Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Kitranden schoonmaken

Wil je kitranden schoonmaken, omdat er schimmel of stof aanwezig is? Dan ben je hier aan het juiste adres. Bekijk hoe je kitranden goed schoonmaakt, zodat schimmel en stof geen schijn van kans maakt!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Hoe krijg je schimmel in kitranden?

Voor het schoonmaken van schimmel in kitranden is het goed om te weten hoe de schimmel er terechtkomt. De belangrijkste oorzaak van schimmel is vocht. Een grote luchtvochtigheid of het lang nat blijven van de kit veroorzaakt dat een schimmel kan groeien.

Vaak in deze twee situaties:

 • In de winter als er veel temperatuurverschil is op de ramen (binnen warm, buiten koud) ontstaat er condens aan de binnenkant van het raam. Het condens loopt naar beneden op de kitrand. Het blijft liggen en op een gegeven moment is de schimmel in de kitrand getrokken.
 • Een badkamer waar het vocht slecht weg kan. Het water loopt van de douchewand en tegels naar beneden op de kitrand. De kit blijft iets te nat en er ontstaat schimmel.

Schimmel geeft de voorkeur aan vochtige en warme plekken, zoals dus in de vensterbank en in de badkamer. Beide plekken zijn vaak een warme plek in huis waar schimmels heerlijk kunnen broeien.

Lees ook: Zo maak je je badkamertegels goed schoon

Je herkent schimmels aan de donkere vlekken aan het oppervlak die niet weggaan wanneer je er een doekje overheen haalt. De werking van de kitrand blijft wel gewoon werken, maar het ziet er gewoon niet zo fris uit. Vandaar dat veel mensen de schimmel dan ook willen verwijderen.

Kitranden schoonmaken

Zit er eenmaal schimmel in de kitranden? Dan is het vervangen van de kitrand vaak de enige oplossing.🤷‍♂️ Schoonmaken heeft dan meestal geen zin meer. Gebruik voor het vervangen van de kitrand een waterbestendige siliconenkit (zoals deze).

Is het bij jou nog niet zover? Dan is het goed om je kitranden met regelmaat schoon te maken. Onderstaande methoden werken heel goed:

  1. Kitrand schoonmaken met soda. Los een schepje soda op in een halve liter heet water. Giet het mengsel over kitranden (kan ook over de voegen) en wrijf het met een spons goed in. Laat de soda minimaal een uur intrekken en spoel hierna af met schoon water.
  2. Siliconen kitrand schoonmaken met schoonmaakazijn. Doe wat schoonmaakazijn gemengd met water in een plantenspuit en spuit dit over kitranden. Laat dit minimaal een uur intrekken en spoel goed na met schoon water. Je kunt het mengsel van schoonmaakazijn ook gerust over je ramen, badkamertegels of voegen sprayen.
  3. Kitrand schoonmaken met bleek. Niet een milieuvriendelijke optie, maar wel één die van oudsher al heeft bewezen dat het goed werkt. Smeer de kitranden in met wat verdund bleekwater en wrijf de randen hierna in met wat vaseline. Je kitrand blijft vervolgens heel lang netjes.
  4. Gebruik een speciale schimmelreiniger voor je kitranden (deze van HG scoort heel goed). Je kunt schimmel verwijderen door de kitranden en voegen in te sprayen met dit middel. Laat het een half uur intrekken een spoel daarna goed na. De meningen of het goed werkt zijn erover verdeeld, maar je kunt ook allicht eens proberen.

Extra tip:

 • Stoffige kitranden schoonmaken – Heb je last van stoffige kitranden? Neem deze af met water en een scheutje afwasmiddel en een microvezeldoekje.

Schimmel in kitrand schoonmaken

Schimmel in badkamer voorkomen

Zoals met veel dingen is voorkomen beter dan genezen. Dit gaat dan ook goed op voor schimmels. Je wilt voorkomen dat schimmels zich gaan inbijten in je kitrand van de badkamer of vensterbank.

Hoe kun je schimmels in je kitranden voorkomen?

 • Hang eventueel een badkamerventilator op als je geen raam hebt (of slechts een klein raam). Installeer een badkamerventilator (zie deze), waardoor het vocht sneller zal verdwijnen. Een raam open zetten tijdens het douchen kan natuurlijk ook, maar als je slechts een klein raam hebt zal het langer duren voordat de ruimte droog wordt.
 • Goed ventileren in de badkamer en andere vochtige ruimtes in huis is sowieso het toverwoord. Blijf deze ruimtes goed ventileren, zodat schimmel geen kans maakt.
 • Maak je douche en/of bad na gebruik droog met een trekker en/of handdoek.
 • Heb je last van condens op je raam? Haal dan ook een trekker over het raam en maak de kitrand droog met een doek. Zo zijn je ramen ook meteen weer gezeemd.
 • Vervang beschadigde kitranden op tijd om schimmel te voorkomen.

Heb jij last van vieze kitranden? Hopelijk helpen bovenstaande tips om je kitranden schoon te maken. En heb je nog tips die wij vergeten zijn? Laat dan zeker een reactie achter! ⤵️

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate