomp helaas geen optie. En als de keuken vernieuwd wordt een inductieplaat natuurlijk 🙂
  Je kunt denk ik het ene met het andere jaar niet zo makkelijk vergelijken. Het ene jaar is het kouder, is je woonsituatie anders. Maar in de gaten houden waar energie weglekt is altijd slim natuurlijk.

 13. 🐐 Marlene

  Ik ben in april in mijn huidige huis komen wonen, huisje van ongeveer 60m2 met 6 zonnepanelen. Daar woon ik met mijn zoon die er ongeveer 60% van de tijd ook is. Van april tot september was de rekening voor gas en elektra plusminus €24,00-€32,00 per maand en tussen november en februari tussen €80,00-€90,00 per maand. De verwarming ging voor het eerst aan in november maar vrijwel alleen voor bezoek. Zelf heb ik hem op 16 graden en pak ik liever een trui en dekentje.
  Hoewel het maandbedrag maar €92,00 is, krijg ik straks nog zo’n €400,00 terug op de jaarafrekening. Ik overweeg nog over te stappen om weer te kunnen profiteren van een welkomstpremie 🙂

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate