Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken?

In dit artikel bekijk ik hoeveel geld er nodig is om eerder te kunnen stoppen met werken. Is het financieel haalbaar om, zeg maar, vervroegd met pensioen te gaan? Bekijk hoe je je doel berekent, zodat je weet waar je naartoe moet werken.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Hoeveel geld heb je iedere maand nodig?

Wil je antwoord krijgen op de vraag: “Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken?” Dan is het wellicht nog belangrijker om jezelf de volgende vraag te stellen: “Hoeveel geld geef je maandelijks uit?”

Een goede vraag om jezelf te stellen als je bijvoorbeeld over 10 jaar wilt stoppen met werken. Heb je iedere maand 4500 euro nodig om rond te komen, bedenk dan dat je twee keer zoveel geld nodig hebt als wanneer je van 2250 euro per maand rond kan komen.

Maak van het verlagen van je uitgaven dan ook je hoogste topprioriteit. Dat is niet alleen een goed idee om eerder te kunnen stoppen met werken, lagere maandlasten hebben direct effect op je digitale portemonnee.

Meer weten over het verlagen van je vaste lasten? Bekijk dan mijn eenvoudige bespaar checklist die je gaat helpen om makkelijk en snel veel geld te besparen.

Levensverwachting

Zelf vind ik altijd fijn om te kijken naar de levensverwachting. Nu wil ik graag 120 jaar worden (👴🏻), echter ligt de levensverwachting van een man als je in 2019 bent geboren rond de 80 jaar.

Laten we drie scenario’s bekijken. Die van 80 en van 120 jaar, plus de mooie leeftijd van 100 jaar tussen deze twee in.

Stel dat je in alledrie de gevallen op je 50ste wilt stoppen met werken. Je hebt tegen die tijd dan nog 30, 50 of (als je optimistisch bent) zelfs 70 jaar te leven.

Liggen je maandlasten rond de 2250 euro per maand, dan heb je 27.000 euro per jaar nodig. Onderstaand bedrag heb je nodig op het moment dat je stopt met werken:

 • Bij een levensverwachting van 80 jaar – totaal 810.000 euro.
 • Bij een levensverwachting van 100 jaar – totaal 1.350.000 euro.
 • Bij een levensverwachting van 120 jaar – totaal 1.890.000 euro.

Met bovenstaande bedragen heb ik niet het bedrag aan pensioen en AOW meegerekend die veel van ons krijgen als ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben berekend.

Stel dat dit tegen de tijd op 69 jarige leeftijd is en dit bedrag 1800 euro per maand is (21.600 euro per jaar), dan zit het bedrag dat je nodig hebt er ineens heel anders uit:

 • Bij een levensverwachting van 80 jaar – totaal 572.400 euro (810.000 – 237.600 euro).
 • Bij een levensverwachting van 100 jaar – totaal 680.400 euro (1.350.000 – 669.600 euro).
 • Bij een levensverwachting van 120 jaar – totaal 788.400 euro (1.890.000 – 1.101.600 euro).

Deze bedragen staan natuurlijk niet helemaal vast. Zo kunnen je uitgaven wijzigen, de voorbeelden hierboven zijn om je een idee te geven hoeveel geld je grofweg nodig hebt als eerder wilt stoppen met werken. Maak de berekening eens voor jezelf.

eerder stoppen met werken

Rendement maken op je geld

Je kunt overwegen om een deel van je geld te beleggen. Hierdoor kan je geld op termijn meer waard worden. Het beleggen in aandelen is veruit de meest populaire manier voor mensen die willen beginnen met beleggen.

Ook als je niet zo van de risico’s bent, kun je als belegger een prima rendement behalen. Je vermogen groeit weliswaar langzaam, maar het kan je meer geld opleveren dan wanneer je er niets mee doet.

Overweeg je om een deel van je geld te beleggen, bedenk dan dat dit de nodige risico’s met zich mee kan brengen. Zelf beleg ik automatisch in ETF’s via DEGIRO. Voor mij een prima manier om onderhoudsvrij een deel van mijn geld dat ik kan missen te beleggen

In een ETF (indexfonds) volg je niet één bedrijf van de index maar de gehele index, waarmee je dus heel eenvoudig verspreid belegt in bijvoorbeeld de 2200 grootste bedrijven in de wereld. Een stuk meer zekerheid, dan wanneer je al je geld inlegt in één bedrijf.

Mijn belegde geld neem ik niet op een laat ik dan ook vooral renderen. Dit heeft als voordeel het rente-op-rente effect. Stel dat je in een jaar tijd over 2000 euro 5% rendement hebt behaald, oftewel 100 euro. Volgend jaar is dit 2100 euro waard en levert dit bij eenzelfde rendement 105 euro op en staat de teller al op 2205 euro. In twee jaar tijd heb je je inleg al met 10% weten te verhogen.

Geld beleggen kan dus een slimme zet zijn als je ook eerder wilt stoppen met werken.

Hoeveel geld moet je hebben om eerder te stoppen met werken?

In grote lijnen gaat het om veel geld sparen, versneld aflossen, je vaste lasten zo laag mogelijk houden en mijn geval om geld voor me te laten werken.

Hieronder vind je nog een voorbeeld van een samenwonend stel. Zij willen over 22 jaar stoppen met werken. Kijk eens of je een berekening kunt maken van hoe jouw ideale situatie omtrent eerder stoppen met werken eruit zou zien.

Voorbeeld – hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken?

Stel dat je samenwoont en jullie bij elkaar rond de 940.000 euro willen sparen, zodat jullie eerder kunnen stoppen met werken.

Drie belangrijke stappen om richting dit doel te komen:

 • Je vaste lasten zo laag mogelijk houden
 • Hypotheek versneld aflossen (zodat je geen onnodige rentekosten betaalt)
 • Goed rendement behalen d.m.v. beleggingen
 • Bonustip: sokken vol met briefgeld uit je sokkenla verzamelen (geintje natuurlijk 🧦)

Jullie zetten dit doel om over 22 jaar met pensioen te kunnen gaan. In die 22 jaar tijd is het dan nodig om het bedrag van 940.000 euro te sparen – oftewel 42.727 euro per jaar.

Dit komt neer op ongeveer 3560 euro per maand. Heel veel geld en vaak alleen mogelijk als je al een spaarbuffer hebt opgebouwd en/of lage vaste lasten hebt én een goed betaalde baan.

Is dit doel financieel niet haalbaar? Kijk dan naar welk doel wél haalbaar is:

 • Door 5 jaar later met pensioen te gaan hoef je nog maar 2900 euro per maand opzij te leggen.
 • Door je spaarbedrag met 150.000 euro naar beneden bij stellen (omdat je zuiniger gaat leven) hoef je slechts 2990 euro per maand opzij te leggen, zodat je toch over 22 jaar al met pensioen kunt.

Door te beginnen met het beleggen met een deel van je gespaarde geld kun je het proces van je rendement wellicht versnellen.

Laat ik voorop stellen dat ik onwijs veel werkgeluk ervaar en het echt geen straf vind om te werken, maar ik vind het wel een prettige gedachte om financieel minder afhankelijk van mijn werk te zijn. Dit stelt me dan in de keuze om minder te gaan werken.

Heb jij er weleens aan gedacht om eerder te stoppen met werken? Of ben jij vervroegd met pensioen gegaan? Ik ben heel benieuwd wat jouw aanpak hierin is.

Tips om je financiële vrijheid te vergroten

Bundel budget geldstress stuwdamtheorie

Eerder stoppen met werken en je financiële vrijheid vergroten? Ga dan in het Broednest aan de slag met het interactieve stappenplan om je financiële vrijheid te vergroten. Je ontvangt boordevol tools en tips om beneden je stand te leven. 👌

In dit stappenplan leer je om vrijer te worden door minder geld nodig te hebben. Door beneden je stand te leven vergroot je je financiële veerkracht.

In dit stappenplan doorloop je verschillende tips en technieken die je vooruit helpen. Zodat je uiteindelijk meer vrijheid en levenskwaliteit uit je geld te toveren.

Gratis deelnemen aan dit stappenplan

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

17 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 M

  Ik ben de hypotheek versneld aan het aflossen. Over 5,5jr zn we hypotheekvrij. Ik heb zondag nog een grote aflossing gedaan. Nu komen we rond van 2500 incl leuke dingen zoals vakantie, boodschappen, etc. Straks hebben we genoeg aan 1800, maar ik reken met 2000 pm omdat je meer vrije tijd hebt om het uit te geven. Ik ben al een tijd bezig met beleggen en pensioenbeleggen. Ik kan al jaren stoppen met werken, maar daar heb ik geen zin in. Ik ben juist weer gaan studeren en wil niet afhankelijk zijn van mn man of de overheid.

 2. 🐐 Beate Harmeling

  Met plezier volg ik jullie nieuwsbrief en je vraagt letterlijk of we iets terug willen laten horen. Ik ben een vrouw van 62 had een relatie van 29 jaar met daarin de zorg voor 5 kinderen die nu inmiddels zelfstandig zijn. Ons huis zou in 2023 afgelost zijn dus ik hoopte dan ook net pensioen te gaan . Afgelopen jaar zijn wij echter gescheiden en nu zit ik alleen in een dure flat van 1175 in de maand. En gezien mijn levenslessen blijf ik voorlopig alleen. Binnen kort krijg ik 145000 van het huis en ik heb geen idee hoe ik dit nu in de huidige huizenmarkt goed aanpak! Met huren ben ik een dief van mijn eigen geld, ik moet nog tot mijn 67 dat is 2025 werken heb dan een pensioen en aow van rond de 1800 euro in de maand
  Ik leef heel zuinig, ben creatief en maak veel zelf, gebruik mijn auto alleen om verre afstanden te maken zoals werk 38 km hiervandaan. Ik fiets wat ik kan fietsen
  Heb je voor mij ook tips?
  Vriendelijke groet Beate

 3. 🐐 Juliette

  Je zou zelfs met minder uitkomen dan de bedragen (810.000 etc) dan je noemt in het artikel, uitgaande van een rendement dat jaarlijks ook nog inkomsten genereert

 4. 🐐 Mijntje

  ‘Als je 5 jaar later met pensioen gaat, hoef je nog maar 2900 per maand opzij te leggen’ 😲.
  Heel veel mensen die ik ken, verdienen netto niet eens 2900 per maand.
  Zelf ben ik op mijn 60e met pensioen gegaan en ik kan me uitstekend redden.

 5. 🐐 Nicole

  Hou je er rekening mee datals je op je 50e stopt met werken dan je pensioenopbouw ook stopt? Je mist dan actueel 17 jaar pensioenopbouw. AOW opbouw gaat wel door, mits je in Nederland blijft.

 6. 🐐 Marja

  Ik vind aflossen lang niet altijd een goed idee. Dat geld zit vervolgens in je huis en dus kun je er niets meer mee.
  Ja, later, als je je huis verkoopt. Maar dan (waarschijnlijk als zelfstandig wonen niet meer gaat) zou ik geen paar ton willen ontvangen.
  Met de huidige lage rente zou je juist overwaarde van de woning kunnen opnemen. Van dit geld kun je vervolgens een aantal jaren leven! (in onze situatie dezelfde maandlasten, incl. boete, maar met 50.000 euro te besteden!)
  Een andere mogelijkheid is je pensioen eerder laten uitbetalen. In de zorg kan dit zelfs 10 jaar eerder!
  Dan heb je op je 68e minder, dat is waar. Echter, er is een reële kans, dat je dan minder fit en energiek bent dan nu.
  Ikzelf ben nu 58 jaar en ga stoppen. Eerst wat spaargeld opmaken, dan evt. overwaarde opnemen, dan evt. pensioen en dan hoop ik AOW te ontvangen. Ik heb een partner die blijft werken, dus dat scheelt enorm. Maar ik zal niet de enige zijn in deze situatie. Aan het einde van de streep wil ik graag weer met bijna nul euro eindigen.
  De bedragen die jij noemt in je artikel, daar begrijp ik niks van.
  Wij zijn helemaal niet vermogend, en hebben ook veel lagere uitgaven!
  Onderzoek de mogelijkheden die er zijn (allemaal erg persoonlijk) , in plaats van te denken dat je tot je 67e MOET.
  Durf die gedachte los te laten, en ga op onderzoek uit.
  Succes!

 7. 🐐 M

  je schrijft: Ik vind het wel een prettige gedachte om financieel minder onafhankelijk van mijn werk te zijn.
  Ik denk dat je bedoeld minder afhankelijk ipv onafhankelijk???

 8. 🐐 Billy

  Hi M., ja klopt. Scherp van je! Het is aangepast!

 9. 🐐 Marjolein

  Beate, in jouw geval zou ik eens vrijblijvend een hypotheekgesprek aan gaan. Wellicht dat het bedrag dat je hebt te laag is om een appartement te kunnen kopen (afhankelijk van waar je woont), maar je zal met een kleine aanvullende hypotheek wel een stuk lagere maandlasten hebben.

 10. 🐐 Saskia

  Ik mis wel een heel belangrijk onderwerp in je verhaal: inflatie

  2900 euro nu kun je over 30 jaar een stuk minder mee dan nu.

 11. 🐐 Billy

  Hi Saskia,

  Daar heb je zeker gelijk in. Naast inflatie zijn er nog wat dingen niet meegenomen in dit verhaal, maar die zeker goed zijn om in je achterhoofd te houden.

  Denk bijvoorbeeld aan een afgelost huis (geen maandelijkse kosten meer) of goedkopere maandelijkse lasten of meer opbrengst uit je beleggingen. Hierdoor kun je op het moment dat je bent gestopt met werken meer geld uitgeven óf hoef je nu voor je pensioen minder geld te sparen om eerder te stoppen met werken.

 12. 🐐 Peter van Het Hurktoilet

  Anno nu is het niet zo relevant met de ongelooflijke rentes, maar dat kan morgen weer anders zijn. Toen ik in 1995 mijn huis kocht, heb ik een hypotheek genomen met een looptijd van slechts 20 jaar en een even lange rentevaste periode (met in het achterhoofd dat de rentes toen nog maar 15 jaar geleden zo’n 15 procent waren). Ik betaalde 0,5 procent rente meer, maar verdiende dat dik en dwars terug door de kortere looptijd.
  Vandaag de dag is een kortere looptijd door de lagere rente minder interessant, maar als je voor iets meer rente je percentage 30 jaar vast kunt zetten is dat wel interessant. Want lager dan nu kan de hypotheekrente nauwelijks. Banken zullen er immers altijd geld aan willen verdienen en dat lukt niet met een percentage van 0,0….

 13. 🐐 Ria

  Al redelijk jong begonnen met een bedragje per maand apart te leggen, toen was het dat je met 57,5 er uit kon. Nu is het inmiddels voor mij 67 dat je met pensioen kan en eerder met vroeg pensioen maar dan eet je wel je pot leeg. Wij hebben indertijd besloten tot vervroegd te gaan aflossen tot een klein bedrag wat nu openstaat. Hierdoor betalen we per maand 400 euro minder, dit en het bedrag wat we gebruikten gaat in de pot voor eerder stoppen. Totaal bedrag is 900 euro. We hebben een flink bedrag gespaard en verder zijn we gaan bezuinigen, door het laatste kon mijn partner eerder stoppen met werken. We zouden allebei kunnen stoppen maar dan wordt het op de termijn wat krap. Dus de bedoeling is dat ik nu minder ga werken, namelijk 70 procent en zo nog even door zal gaan. Gaat het niet dan kan de keuze gemaakt worden om te stoppen en sober te leven. Dit is mogelijk omdat we nooit alle inkomsten hebben uitgegeven. Naast dit hebben we ook de woning aangepakt zodat de energiekosten vrij laag zijn.

 14. 🐐 Yenom Money

  Ik ben gebeten door geld. Het interesseert me – fascineert me – ik wil er wat mee.
  Ik en mijn partner bekijken steeds waar we op kunnen bezuinigen op een manier die wij tof vinden vb door een moestuin aan te leggen, zo koop je een pakje zaad voor 2€ en heb je minstens 1 jaar overvloed van groenten. Of door tweedehands op zoek te gaan naar spullen die we nodig hebben etc. Daarnaast zijn we uit op een zo hoog mogelijk inkomen door vb promotie op het werk te maken, fietsvergoeding of spullen die we niet gebruiken te verkopen voor een prikje.
  En tot slot houden we goed in het oog dat ons geld zoveel mogelijk opbrengt, nu en later.
  Ons doel is ook om heel vroeg te stoppen met werken (op een leeftijd van 45jaar) en de hypotheek tegen dan te hebben afgelost.
  Ik erken dat de berekening die nodig is om te schatten hoeveel geld je nodig hebt als je stopt met werken ontzettend moeilijk is.
  Daarom lijkt het me goed een (zo passief mogelijke) inkomstenbron te voorzien die je op uw oude dag nog kan onderhouden.
  Maar wat je ook doet met je geld, alles kost ook geld. Daarom probeer ik niet te veel te veranderen van product. (Zijnde vastgoed investering, aandelen, speciale spaarrekeningen, kopen en verkopen, etc)

 15. 🐐 A.

  Waarom zou je pensioen en AOW eigenlijk niet meerekenen? Als je op je AOW leeftijd genoeg hebt hoef je alleen het gat tussen eerder stoppen en de AOW/pensioen moeten vullen. Op mijnpensionoverzicht zie je precies wat je kunt verwachten. Je kent je maandelijkse uitgaven. Als je op je 50ste wilt stoppen heb je met het boven genoemde maandbedrag iets van 300000 nodig. Waarschijnlijk kan dat nog veel lager als eerder stoppen een prioriteit is.

 16. 🐐 Nicky

  Ik ben gewoon gestopt op mijn 54e en naar het buitenland verhuisd. Hier een huis voor een kwart van de prijs gekocht waarvoor we ons huis in Nederland verkocht hebben en nu leven we van de overwaarde. We kunnen nog 10 jaar AOW bij kopen en als je geen inkomsten hebt, is dat net boven de 500 euro per jaar. Aangezien de kosten van levensonderhoud hier lager zijn dan in Nederland is ons pensioen en AOW straks voldoende om van te leven, zelfs zonder het helemaal op te bouwen. Verder is de verwachting dat we naast onze beleggingen nog wel wat bij verdienen met producten van onze eigen 3 hectare grond.

 17. 🐐 Erik

  Ik ben 54 en op mijn 60e kan ik een ABP pensioen in laten gaan waarvan ik net rond zou kunnen komen. Ik verdien nu meer dan ik nodig heb en spaar en beleg ca 1000 per maand tot die tijd. Ook sta ik sinds mijn scheiding als woningzoekende ingeschreven. Als ik dat pensioen in laat gaan heb ik een laag inkomen en kom ik in aanmerking voor een sociale huurwoning met een lange inschrijfduur. Ik verwacht dan een overwaarde van ca 2,5 ton en verkoop mijn huis. Hiermee vang ik de hogere lasten van de huurwoning op en kan mezelf tot op hoge leeftijd een aanvulling van het pensioen uitkeren indien nodig. Als persoon met autisme valt werken me zwaar en vind ik het vervelend omdat het verplicht is onder dwang van armoede en repressie in de bijstand. Sommigen zulken de sociale huurwoning net een paar ton op de bank als profiteren zien, zolang er haaien als bankdirecteuren, vastgoedmagnaten en grote ‘ondernemers’ zijn die met een paar mensen alle bezit hebben ten koste van 95% van de bevolking heb ik hier geen moeite mee. Wie weet kan ik nog iets bijverdienen met iets wat ik wel leuk vindt maar waarvan het nu niet mogelijk is om rond te komen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate