Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Geld overhouden – 10 verfrissende tips

Voelt het openen van je portemonnee alsof je een zak uien wegsnijdt voor een uiensoep voor 20 man? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met onze verfrissende tips om geld over te houden!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

10 tips om geld over te houden

Een tientje hier en daar besparen op je maandlasten lijkt me voor de meeste mensen wel een haalbaar doel. Er zijn ook mensen die dusdanig financieel krap bij kas zitten, dat het haast onmogelijk lijkt om geld over te houden. Toch denk ik dat als je echt met onderstaande tips aan de slag gaat je inspiratie opdoet en misschien zelfs nog wel de mogelijkheden ziet om hier en daar wat geld te besparen op je maandelijkse lasten.

Kijk – geld overhouden is een doel, het is de bedoeling dat je zelf de stappen gaat nemen om dit te bewerkstelligen. Vandaar onderstaande tips om er zelf mee aan de slag te gaan.

Deze tips werken voor mij persoonlijk heel goed. Hopelijk kan het jou ook helpen! 🙂

 1. Zet jezelf op gelddieet. Niet leuk, wel lekker effectief. Pin wekelijks een vast bedrag dat je uit wilt geven en geef niet meer geld uit. Tip: pin iets minder geld dan je normaal wekelijks uitgeeft, dat zorgt er uiteindelijk voor dat je meer geld overhoudt.
 2. Zeg rood staan bij je bank op. Neem contact op met de bank en geef aan dat je niet meer rood wilt staan. Je betaalt een hoog bedrag aan rente en dat kost je een hoop geld.
 3. Gun jezelf af en toe een leuk uitje zoals een dagje naar een pretpark. Ik denk dat het averechts werkt als je jezelf helemaal niks meer gunt. Als je altijd maar op een houtje moet bijten, dan is de motivatie ver te zoeken om echt om de slag te gaan. Smeer de broodjes zelf en kijk natuurlijk altijd of je van tevoren een kortingscode kunt vinden. Er zijn ook een hoop goedkope uitjes te vinden (zoals een middag naar de speeltuin, gratis festival bezoeken of gaan wildplukken in de buurt).
 4. Betaal jezelf eerst en zet de rest op de spaarrekening. Zorg dat je zoveel mogelijk geld weg kunt zetten. En leef die maand van het bedrag dat overblijft. Wil je geld overhouden, dan is dit een eenvoudige tip om toe te passen.
 5. Besparen op je bankkosten. Je zit waarschijnlijk al jaren bij dezelfde bank en hier betaal je iedere maand kosten voor. Door over te stappen naar een goedkopere bankrekening kun je behoorlijk besparen op je bankkosten. Zo is er bijvoorbeeld N26 – een Duitse bank (vergelijkbaar met het Nederlandse Bunqhet Nederlandse Bunq).  Bankzaken zijn alleen te regelen via hun gratis app, voor dat is voor mij geen probleem. 🙂
 6. Een stuk fruit kost nog altijd minder dan een pak koekjes en geeft je een meer verzadigd gevoel. Kies dus vaker voor onbewerkt voedsel in de supermarkt.
 7. Het is niet de makkelijkste tip, maar zeker wel de meest effectieve tip: maak een financieel overzicht. In dit eerder verschenen artikel kun je een gratis Excel bestand downloaden en je inkomsten en uitgaven naast elkaar op een rij zetten. Zo krijg je in één overzicht te zien hoe je financiën er voor staan.
 8. Hoeveel geld geef je maandelijks uit? Open de app van je bank eens en bekijk hoeveel afschrijvingen er in één maand zijn gedaan. In veel gevallen zijn het kleine en onnodige pintransacties van een kop koffie in de stad of een broodje bij de bakker, omdat ik geen zin had om lunch te maken. Kijk of je het je nog kunt herinneren en of de uitgave écht nodig was.
 9. Beneden je stand leven. Veel mensen geven meer geld uit dan ze verdienen of precies evenveel als ze verdienen. Hoe je het voor elkaar krijgt om meer geld over te houden? Door zuinig te leven natuurlijk en door onze bespaar checklist te doorlopen.
 10. Bedenk dat vers eten nog altijd goedkoper is dan een kant en klaar maaltijd. Een diepvriesmaaltijd, een salade of een stoommaaltijd in de supermarkt kost al snel 5-6 euro per stuk. Zelf een gezonde maaltijd in elkaar zetten kost veel minder en hoeft ook niet veel tijd te kosten.

Kun je iets met bovenstaande tips? Geld overhouden zit ‘m soms in de kleine dingen. Ik schrok me echt rot hoeveel kleine bedragen ik pinde bij de supermarkt. Dit was voornamelijk voor een vers broodje of croissantje voor de lunch. En dat terwijl er gewoon al genoeg eten in huis was. Laat zeker een reactie achter waar jij denkt op te kunnen besparen. 🙂

Meer tips om veel geld over te houden

Wil je tips die je echt gaan helpen om maandelijks meer geld over te houden? Bekijk dan zeker mijn praktische eBoek met slimme tips om geld te besparen en te verdienen.

Ontdekt hoe je veel geld kunt besparen, maar ook hoe je stap voor stap je levenskwaliteit verhoogt.

Lees meer…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

9 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Jenn

  Is bunq ook groen en fair? Ik overweeg weg te gaan bij mijn bank, maar bij het zoeken naar wen nieuwe vind ik dat wel erg belangrijk.

 2. 🐐 Billy

  Hoi Jen, goeie vraag. Bunq belegt of investeert het geld nergens in. Ze ‘stallen’ het geld bij de Europese Centrale Bank of kopen er staatsobligaties van. Ik heb zelf nog een rekening bij Triodos & ASN, precies om dezelfde redenen als jij aangeeft.

 3. 🐐 Edwin Rosenquist

  Als je echt op ENERGIE wil besparen , 2 TIPS Zet de Centrale Verwarming uit . EN koop een HANDY HEATER , Klein , makkelijk , EN GOEDKOPER . Je element van je was automaat 2000 Watt NIET gebruiken . Sluit je was automaat gelijk op je WARM water leiding . Je was automaat trekt 16 ampère x 220 Volt =3.520 W 3,5 K/watt . Dus elke was bespaar je 1 € Je leven lang . 52 tot 104 € per jaar.

 4. 🐐 Irmgard Segerink

  Ik heb net een aandeel gekocht bij http://www.deblijeb.nl wat een erg bewust bank is. Dit wordt opgericht door Ronald Bernard. Deze man wil ook een bewuste en eerlijke bank creëeren. zoek maar eens daarbij en kijk filmpjes van deze man op youtube.

 5. 🐐 Alma

  Ik zie als ik doorklik op de Bunq bank heel andere kosten staan dan 1 euro per maand. Het begint bij 7 99 voor het meest basic pakket. Dat scheelt nogal..

 6. 🐐 Billy

  Hi Alma, klopt inderdaad. Bunq heeft onlangs hun tarieven aangepast. Gelukkig maak ik nog gebruik van het goedkope model, maar ik moet zeggen dat ik al die features ook wel erg tof vind. 🙂

 7. 🐐 Marloes

  Ik woon in Zweden en sta er financieel beter voor hier dan in Nederland. De vaste lasten liggen hier een stuk lager (bijvoorbeeld geen zorgverzekering).. In de zomer huur ik goedkoper dan in de winter want dan is mijn elektriciteitsrekening flink hoger vanwege de elektrische verwarming in mijn huisje.. Waar ik maandelijks op bespaar zijn de boodschappen. Ik werk in een hotel hier en ontbijt er ‘s morgens en ‘s middags hebben we warme lunch, dat is normaal hier in Zweden.. Dus doordeweeks ‘s avonds kook ik niet meer voor mezelf waardoor ik dus ook bijna geen geld uitgeef in de supermarkt aan eten.
  In de omgeving hier worden veel dingen georganiseerd die gratis te bezoeken zijn en ook de bieb is gratis, dus ik lees ook veel boeken ipv tv kijken.
  Veel van jouw boven genoemde tips gebruikte ik in Nederland al en mede daar door heb ik kunnen emigreren. Ik stel altijd doelen in mijn leven (nieuwe doel is een huisje kunnen kopen hier ipv huren) en ik krijg er echt een adrenaline kick van als ik weer geld op de spaarrekening kan zetten voor dat doel..

  Mijn complimenten trouwens voor jullie sites (ook Sochicken), per toeval ontdekt en jullie tips en adviezen passen perfect in mijn levensstijl 😊

 8. 🐐 Marloes

  Wat ook hielp bij mij was het contactloos pinnen uitschakelen op mijn bankpas. Dat stond automatisch aan toen ik een nieuw bankpasje kreeg.. Het is zo gemakkelijk om even snel een supermarkt/winkel binnen te stappen en je pasje even langs het pinapparaat te houden. Als je het nog op de ouderwetse manier moet doen met pasje er in stoppen en code invoeren ben je veel bewuster met je betaling bezig.. Mij hielp het in ieder geval.. 😊

 9. 🐐 allard

  hoi,
  eigenlijk is het beter en leuker contant te betalenin de supermarkt;
  zo kan je ook nog even een praatje maken met de cassiere…
  de aloude tip van vast bedrag pinnenper week is ook nog ok
  mvg,
  allard

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate