Kom je me ook volgen op Instagram? 🙆🏼‍♂️ Volg me hier!

Gepofte amaranth repen – lekker poffig en lekker gezond

Billy van der GaagAfgelopen week zag ik in het supermarktschap amaranth liggen. Interesting! Deze gepofte amaranth snack hoeft niet in de oven, zit vol lekkers en is lekker als tussendoortje, als koekje bij de thee of gewoon als je trek hebt in zoete craving.

Op zoek naar het onbekende – amaranth

Mijn interesse gaat de laatste tijd steeds vaker uit om recepten te maken met producten waar ik nog niet bekend mee ben. Ik bedacht me wat ik er allemaal mee kon maken en ben op zoek gegaan.

Het internet staat vol met recepten met amaranth repen, maar deze zitten meestal vol met suikers (lees: honing, kristalsuiker, etc.). In mijn versie zit een zelfgemaakte karamelsaus op basis van een beetje roomboter met een scheutje agavesiroop en verder alleen maar natuurlijke ingrediënten.

amaranth

Ingrediënten:

Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Porties: 16

 • 100 gram amaranth
 • 8 eetlepels agavesiroop
 • 4 eetlepels roomboter
 • snufje zout
 • 2 eetlepels sesamzaadjes, kort gebakken in een koekenpan
 • 4 eetlepels pompoenpitten
 • 100 gram gedroogde abrikozen, in kleine stukjes gesneden
 • 100 gram gedroogde vijgen, in kleine stukjes gesneden

Bereidingswijze:

 1. Begin met het poffen van de amaranth zoals hieronder beschreven.
 2. Bekleed ondertussen een vierkante schaal met bakpapier of roomboter.
 3. Meng in een steelpan de roomboter en de agavesiroop en laat het geheel zo’n 7 minuten doorkoken. Continu blijven doorroeren tot het begint te karameliseren.
 4. Zodra de karamelsaus goudbruin van kleur is, voeg dan de gepofte amaranth toe, de sesamzaadjes, pompoenpitten, abrikozen en de vijgen en meng alles goed door elkaar totdat alle ingrediënten iets van de karamelsaus hebben opgenomen.
 5. Spreid het mengsel uit op de ingevette schaal en druk het goed aan. Laat het afkoelen en uitharden in de koelkast en snijd het mengsel vervolgens in 16 flinke repen.

amaranth repen met vruchten

Hoe pof je amaranth?

Zet een pan op het vuur en laat deze eerst goed heet worden. Strooi één eetlepel amaranth per keer in de pan. Blijf de amaranth gedurende 15-20 seconden goed roeren in de pan en je zult zien dat de gele korrel uiteindelijk wit wordt. Herhaal dit proces totdat alle amaranth is gepoft.

Laat de amaranth niet langer dan 20 seconden in de hete pan. Doe je dit wel, dan zal de kamer vergeven zijn van verbrande amaranth en kun je opnieuw beginnen met poffen.

gepofte amaranth repen

amaranth poffen

amaranth repen

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate