Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Gemeentelijke belastingen – overzicht van alle belastingen

Een overzicht van de jaarlijkse gemeentelijke belastingen. Niet leuk om te ontvangen, wel noodzakelijk om alle sociale vangnetten en het onderhoud te voldoen. Waarom zijn de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zo hoog en wat wordt hier allemaal voor betaald?

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Hoe hoog zijn welke gemeentelijke belastingen?

Iedereen die een huurhuis of koophuis heeft krijgt te maken met de jaarlijkse gemeentelijke belastingen. Iedere gemeente bepaalt in zekere zin zelf de hoogte van het bedrag, maar deze kosten zijn veelal terug te vinden op de websites van gemeente waar je woont.

Wil je binnenkort in een andere gemeente gaan wonen, dan is het misschien verstandig om van tevoren de website van de nieuwe gemeente te bekijken om te zien hoe hoog de kosten in deze gemeente zijn.

  • Afvalstoffenheffing – De jaarlijkse kosten die gerekend worden voor afvalstoffenheffing zijn voor het ophalen en het verwerken van het afval. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de gemeente waar je gaat wonen, omdat de gemeente meestal zelf individueel contracten afsluit met betreffende partijen is er helaas niets te zeggen over de gemiddelde hoogte van deze heffing.
  • Rioolheffing – De rioolheffing is een belasting waarmee de gemeente de kosten van de inzameling, afvoer en zuivering van het huishoudelijk afvalwater dekt. Daarnaast dekt de rioolheffing ook de kosten voor de inzameling en de afvoer van het hemelwater (dit is een verzamelnaam voor water dat, zoals de naam al doet vermoeden, uit de hemel valt).
  • Onroerende-zaakbelastingen (OZB) – De belasting die betaald dient te worden over de onroerende goederen, zoals het kopen van een huis. De Onroerende-zaakbelasting wordt berekend op basis van een percentage van de WOZ-waarde (Wet Waardering Onroerende Zaken). Deze belasting geldt dus alleen indien je een eigen huis gaat kopen, bij het huren van een woning vervalt deze belasting.
  • Hondenbelasting – Een aantal gemeenten in Nederland hebben de hondenbelasting afgeschaft, maar in de meeste gemeenten dient dit gewoon nog betaalt te worden. Let er wel op dat dit bedrag in iedere gemeente verschilt. Het jaarlijkse bedrag voor één hond varieert enorm van elkaar en kan oplopen tot 130 euro. Meer info over de kosten van hondenbelasting per gemeente vind je op deze pagina.
  • Waterschapsbelasting – De jaarlijkse rekening voor waterschapsbelasting komt vaak apart en wat later dan de jaarlijkse gemeente rekening van bovenstaande belastingen en heffingen. Met de waterschapsbelasting zorgt het waterbedrijf voor schoon drinkwater, het waterpeil wordt geregeld en de dijken worden ermee onderhouden.

Kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen

In sommige gevallen kun je in aanmerking komen voor kwijtschelding van de jaarlijkse gemeentelijke belastingen. Als je bijvoorbeeld op of onder bijstandsniveau leeft of het vermogen niet hebt om de kosten te voldoen. Voor meer informatie hierover, kijk dan op de website van de rijksoverheid.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate