Kom je me ook volgen op Instagram? 🙆🏼‍♂️ Volg me hier!

Gezonde salade met tempeh en boerenkool

Billy van der GaagEen gezonde salade bestaat voor mij in ieder geval uit de nodige (blad)groenten en peulvruchten. Ik heb een heerlijk recept voor je klaarstaan van een gezonde salade met tempeh en boerenkool.

Iets van groenten tijdens het ontbijt of lunch

Tijdens het ontbijt of als lunch eet ik graag iets waar ik alvast de nodige groenten voor de dag binnenkrijg. Voor dit ontbijt kan dit een boterham zijn met wat groentespread, een paprika in reepjes gesneden of een lauwwarme, gezonde salade. Voor de lunch is een kop soep, een kliekje van gisteren of een lekkere salade ook altijd welkom. 🥗

Als ik trek heb in een salade, dan snijd ik meestal wat restjes groenten klein, maak er een simpele dressing bij van olie en azijn en hussel alles door elkaar. Binnen een paar minuten staat er dan een gezonde salade op tafel.

Maar je weet hoe het gaat. Soms heb je behoefte aan iets anders, een beetje variatie in smaak en textuur. Vandaar dat ik een nieuwe salade heb uitgeprobeerd. Deze gezonde salade bestaat uit gemarineerde tempeh met de nodige groenten, zoals gemasseerde boerenkool, zoete aardappel, avocado en bieten. Het heeft wel iets weg van een Buddha bowl – het is een waar kleurenpalet geworden. 🎨

gezonde tempeh salade

Ingrediënten voor deze gezonde salade

De salade met tempeh en boerenkool staat in 20 minuten op tafel. Het lekkerst is wel om de tempeh minimaal een uur van tevoren even snel te marineren. Dit heb je er voor nodig om de gezonde salade voor 2 personen te maken.

Tempeh marineren: minimaal 1 uur van tevoren (bij voorkeur langer)
Voorbereiding:
10 minuten
Kooktijd: 10 minuten

Tempeh marinade

  • 70 ml appel cider azijn
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels maple syrup
  • 3 eetlepels mosterd
  • 1 theelepel gemalen peper
  • 1/2 theelepel chilipoeder

Ingrediënten voor de salade

  • 200 gram tempeh – in kleine blokjes
  • 1 zoete aardappel – in kleine blokjes, 10 minuten gekookt
  • 2 rode bieten – gestoomd en in blokjes of reepjes gesneden
  • 100 gram gesneden boerenkool
  • 1 avocado – in blokjes
  • 4 eetlepels geroosterde pompoen- en/of zonnebloempitten

Bereidingswijze:

Voor het marineren van de tempeh

  1. Doe alle ingrediënten voor de tempeh in een kom en meng door elkaar.
  2. Hussel de blokjes tempeh door de marinade en laat dit minimaal een uur afgedekt staan.

& zo maak je de gezonde salade:

  1. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en doe de blokjes gemarineerde tempeh in de pan. Bewaar het overgebleven vocht van de marinade (dit wordt de dressing).
  2. Bak de tempeh aan alle kanten goudbruin.
  3. Pak ondertussen een grote schaal en voeg de boerenkool samen met de overgebleven marinade toe. Masseer de marinade in de boerenkool voor een paar minuten met je handen.
  4. Voeg hierna de blokjes avocado, zoete aardappel, bietjes en de gebakken tempeh toe. Hussel de salade door elkaar en voeg als laatste de geroosterde zonnebloem- en/of pompoenpitten toe.

gezonde salade recept

Voila – deze heerlijke salade is klaar. Boordevol groenten en eiwitten om vol energie weer verder te gaan met je dag.

Ga jij deze salade met tempeh en boerenkool ook maken? 😃

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate