Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Bladluis bestrijden en voorkomen – met deze tips gaan je planten het overleven

Hoe kun je bladluis bestrijden in planten? In dit artikel laat ik je zien welke beste tips je kunt toepassen voor het bestrijden en voorkomen van bladluis.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Waarom je geen bladluis in je planten wilt hebben

Als je bladluis wilt bestrijden, dan is het goed om te weten dat je echt met bladluis te maken hebt en niet met een ander ongedierte in je plant. Hoe ziet bladluis er uit? Bladluizen zijn heel klein en bestaan in allerlei kleuren. Ze zijn vooral groen, maar kunnen ook geel, paars, zwart, wit of andere kleur hebben. Het lijfje van een bladluis is zacht, ongeveer een halve centimeter lang en ziet er van de bovenkant ovaal-achtig uit (zie bovenstaande foto).

Ze halen hun voedsel door het sap van planten te drinken. Je vindt bladluis bijna altijd bij de meest nieuwe delen van een plant. Denk aan een nieuw blad, stengel of een ader van je plant. Als bladluizen eenmaal begonnen zijn met het drinken van het sap, zullen de planten stoppen met groeien, aangezien de planten minder voedingsstoffen binnen krijgen. Je planten kunnen er zelfs van doodgaan.

En hier blijft het niet bij. Bladluizen moeten een deel van het plantensap dat ze binnen krijgen ook weer kwijt. Dat doen ze door middel van het uitscheiden van honingdauw. Dit kleverige spul is weer een voedingsbron voor andere insecten (zoals mieren en wespen). In huis zul je misschien niet zoveel last van hebben van wespen of mieren, maar ook schimmels zijn dol op honingdauw. Je plant moet dan nog harder werken om in leven te blijven.

Ben je er nog niet zeker van of je planten bladluis hebben? Kijk dan of je één of meerdere van onderstaande symptomen ziet:

  • Jonge bladeren aan je plant die zijn omgekruld;
  • Gele bladeren en/of veel bladeren die van de plant vallen;
  • Nieuwe groeipunten die misvormd zijn.

Voldoet je plant aan bovenstaande symptomen? Dan is de kans groot dat je plant bladluis heeft.

Geen last van bladluis in je planten? Dan kunnen ook rouwvliegjes de boosdoener zijn. Lees hoe je rouwvliegjes kunt bestrijden in je kamerplanten.

Bladluis bestrijden in je plant – wat kun je doen?

Wil je bladluis bestrijden, dan heeft het altijd mijn grootste voorkeur om de bladluis zo natuurlijk mogelijk te bestrijden. Dat is het streven, want die bladluis is ook maar toevallig op één van mijn planten terechtgekomen. Er zit geen kwaad in zeg maar. 🤗

Hieronder heb ik een lijst met tips die je kunt toepassen om de bladluis te bestrijden met milieuvriendelijke tips:

  • Bladluis bestrijden met lieveheersbeestjes (of je noemt ze zoals ik kapoentjes🐞). Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke vijanden van de bladluis. Ze hebben zelfs bladluizen nodig om in leven te blijven. Zowel de larven als de volwassen lieveheersbeestjes eten graag bladluis. Larven van lieveheersbeestjes kun je zelf uitzetten (zie deze set) of je wacht tot er op een mooie zonnige dag wat lieveheersbeestjes in je tuin zijn beland en zet deze bij de bladluis.
  • Knoflook inzetten om bladluis te bestrijden. Aan sterke geuren hebben bladluizen een ontzettende hekel. Plaats dan ook een paar teentjes knoflook rondom de planten met bladluis.
  • Bladluis bestrijden met lavendel of salie. Zowel lavendel als salie hebben ook een sterke geur en werken goed om de bladluis weg te krijgen.
  • Bladluis heeft een hekel aan kou. Spuit iedere ochtend met ijskoud water je planten nat. Na verloop van tijd zullen bladluizen er de brui aan geven en je planten met rust laten.
  • Bananenschil inzetten om bladluis aan te pakken. Leg een bananenschil rond je aangetaste planten. De zoetige geur van bananen trekt bladluizen aan, waardoor ze in de schil gaan zitten. Zodra de bananenschil vol zit, gooi je ze in de GFT-container buiten en kun je eventueel een nieuwe schil neerleggen als nog niet alle bladluis is verdwenen.
  • Een vangplant inzetten om bladluis aan te pakken. Heb je last van bladluis op één of meerdere planten? Zet dan een vangplant in om dit te bestrijden. Een vangplant is een plant waar de bladluis zich juist erg toe aangetrokken voelt. Alle bladluizen verzamelen zich op één plant waarna je de bladluis met plant en al verwijdert. Een voorbeeld van zo’n vangplant is een Oost-Indische kers. Deze plant heeft een flinke aantrekkingskracht op bladluis.

Mochten bovenstaande tips echt niet werken om de bladluis te bestrijden, dan kun je ook nog aan de slag met één onderstaande minder natuurlijke tips:

  • Bladluis bestrijden met spiritus, groene zeep en water. Vul een emmer met zo’n 15 gram groene zeep en 15 ml spiritus. Voeg daar een halve liter lauwwarm water bij. Even goed doorroeren en giet dit mengsel in een plantenspuit. Spray de planten voor een paar dagen op dagelijkse basis tot de bladluis is verdwenen. Spray de planten nooit in de volle zon, dit kan meer schade aan de planten opleveren.
  • Bladluis met een kant-en-klare spray aanpakken. Op bol.com scoort deze spray heel goed om bladluis aan te pakken. De spray werkt snel en bevat het bladluis feromoon e-b-farnesene. Ook deze meer natuurlijke variant, een concentraat om bladluis te bestrijden, scoort goed en is onschadelijk voor bijen en andere insecten.

Bladluis voorkomen – wat kun je er tegen doen?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Er is niet veel te doen om bladluis te voorkomen. Bladluizen laten zich meevoeren via bijvoorbeeld kleding en de wind.

Eén ding dat je wel kunt doen om bladluis enigszins te voorkomen is door je planten op een geschikte standplaats te zetten. Bladluis zorgt namelijk voor de meeste schade op verzwakte planten. Check dan ook het label van de plant en zie of alle aangevallen planten op de juiste standplaats staan (wel zon, geen zon, half zon/schaduw).

Met bovenstaande tips moet het gaan lukken om de bladluis in je planten te bestrijden. Heb jij nog een tip om bladluis aan te pakken? Laat dit dan zeker weten in een reactie.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Jean Jorissen

    tegen bladluis,brandnetels afknippen en in een emmer doen,dan emmer met water vullen en brandnetels 2 weken laten trekken,daarna ziften en bloemen en vooral rozen met sap puur bespuiten,bladluizen onmiddelijk weg,heb hier al 4 jaar prachtig resultaat mee groetjes
    Jean

  2. 🐐 Gerard

    Mieren : droge bakgistkorreltjes mengen met bloemsuiker(=poedersuiker) ; in potje. Goed schudden. Suiker hecht zich à gist. Strooien, bvb rondom de opening – door mieren gemaakt (!) – die je bemerkt op je klinkerpad
    Bladluis : pakje roltabak kopen. Uit mekaar trekken. In water (5 à10 l) laten trekken ; 24 u. Zeven, en beetje afwasproduct er in mengen. Dan kleeft de vloeistof goed op de plant, bij het vernevelen

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate