Een gezonde salade bestaat voor mij in ieder geval uit de nodige (blad)groenten en peulvruchten. Ik heb een heerlijk recept voor je klaarstaan van een gezonde salade met tempeh en boerenkool.
Iets van groenten tijdens het ontbijt of lunch
Tijdens het ontbijt of als lunch eet ik graag iets waar ik alvast de nodige groenten voor de dag binnenkrijg. Voor dit ontbijt kan dit een boterham zijn met wat groentespread, een paprika in reepjes gesneden of een lauwwarme, gezonde salade. Voor de lunch is een kop soep, een kliekje van gisteren of een lekkere salade ook altijd welkom. 🥗
Als ik trek heb in een salade, dan snijd ik meestal wat restjes groenten klein, maak er een simpele dressing bij van olie en azijn en hussel alles door elkaar. Binnen een paar minuten staat er dan een gezonde salade op tafel.
Maar je weet hoe het gaat. Soms heb je behoefte aan iets anders, een beetje variatie in smaak en textuur. Vandaar dat ik een nieuwe salade heb uitgeprobeerd. Deze gezonde salade bestaat uit gemarineerde tempeh met de nodige groenten, zoals gemasseerde boerenkool, zoete aardappel, avocado en bieten. Het heeft wel iets weg van een Buddha bowl – het is een waar kleurenpalet geworden. 🎨
Ingrediënten voor deze gezonde salade
De salade met tempeh en boerenkool staat in 20 minuten op tafel. Het lekkerst is wel om de tempeh minimaal een uur van tevoren even snel te marineren. Dit heb je er voor nodig om de gezonde salade voor 2 personen te maken.
Tempeh marineren: minimaal 1 uur van tevoren (bij voorkeur langer)
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 10 minuten
Tempeh marinade
- 70 ml appel cider azijn
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels maple syrup
- 3 eetlepels mosterd
- 1 theelepel gemalen peper
- 1/2 theelepel chilipoeder
Ingrediënten voor de salade
- 200 gram tempeh – in kleine blokjes
- 1 zoete aardappel – in kleine blokjes, 10 minuten gekookt
- 2 rode bieten – gestoomd en in blokjes of reepjes gesneden
- 100 gram gesneden boerenkool
- 1 avocado – in blokjes
- 4 eetlepels geroosterde pompoen- en/of zonnebloempitten
Bereidingswijze:
Voor het marineren van de tempeh
- Doe alle ingrediënten voor de tempeh in een kom en meng door elkaar.
- Hussel de blokjes tempeh door de marinade en laat dit minimaal een uur afgedekt staan.
& zo maak je de gezonde salade:
- Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en doe de blokjes gemarineerde tempeh in de pan. Bewaar het overgebleven vocht van de marinade (dit wordt de dressing).
- Bak de tempeh aan alle kanten goudbruin.
- Pak ondertussen een grote schaal en voeg de boerenkool samen met de overgebleven marinade toe. Masseer de marinade in de boerenkool voor een paar minuten met je handen.
- Voeg hierna de blokjes avocado, zoete aardappel, bietjes en de gebakken tempeh toe. Hussel de salade door elkaar en voeg als laatste de geroosterde zonnebloem- en/of pompoenpitten toe.
Voila – deze heerlijke salade is klaar. Boordevol groenten en eiwitten om vol energie weer verder te gaan met je dag.
Ga jij deze salade met tempeh en boerenkool ook maken? 😃
Aan de slag met mijn tempeh workshop
Ontdek hoe je ieder blok tempeh omtovert tot de ster van je maaltijd in simpele stappen met herkenbare ingrediënten. Het ding met tempeh is: je moet het leren bereiden, anders wordt het niets – dat is precies wat ik je ga leren in mijn online workshop! 👌
In de video workshop leer ik je 9 onmisbare basistechnieken waarmee je tempeh kunt gebruiken in al je gerechten. Van tempeh recepten als gehakt en tempeh ribs tot burgers en borrelhapjes. Allemaal simpel te maken, vol eiwitten en met een heerlijke bite. 📹
Leukegeit nieuwsbrief 🥑
Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐
2 leuke geiten 🐐🐐
Ik sta net op t punt om om te gaan om minder vlees te eten. Dat was al niet zo veel, maar dankzij filmpjes op internet staat t me tegen. Dit is een zeer welkom bericht, via so chicken op het idee gekomen. Laat die vega inspiratie maar komen !!
Heerlijke salade! Nooit gedacht dat ik boerenkool ooit lekker zou vinden (klein jeugdtrauma) – je hebt me blij verrast! Ik bewaar je recept, dit wil ik vaker maken!