Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Open over geld #30 – Simon: “Ik koop soms ongemakkelijk veel boodschappen zoals een kofferbak vol met cornflakes om 80 euro te besparen.”

Simon is ZZP'er en woont in een huurappartement vlakbij de kust. In dit financiële overzicht deelt hij hoeveel hij verdient en hoe hoog zijn uitgaven zijn. Hij deelt ook nog zijn originele bespaartips met ons!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Inzicht inkomsten & uitgaven

Voor deze rubriek delen bezoekers via deze korte vragenlijst hun financiële situatie. Het zijn een paar vragen over het inkomen, uitgaven, bespaartips en de zwakke plek waar liever minder geld aan wordt uitgeven. Ik zou het erg leuk vinden als je ook de tijd wilt nemen om de vragenlijst in te vullen.🚀

Wil je een kijkje nemen bij eerdere edities? Bekijk deze dan hier. In de vorige editie kon je het verhaal van Lor lezen. Zij woont samen met haar man en hun dochter. In het overzicht deelt ze onder andere dat ze niet weet waarvoor ze precies verzekerd zijn en hoeveel geld hun dit kost. Lees hier haar financiële overzicht.

Vandaag deelt Simon zijn financiën met ons. Simon woont in een dorpje vlakbij de kust. Hij is ZZP’er en aan het eind van ieder jaar maakt hij een begroting voor komend jaar. Op deze manier weet hij grofweg wat de kosten voor komend jaar worden.

Hieronder lees je alle ins & outs van Simon’s financiële situatie. ⬇

1. Wie ben je en hoe ziet je woonsituatie er uit?

Ik ben Simon, 35 jaar en woon alleen in een dorpje vlakbij de kust in een huurappartement. Hier woon ik nu een paar jaar, daarvoor heb ik ook aan de kust gewoond en daarvoor in Amsterdam.

Mijn vriend woont in Amsterdam. Het is een bewuste keuze om niet samen te gaan wonen, omdat we het fijn vinden om een paar dagen per week ons eigen plan te trekken.

Tijdens mijn studie heb ik rechten gestudeerd, maar daar doe ik nu niks meer mee. Tegenwoordig ben ik webdesigner en online marketeer met mijn eigen bedrijf (dit is zijn bedrijf). Ik houd erg van de natuur, ga graag naar de wellness, zwemmen, doe leuke dingen en lees veel over psychologie en relaties.

financiële situatie Simon

2. Hoeveel uur per week werk je?

Per week werk ik zo’n 25 uur, waarvan ca. 12 uur betaald werk. In verband met schouderklachten werkte ik de afgelopen tijd wat minder, maar dit ben ik weer aan het opbouwen.

De overige 12 uur zijn niet betaald, maar plan ik in om mijn eigen website te onderhouden, administratie te doen, events van mijn netwerkclub bij te wonen, aan reistijd, zelfstudie, etc.

Daarnaast vind ik het erg leuk om andere dingen te doen naast betaald werk, het is een bewuste keuze om het op deze manier te doen. Ik vind het bijvoorbeeld heel leuk om mensen te helpen en om tijd in te plannen voor andere dingen.

3. Huishoudelijke uitgaven – hoe hoog zijn de uitgaven per maand?

  • Huur – 569 euro (ik ontvang nog 287 euro aan huurtoeslag)
  • Energiekosten – dit was 80 euro per maand (kreeg ik iets van terug), maar gezien de hoge energietarieven zit mijn voorschot nu op 160 euro per maand. Een verdubbeling voor komend jaar.
  • Zorgverzekering – 160 euro (ik ontvang nog 111 euro aan zorgtoeslag)
  • Autoverzekering – 28 euro (WA + beperkt casco)
  • Inboedel-, aansprakelijkheid- en ongevallenverzekering – 19 euro
  • Gemeentelijke belastingen – 67 euro
  • Internet – 42 euro
  • Mobiele telefoon – 18 euro per maand voor sim-only met 40 gb data en onbeperkt bellen/smsen
  • Vervoerskosten – dit varieert per maand. Meestal rond de 150 euro, nu 180-200 euro per maand.
  • Wegenbelasting – 33 euro
  • Boodschappen – dit wisselt per maand.

Naar schatting geef ik zo’n 200 euro per maand uit aan boodschappen. Begin van de week kijk ik wat er in welke winkel in de aanbieding is. Sinds het najaar ga ik vaker naar goedkopere supermarkten toe en haal ik grote hoeveelheden in huis als het écht in de aanbieding is. Dit zet ik dan in de berging en pak ik als het nodig is.

Overige uitgaven

  • Vakantie & natuurhuizen – 175 euro per maand
  • CO-compensatie – 5 euro per maand (auto en CV compenseer ik hiermee)
  • Welness – 30 euro per maand
  • Sportclub – 51 euro per maand (zwemmen en sportcentrum)
  • Abonnementen en streaming diensten – 50 euro per maand
  • Schulden die ik bij mezelf heb, betaal ik iedere maand af (buffer spaarrekening) – nu 57 euro per maand.

4. Hoe hoog zijn de inkomsten?

Ik betaal mezelf 1800 euro per maand uit mijn bedrijf. Daarnaast ontvang ik nog 125 euro aan muziek- en audio royalties. Plus zorg en huurtoeslag. Bij elkaar heb ik maandelijks 2323 euro aan inkomsten.

Ieder jaar maak ik een begroting aan het eind van het jaar. Dan weet ik meestal wat de kosten voor komend jaar worden. Dan bepaal ik op basis daarvan hoeveel ik nodig heb en onderhandel ik met mezelf hoeveel geld ik uit mijn bedrijf aan salaris krijg. 

5. Hoeveel geld wordt er maandelijks gespaard?

Op dit moment spaar ik bijna niks, behalve afbetalingen en reserveringen die ik heb.

Ik ben mijn appartement aan het isoleren, dit brengt op het moment veel kosten met zich mee. Geld dat aan het eind van het jaar nog in mijn bedrijf zit, stort ik op mijn bufferrekening (bijvoorbeeld voor als de wasmachine kapot gaat). Dit bedrag verschilt per jaar.

vloer isoleren

6. Wat is de zwakke plek in je financiën?

Een zwakke plek was heel erg dat ik alles met geld en spullen wilde oplossen. Als ik het rumoerig vond, kocht ik een noise cancelling koptelefoon. En kwam ik iets leuks tegen in een winkel, dan nam ik het vaak mee. Daar ben ik zoveel mogelijk mee gestopt.

Lees ook: Praktische gids om impulsaankopen te voorkomen

Ook heb ik vaak ambitieuze doelstellingen die veel kosten, wat er dan weer voor moet zorgen dat ik een hoger uurtarief krijg. Zakelijk zal ik nog wat slimmer moeten worden.

Nu zit ik aan de vrij lage kunt van wat je kunt vragen per maand als webdesigner. In de toekomst wil ik dit geleidelijk verhogen.

7. Bespaar je op bepaalde vaste lasten?

Ik ga tot het gaatje om geld te besparen en ben altijd aan het kijken of het goedkoper kan. Jaarlijks bel ik met mijn internetleverancier en zeg ik dat ik ook de aanbieding wil die nieuwe klanten krijgen.

Ditzelfde doe ik met mijn autoverzekering. Ik vraag altijd om korting die nieuwe leden krijgen. Zo kijk ik of het slimmer en goedkoper kan.

8. Op welke lasten zou je nooit willen besparen?

Op gezondheid en veiligheid wil ik nooit besparen. Vakanties en leuke dingen doen heb ik wat meer op moeten besparen dit jaar, maar zodra het weer kan wil ik hier weer meer aan uitgeven.

Als bespaargek merk ik dat ik me erger aan posten waar ik echt niet op kan bezuinigen, zoals belastingen en gemeentelijke belastingen.

9. Hoe organiseer je de rekeningen en betalingen?

  • Ik heb een betaalrekening met lopende rekening en spaarrekening die ik voor reserveringen gebruik en een spaarrekening voor leuke dingen.
  • Nog een rekening met bufferrekening (als ik bijvoorbeeld ziek word).
  • Nog 3 zakelijke rekeningen, waarvan 1 betaalrekening en 2 spaarrekeningen (1 voor BTW en arbeidsongeschiktheid en ander voor grotere uitgaven).

10. Welke financiële tip zou jij de lezers van Leukegeit willen geven?

  • Abstracte tip: Als je handig bent kan er veel meer dan je denkt met geld.
  • Concreet: Het is goed om prijzen niet teveel als gegeven te aanvaarden. Er kan vaak veel meer, zoals met abonnementen verlengen door te bellen voor korting of door over te stappen naar een andere aanbieder. Ook koop ik soms ongemakkelijk veel boodschappen, zoals een hele kofferbak vol met cornflakes. Dit bespaart me dan wel 80 euro aan cornflakes. Mensen kijken je wat gek aan bij de kassa,  maar daar moet je over heen stappen.

Dankjewel voor je openheid, Simon! Heel tof dat je zo open bent over je financiën en je zwakke plek in je geldzaken zo durft te benoemen. Ook je tip om aan het eind van het jaar voor komend jaar een begroting te maken vind ik interessant.

Wil je beginnen met het maken van een maandelijkse begroting? Download dan hier de gratis Excel-sheet. Het document laat je in een handomdraai zien hoe de verhouding van je inkomsten en uitgaven eruit ziet. 🙌

Wat vind jij van de manier waarop Simon zijn geldzaken regelt? Laat ook zeker even een reactie achter hoe jij je financiën regelt, ik ben benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

7 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Cynthia

    Ik verbaas me over de hoge kosten voor vakantiehuizen. Tel je hier een lange vakantie bij op of ga je iedere maand weg tot je 175 euro hebt bereikt? Je bespaartips zijn herkenbaar ik ga ook graag tot het maximale om een paar euro te besparen.

  2. 🐐 Carin

    Ik vind hier wel wat van. Bewust kiezen voor 25 uur werken maar wel allerlei toeslagen binnen halen. Ik ben een alleenstaande moeder met 4 kinderen en krijg nul toeslag. Ook niet voor de kinderen want ik verdien net te veel. Ik werk 40 uur en daar ben ik trots op. Ik werk voor mijn geld en schraap het niet binnen via allerlei toeslagen en betaal dus eigenlijk mee aan mensen die dit soort inkomens genereren met een parttime baan!

  3. 🐐 Suuz

    Sfeervol huis heb je en dank je voor jouw financiële plaatje. Mijn man en ik werken allemaal fulltime en kijken altijd uit naar onze vakanties. Nog een vraagje, waarom isoleer je zelf een huurwoning? Dit moet de huurbaas toch voor je doen.

  4. 🐐 Ineke

    Ik heb met verbazing gelezen. Met royalties een inkomen van 1925 euro per maand en daarbij ongeveer 400 euro aan toeslagen. Dat wil ik ook wel maar met een fulltime baan krijg ik niets terwijl ik nauwelijks iets meer krijg op het einde van de maand. Ben toch benieuwd hoe Simon dit voor elkaar krijgt. Ik hoor het graag.
    Daarnaast heeft hij ook nog een bedrijf en verschillende zakelijke rekeningen.
    Wat doe ik niet goed?

  5. 🐐 Simon

    Beste reageerders, bedankt voor jullie interesse. Ik vond het leuk om mee te doen aan deze rubriek, maar heb geen behoefte om verder in alle details mijn financiën nog verder te gaan bespreken. In zijn algemeenheid kan ik nog wel zeggen dat ondernemers minder belasting betalen en eerder recht hebben op toeslagen, vanwege het ondernemersrisico en ontbreken van uitkeringen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. Om andere redenen hebben mensen met kinderen bijvoorbeeld ook uitgebreide tegemoetkomingen (kinderbijslag, kindgebonden budget, kinderopvangtoeslag). Hopelijk verschuift de aandacht ook een beetje naar de leuke en positieve dingen in het interview!

  6. 🐐 Anna

    Hoi hoi,

    Ik denk inderdaad dat mensen onderschatten in hoeverre een ZZP inkomen anders in elkaar zit dan een loondienst inkomen. Ik zie ZZP inkomen meer als “bruto” omdat je voor een aantal zaken gewoon minder goed bent verzekerd als het ware dan wanneer je in loondienst bent. Bovendien krijg je in loondienst ook nog wel eens de optie om bijvoorbeeld je vakantiegeld in 1 keer te laten uitbetalen, dat is dan opeens een smak geld, waardoor dat veel makkelijker is dan dat je echt alles moet inbudgetteren. Persoonlijk onderschatte ik mijn vakantieuitgaven bijvoorbeeld ook maar als je alles op 1 hoop gooit inclusief weekendjes weg of een daguitje gaat dat toch wel heel hard. Dan vind ik die 175 euro nog meevallen.
    En @Carin ik ga ervan uit dat jij ook ervoor hebt gekozen om vier kinderen te hebben… alles is een keuze.
    Daarnaast denk ik dat als Simon zegt dat hij in zijn vrije tijd mensen helpt, dat wel een nuttigere bijdrage is aan de maatschappij dan veel betaalde banen. Er zijn ook veel betaalde banen die de wereld geen betere plek maken.

    Simon, ik vind dat je het netjes doet. Ook als je omschrijft dat je nu probeert minder op te lossen met kopen, dat zijn toch weer gewoontes die je moet omgooien. Maar goed bezig. Het zijn gewoon lastige tijden met de boodschappenprijzen en de energieprijzen die omhoog gaan. Dan moet je ook meer gaan vragen, anders kom je gewoon niet uit. Maar dat lijkt me heel lastig om te bepalen.

  7. 🐐 Anna

    Deel 2:

    Ik wilde nog even meegeven dat je niet moet vergeten dat bedrijven echt toptijden draaien. Ik weet niet voor wie je ZZPt maar op dit moment stroomt de winst van bedrijven rechtstreeks naar de toch al steenrijke aandeelhouders. Het zou bedrijven goed doen hun personeel, of dat nu ZZP of werknemers zijn, ook meer te betalen. De hoge inflatie komt vooral terecht bij de laag- en middeninkomens zoals het nu is… ik zou het zelf ook lastig vinden om meer te vragen voor klussen als ik in jouw schoenen zou staan, maar ik hoop toch dat je dat wat makkelijker kan gaan doen in deze tijden. En daar komt nog bij dat het als alleenstaande nu gewoon heel moeilijk is om het hoofd boven water te houden met zowel hogere prijzen voor boodschappen als vervoer (ik heb geen auto maar volgens mij is dat ook wel duurder geworden) als gas en energiekosten. De samenleving is ingericht op huisje-boompje-beestje en als dat niet bij je past dan wordt het echt een stuk meer puzzelen. Ik zie samenwonen zelf ook niet zitten, heb een tijd verhuurd maar dat werkte echt niet, dus kun je de vaste lasten ook niet delen.

    Ik vind het goed om te lezen dat je liever tijd voor mensen vrijmaakt en de wereld wat beter te maken dan je in een burn-out of bore-out te werken in een baan waar je niet gelukkig van zou worden. Of dat je niet met je vriend gaat samenwonen omdat financieel voordeel (wat mij betreft is je financieel afhankelijk opstellen op die manier van iemand anders vragen om problemen…).

    Liefs

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate