Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Vieze lucht gootsteen – 5 tips tegen een stinkende gootsteen lucht

Van een vieze lucht uit je gootsteen hebben allemaal wel eens last. Een gootsteen of wasbak die vies ruikt, een natte vaatdoekgeur of erger. Daar kan je best wat aan doen - bekijk onze tips om die stinkende gootsteen weer fris te laten ruiken.

🐐 Dit artikel is geschreven door Veronique.

1. Gootsteen vrij houden van vieze zaken

Zorg om te beginnen dat je geen erg vieze zaken in de gootsteen gooit. Frituurolie bijvoorbeeld hoort terug in de fles en kan je bij veel gemeenten inleveren om biodiesel van te laten maken. Zorg ook dat je geen erg vies sop in je gootsteen doorspoelt.

Heb je bijvoorbeeld de vloer gedweild, gooi dat sop dan in het toilet, laat een half uur staan en maak daarna het toilet schoon. Twee vliegen in een klap, want door het inweken is het toilet al een heel stuk makkelijker schoon te maken en de brede afvoer van het toilet zal niet verstoppen van de kruimels, pluisjes en hondenharen die in het sop zitten.

Door je vloer voor het dweilen grondig te stofzuigen, beperk je de hoeveelheid vaste deeltjes ook nog.

2. Gebruik een gootsteenzeefje

Met een gootsteenzeefje blijven de grootste rommeltjes (voornamelijk etensresten) achter. Dit kun je vervolgens weer bij het vuilnis doen. Op deze manier blijft je gootsteen vrij van verstoppingen en is de kans op een vieze lucht nihil.

Lees ook: je gootsteen ontstoppen met baking soda

3. Hou de dagelijkse schoonmaak bij

Maak iedere dag je gootsteen even schoon met een beetje schuurmiddel of afwasmiddel op een schuursponsje. Als je een restje kokend water over hebt, doe dan een klein handje soda op het putje en spoel door met het kokend water.

Door dit dagelijks te doen hou je de afvoer vrij van aanslag en de bacteriën die zich daar in nestelen, die de vieze geur veroorzaken.

Het voor de hand liggende moment om deze dagelijkse schoonmaak te doen is als je de afwas doet. Door het te combineren met iets dat je toch al doet wordt het een dagelijkse gewoonte.

Is het hoog tijd om je gootsteenkast eens opnieuw in te delen? Lees dan zeker ons eerdere artikel hierover. 🙂

4. Stinkende sifon – regelmatig schoonmaken

Maak de sifon in je gootsteen eens per de maand of in het kwartaal schoon. Plan dat ook in in je agenda. Dit handige fimpje op YouTube laat je zien hoe dat schoonmaken in zijn werking gaat.

5. Soms is er iets anders aan de hand

Als al het voorgaande niet helpt om die stinkende lucht te doen verwijderen en je ruikt echt een putlucht vanuit je gootsteen. Dan is het waarschijnlijk een stankafsluiter of ontluchter van het riool die niet of niet goed functioneert. Tijd om een loodgieter te bellen, je huisbaas of de woonstichting. Dit soort structurele problemen vallen doorgaans onder de verhuurder.

Als je al deze stappen doet, zul je nooit meer last hebben van een vies ruikende gootsteen of wasbak en ook niet meer van verstoppingen (lees ook: de beste tips tegen een verstopt doucheputje). En hoef je dus ook geen gevaarlijke middelen te gebruiken die slecht zijn voor het milieu. Of tijd en geld daaraan te besteden.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Lidwina

  Doe een keer per maand een paar eetlepels soda op het afvoerputje. Giet er heet water over. Zo hou je alle afvoerputjes in huis schoon.

 2. 🐐 Judith

  Maakt het soort soda nog uit? Wij hebben zilver soda of zoiets staan, schoonmaak spul in ieder geval geen baking soda.

 3. 🐐 Mijntje

  Hoi, na een weekje afwezigheid kom je terug in een huis, wat ook een week warm weer heeft meegemaakt; en inderdaad vieze vaatdoekjes lucht in badkamer en keuken. Dit komt echt uit die overloop-openingen. Zet je lampje uit je telefoon er maar eens op. Er zit direct achter de opening een rubber afdichting en daar zit smurrie op. Hoe krijg je het weg? ‘k Heb het geprobeerd met baking soda en azijn-maar je krijgt het niet goed in die openingen, met soda en kokend water zelfde probleem-, ten einde raad iets gezocht om mee te peuren in die gaten. Wattips en gebogen paperclip, maar echt rein werd het niet. Toen bedacht ik dat ik zo’n spuit van de tandarts heb, een plastic spuit met plastic kromme tuit, waarmee je onder je tandvlees kunt spoelen, als je een half doorgebroken verstandskies hebt. Daarmee kun je met kracht vloeistof in die gaten spuiten (ook te koop bij de drogist). Uiteindelijk heb ik het met de Waterpik gedaan, want die zag ik staan toen ik dat spuitje ging zoeken. Helemaal schoon gespoten en nu ruikt het niet meer vies.
  Succes.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate