Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Hoe kun je minder suiker eten?

Je wilt misschien wel minder suiker eten, maar de uitvoering hiervan blijkt soms nogal uitdagend. Je ontkomt haast niet aan het eten van suiker. In dit artikel laat ik je zien hoe je met de nodige inzichten toch minder suiker kunt eten.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Hoeveel suiker wordt er per dag aangeraden?

Ik zal de laatste persoon zijn die zegt dat je moet stoppen met het eten van suiker. Nee – daar vind ik suiker nog veel te lekker voor. Een lekker stukje taart op zijn tijd of een paar koekjes die houden we er voorlopig in. Dan eet ik later wel een paar wortels om mijn ongezonde gedrag te compenseren. Lekker bezig denk ik dan. Goed, laat ik het niet overdrijven. Suiker wordt door sommige mensen gezien als vergif, terwijl ik denk dat een beetje suiker eten met mate prima is.

Geraffineerde suiker heeft als belangrijk voordeel dat het een stuk taart lekker maakt. Er kleven ook de nodige nadelen aan – zo kan een teveel aan geraffineerde suiker zorgen voor overbelasting van de alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2. Dat klinkt minder fijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat een volwassen vrouw per dag 50 gram en een volwassen man 60 gram aan vrije suikers binnen mag krijgen. Hiermee bedoelen zij niet de suikers die in groente, fruit en in zuivelproducten zitten, maar wel de suikers die door de fabrikant zijn toegevoegd – in koeken, sauzen, dranken, tussendoortjes, etc.

Ik denk dat we vaak meer dan de aanbevolen hoeveelheid binnenkrijgen. En dus lijkt het me goed om te kijken hoe we minder suiker in ons lichaam kunnen krijgen. Om je te inspireren geef ik hieronder graag een aantal tips om minder suiker te eten. 🧁

Minder suiker eten – 4 tips

Het eten van minder suiker kan uitdagend zijn, maar niet onmogelijk. Je kunt je stukje taart zo nu en dan gewoon blijven eten. Het gaat voornamelijk om het binnenkrijgen van suiker zonder dat je het vaak zelf beseft. Hieronder heb ik 4 tips om minder suiker te eten. ⤵️

1. Suiker op meer dan 50 manieren beschreven

Het valt niet altijd mee om suiker te herkennen op labels. Suiker heet allang niet alleen maar suiker meer op een etiket. Voedingsfabrikanten hebben meer dan 50 benamingen om suiker een andere naam te geven.

Een een aantal veel voorkomende benamingen voor suiker zijn: ahornsiroop, dadelstroop, fructose, glucosestroop en kandij. Raak een beetje bekend met deze andere benamingen voor suiker, zodat je gaat herkennen of er suiker in een product zit.

2. Herken suiker op de voedingslabels

In veel bewerkte en kant-en-klare producten in de supermarkt zijn suikers toegevoegd. Wil je graag minder suiker eten? Dan raad ik je aan om bij een volgend bezoek aan de supermarkt eerst de ingrediëntenlijst te lezen en vervolgens te besluiten of je het product echt wilt hebben.

Een paar voorbeelden:

  • Een AH lunchsalade met witte kaas en hummus van 250 gram bevat 6,75 gram suiker. Maak je de salade zelf, dan kun je salade ((zo goed als) suikervrij maken.
  • Kellogg’s ontbijtgranen bevatten per 100 gram 24 gram aan suikers (inclusief fruitsuikers).
  • Een zak Unox tomatensoep van 570 ml bevat ruim 21 gram aan suikers.

Dit zijn zomaar een paar producten in de supermarkt die de nodige suikers bevatten. Als je kijkt naar wat de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt, dan kom je met bovenstaande producten al snel aan je suikertax voor de dag.

Kijk de volgende keer in de supermarkt goed naar de ingrediëntenlijst op de verpakkingen. Bevatten de producten relatief veel suikers, ga dan op zoek naar een alternatief of maak het zelf. Zo vind je op mijn website de nodige soep recepten zónder toegevoegde suikers.

3. Ontbijt zonder suiker

Een goed begin van de dag – begin met een ontbijt zonder suiker. Hierboven gaf ik als voorbeeld dat ontbijtgranen (zoals cruesli, granola en cornflakes) behoorlijk wat suiker kunnen bevatten. Je krijgt er een plakmond van en de kans dat je hierna trek krijgt in nog meer zoetigheid is groot. Suiker zorgt er voor dat je hersenen een soort van beloning afgeven, waardoor je sneller de behoefte hebt aan nog meer suiker.

Door te beginnen met een ontbijt zonder suiker voorkom je dat je ‘s ochtends na je ontbijt al snel weer trek krijgt in nog meer zoetigheid. Bekijk voor inspiratie zeker mijn gezonde ontbijtrecepten met havermout.

Minder suiker eten - recepten en tips

4. Tussendoortje zonder suiker

Met grote regelmaat ben ik in de keuken te vinden. Of dit nu voor het bereiden is van een simpele maaltijd, het ontbijt of omdat ik zin heb om iets lekkers te bakken.👨‍🍳

Het is altijd een goed idee om een lekkere cake, taart of koekjes te bakken – en dan het liefst natuurlijk wel een beetje zoet. In mijn baksels probeer ik vaak de nodig groente te verstoppen (zoals zoete aardappel, wortel, witte bonen en courgette) en de suikers (deels) te vervangen voor een natuurlijke zoetmaker zoals banaan.

Door te kiezen voor natuurlijke zoetmakers (zoals banaan, blauwe bessen en aardbei) kun je een deel van de suiker achterwege laten. Daarnaast gebruik ik meestal 1/3 minder suiker dan wordt aangeraden in bakrecepten – op deze manier krijg je bij het eten van een plak cake of stuk taart al veel minder suiker binnen.

Op mijn website heb ik al de nodige bakrecepten geplaatst met weinig of geen suiker. Via deze link kun je hopelijk wat inspiratie opdoen.


Je leven hoeft vanaf nu echt niet alleen maar te bestaan uit een suikervrij eetpatroon. Wees je gewoon iets meer bewust van je inname van suiker op een dag, dan kom je al een heel eind. Ik hoop dat mijn tips je helpen om minder suiker te eten.😃

Heb je zelf nog tips die je graag wilt delen, laat hieronder dan zeker een reactie achter.

Loskomen van je suikerverslaving

Budget weekmenu'sKun je niet van de zoetigheid afblijven? In deze bundel onderzoeken we hoe je kunt breken met je suikerverslaving.

Het doel is niet om volledig te stoppen met suiker (want laten we eerlijk zijn – dat is troosteloos). Het doel is om de balans te herstellen zodat het eten van suiker een keuze wordt, in plaats van een ongezonde gewoonte.
Gratis deelnemen aan cursus

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Petra

    Ik heb jouw site net ontdekt via je vriend. Mooie site, lekker fris en aantrekkelijke foto’s…daar hou ik van. En veel interessant leesvoer…fijn! Groetjes Petra

  2. 🐐 Carola

    Wat een fijn artikel. Gewoon haalbare tips ipv onmogelijke doelen waarbij alle suiker verbannen moet worden. Dat de WOH maximaal 50 gram suiker aanraadt wist ik niet. Ik ga het eens onderzoeken.

  3. 🐐 hester

    Helemaal eens met Carola! Het werkt idd veel beter om haalbare leuke doelen te stellen en langzaam het gebruik van suiker op die manier te verminderen. Ik zou ook niet helemaal zonder willen en kunnen. Als ik toch iets van suiker neem zoals zoet broodbeleg neem ik maar een kleine portie. Zoals soms is het wel lekker een cracker met pindakaas en pure hagelslag maar dan gewoon 1 en nog een cracker met hartig erbij. Ook drink ik graag s’ avonds warme sojachoco met agavesiroop/suiker maar dan maar een klein kopje.

  4. 🐐 Nathalie

    Goed artikel!!
    Ik ontbijt zelf met eigengemaakte cruesli. Recept van mijn diëtiste van het obesitas centrum. Veel minder suiker dan de varianten uit de supermarkt!
    Fijn om alle suikers zo op een rij te hebben. Vaak denk je dat het gezond is maar dan is het tegendeel waar!

  5. 🐐 Maria JH

    Toch erg opletten met suiker! Er wordt zoveel stiekem in allerlei middelen verstopt, dat bijna iedereen veel te veel consumeert. In gewone suiker zitten geen vitaminen en mineralen meer; Bij het verteren worden deze aan ons lichaam onttrokken, dus in feite anti-voeding. Het beste is om natuurlijke producten te gebruiken. Er zijn gezonde alternatieven, zoals bv. ahornsiroop, honing, dadel(-siroop); kokosbloesemsuiker. Ik gebruik erythritol of echte stevia – poeder of druppels (Nadat jarenlang door de suikerindustrie is tegengehouden om dit in de markt te zetten, is erna veel nep verschenen, door dit met chemische andere middelen te vermengen). Beiden leveren geen calorieën. Hierdoor zijn het zeer geschikte suikervervangers, ook voor diabetici. (Dus nooit aspartaam en ander kunstmatige rotsooi, waar allerlei zg.’light-producten’ mee vol zitten) . Eet -gezond- smakelijk!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate