Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Muffe lucht in de kruipruimte aanpakken (en de oorzaken hiervan)

Een muffe lucht in de kruipruimte komt vaak voor als er vocht in de kruipruimte aanwezig is. Er zijn nog een aantal oorzaken van de stank die uit de kruipruimte vandaan kan komen. Welke dit zijn en hoe je die muffe geur kunt aanpakken - dat lees je in dit artikel!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Oorzaken van muffe lucht in de kruipruimte

Er kunnen verschillende oorzaken zijn als er zich een muffe lucht in de kruipruimte bevindt. In de meeste gevallen zal vocht het probleem zijn. Zoals stilstaand water in de kruipruimte of een gebrek aan (goede) ventilatie, zodat de muffe lucht niet goed uit de kruipruimte kan ontsnappen.

Grofweg zijn dit de vier meest voorkomende reden als je last hebt van een muffe lucht in de kruipruimte:

 • De kruipruimte onder je huis is vaak een koude en vochtige ruimte. Als er dan ook nog eens weinig tot geen goede ventilatie is, dan zal de kruipruimte een plek worden waar schimmels en zwammen goed gedijen. Het resultaat is een muffe geur en de kans op optrekkend vocht.
 • Vooral na een periode van behoorlijk wat regen is de kans groot dat het grondwater zal stijgen. Hierdoor kunnen de muren en de grond in de kruipruimte vochtig worden en kun je last krijgen van stank in huis.
 • Vies verhaal – maar ongedierte zoals ratten, muizen en muggen vinden die donkere en vochtige ruimte onder je huis erg prettig. Al hun uitwerpselen zorgen voor een zure, vieze lucht en dat ga je op den duur ook in je huis ruiken.
 • Een kapotte riolering kan de oorzaak zijn van stankoverlast in de kruipruimte. Controleer dus goed of een kapotte rioleringsbuis of eventuele resten van een lekkage van eerdere bewoners (als je bijvoorbeeld het huis net hebt gekocht) de oorzaak kan zijn van de muffe lucht.

Muffe lucht in de kruipruimte aanpakken

  • De echte dare devils nemen direct een kijkje in de kruipruimte zelf. Trek oude kleding aan en neem een zaklamp mee en zie of je het probleem kunt vinden. Denk aan rattenkeutels, dode muizen of een lekkende rioleringsbuis. Als je eenmaal weet wat de oorzaak is van de stank of muffe lucht kun je het probleem aanpakken.
  • Heb je last van een beetje vocht in de kruipruimte? Dan kan een elektrische vochtvreter uitkomst bieden voor de muffe lucht die ontstaat. Voorwaarde is wel dat de ondervloer in de kruipruimte verhard is (dus geen open vloer met zand),  anders blijft het vocht komen en is het onbegonnen werk.
  • Breng de stilstaande lucht in de kruipruimte in beweging door goed te ventileren. Zorg dat er zowel aan de voor- als achterkant van het huis tegenover elkaar ventilatieroosters aanwezig zijn die direct toegang hebben tot de kruipruimte. Heb je dit niet? Dan kan het vrij bedrukt en muffig gaan ruiken.
  • Is het probleem een rottende houten vloer in combinatie met een vochtige kruipruimte? Dan ben je iets verder van huis. Laat een paar experts de situatie bekijken om te zien wat de mogelijkheden zijn. Denk aan het vervangen van de houten vloer, het beter ventileren of het vervangen van slecht aangebrachte isolatie tegen de houten vloer.
  • Haal schimmel op de muren of andere beschimmelde voorwerpen in de kruipruimte weg. Schimmel op de muur kun je aanpakken met bijvoorbeeld dit middel van Alablastine. Beschimmelde voorwerpen is een kwestie van een paar handschoenen aantrekken, mondkap op en met een vuilniszak de ruimte vrijmaken van de beschimmelde voorwerpen.
  • Vocht in de kruipruimte is zoals ik eerder al vertelde één van de grote boosdoeners van de muffe lucht. Een goede methode om minder vocht in deze ruimte te krijgen is door een laag schelpen of zand aan te brengen op de bodem. Een milieuvriendelijke en goedkope manier om uit te proberen.

En als laatste is het goed om 100% zeker te weten dat de muffe lucht uit de kruipruimte vandaan komt. Dit hoeft namelijk niet het geval te zijn. Ga dus eerst op onderzoek uit, want misschien komt de geur wel ergens anders vandaan.

Als je weet dat de kruipruimte de oorzaak is van stank en/of de muffe lucht, ga dan aan de slag met bovenstaande tips om het probleem aan te pakken.💪

Lees ook zeker deze eerdere artikelen:

Dit zijn mijn tips om muffe geur in de kruipruimte aan te pakken, plus de oorzaken hiervan. Ik ben natuurlijk ook heel benieuwd hoe jij dit hebt aangepakt. Laat je tips hieronder achter in een reactie!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

 1. 🐐 Evelien M

  Als je last van muizen en ratten hebt kun je ook een echte slang nemen. Dat heb ik ergens uit d3 krant vroeger gelezen. Alleen die mannen van onderhoud, schrokken zich wild toen ze een schop in het zand staken. Het was een vette piton slang. Ik weet niet meer hoelang het dier was. Maar het had wel alle kranten gehaald dat nieuws!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate