Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Je huis schoonmaken en schoon houden – handige tip

Het huishouden kan best een flinke taak zijn. Om je huis schoon te maken en schoon te houden hebben wij een belangrijke tip voor je - hou het bij! Dat scheelt je uiteindelijk een hoop werk en dat is wel zo makkelijk.

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

1. Niemand houdt van grote, tijdrovende schoonmaakklussen

Wat voor beelden komen er bij je op wanneer ik praat over het schoonmaken van je keukenkastjes? Of ,erger nog, je schuur? Viezigheid, spinnenwebben, dode dingen, levende dingen, rottende dingen… Nee, grote schoonmaakklussen zijn niet fijn. Aangekoekte toiletpotten, ranzige hoekjes in je slaapkamer en schimmel in je badkamer. Bah.

2. Je huis bijhouden maakt je blij

Wanneer je je huishouden bijhoudt met schoonmaken bespaar je jezelf een hoop ellende. Gooi direct de gebruikte koffiepads in de gft-bak, zoek de stof hotspots in je huis waar stof zich verzamelt en stofzuig die vaker, ventileer de badkamer na het douchen om schimmel te voorkomen, gooi vuile kleding direct in de was etc. Het gaat altijd om kleine dingen die je jezelf kunt aanleren om ervoor te zorgen dat je huis eenvoudig fris en schoon blijft.

3. Troep trekt troep aan, vuil trekt vuil aan

Is het je weleens opgevallen dat die broek op de grond binnen een week is veranderd in een hele heuvel broeken? De helft is misschien vuile was, de andere helft wilde je nog een keer aan doen. Plekken waar stof zich verzamelt worden viezer en viezer, omdat er steeds meer stof blijft hangen.

Een beetje kalkaanslag vormt de bodem voor nog meer aanslag en ga zo maar door. Vuil trekt vuil aan. Het is een soort spiraalwerking. Wanneer je je best doet om de eerste troep en vuiligheid weg te werken, hoef je niet meer te dealen met die grote bergen.

4. Zet alles terug op ‘zijn plekje’

Zoals we in het artikel ‘Opruimen voor dummies – 7 stappen‘ schreven heeft alles in je huis een eigen thuis. Elk ding heeft een eigen plekje waar het thuis hoort. Leg het daar direct terug zodra je er klaar mee bent. Door alles op zijn plek te houden blijft je huis opgeruimd.

5. Voorkom ophoping van stof – koop een plumeau

Een plumeau ouderwets? Welnee! Je hoeft allang niet meer rond te lopen met een stuk bamboe met kippenveren. Moderne plumeaus zijn van kunststof met uitwisbare statisch stofaantrekkende haren. Ideaal dus om al die plekjes in je huis in een handomdraai te stoffen.

Haal je plumeau iedere week over je plafondlampen, je schilderijen, je electronica en de bovenkanten van je deuren. Op die manier kan stof hier zich niet ophopen, en is je huis dus altijd fris.

6. Het schoonmaken uitstellen heeft weinig zin

Toegegeven, je hebt niet altijd zin in klusjes als een wasje draaien of de vaat doen. Maar bedenk wel dat alles wat je nu laat staan later alsnog op je bord komt. En in het geval van het huishouden is het later meestal erger. Je hebt dan meer te doen omdat dingen aankoeken, gaan stinken, schimmelen etc.

Wil je een schoon en fris huis zonder moeite? Zorg dan dat je iedere dag kleine beetjes doet en het huishouden bijhoudt. Zo hou je je huis opgeruimd en fris zonder dat het huishouden je complete weekenden kost.

Stop met uitstellen en je huis blijft schoon

Precies, je leest het goed. Zo nu en dan is het goed om jezelf eraan te herinneren dat je dingen steeds voor je uitschuift die je ook op datzelfde moment had kunnen doen. Je hebt dan last van uitstelgedrag. Geen zorgen hoor, dat hebben heel veel mensen. 🙂

Op soChicken kun je aan de slag met de populaire en effectieve uitstelgedrag cursus. In de cursus leer je om je discipline terug te krijgen en jezelf aan het werk te zetten. Lees hier meer…

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Nelleke

    Ik heb het zelfs voor elkaar weten te krijgen om de eCursus tegen uitstelgedrag uit te stellen. Ligt geheel aan mij. Komt waarschijnlijk nog wel een keertje als ik er echt klaar voor ben.

  2. 🐐 Myriam

    Kan je vinyl behang afwassen met azijn voor nicotine en vlekken van zibro brander petroleum

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate