Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Je huishouden plannen voor meer rust in je hoofd

Goed plannen is een kunst, zeker als je een druk huishouden hebt en rekening moet houden met de agenda's van je gezinsleden. In veel gezinnen hangt er een kalender op de koelkast, liggen losse briefjes op de tafel en hangen briefjes op het prikbord. Ook het huishouden hobbelt er een beetje achteraan. Wil je meer rust in je hoofd, lees dan deze handige tips!

🐐 Dit artikel is geschreven door Vivianne.

De homeplanner kalender

Bij ons thuis was het ook zo onoverzichtelijk, we werden er gek van. Tot ik bedacht dat er één vast punt moest komen waar we alle informatie kwijt konden; een sluitend systeem voor afspraken en het bijhouden van het huishouden. Dat werd de deze kalender. Daar kunnen we echt alles op kwijt; onze afspraken, de kookplanning, klusjes, memo’s, de boodschappen.

Ik kan op het schoonmaakschema precies bijhouden wanneer ik huishoudelijke klussen moet doen. In de bijpassende Organizing Agenda houd ik mijn eigen afspraken bij. Dat geeft rust. Wil je ook meer rust in je hoofd? Dan heb ik nog een paar tips.

1. Schrijf alles op

We schrijven zo veel mogelijk op: afspraken voor alle gezinsleden, wanneer de hond weer vlooienmiddel moet hebben en ook alle huishoudklussen die niet bij de wekelijkse schoonmaakroutine horen, zoals ‘waterkoker ontkalken’ of ‘schuur uitruimen’. Verder ook onderhoudsklusjes, terugbrengdata voor bibliotheekboeken, tuinklussen en andere niet-te-vergeten-zaken. Hier heb ik handige stickertjes voor gemaakt.

Heb je jonge kinderen, lees dan tijdens de twee minuten die je gebruikt om de post te openen ook de schoolbriefjes door en schrijf belangrijke afspraken en data meteen in je eigen agenda en op de kalender. Oudere kinderen kunnen natuurlijk zelf afspraken op de kalender zetten.

2. Je huishouden plannen op vaste momenten

Routine geeft ook rust; dus alles op vaste dagen plannen. Dat kan met de boodschappen (iedere zaterdag) het huishouden (wassen op maandag en vrijdag) maar ook met de pedicure (om de zes weken op donderdagavond). Zet het op de kalender, en je hoeft er niet meer over na te denken. Als je iets altijd op dezelfde tijd en dezelfde manier doet, is kans dat je het vergeet nog maar klein en gaat het huishouden plannen je een stuk beter af.

Ook is het voor iedereen in huis duidelijk als bijvoorbeeld de was, de strijk, de boodschappen en de schoonmaak op vaste dagen plaatsvinden. Dan kan iedereen op tijd zijn kleren in de was doen, het boodschappenlijstje aanvullen en de vloer leegruimen. Maar een van de grootste voordelen is wel, dat je er tijd mee bespaart. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer drie keer terug naar de supermarkt om vergeten boodschappen te halen. En ook schoonmaken gaat een stuk sneller als je het regelmatig doet.

3. Doe het samen

Het belangrijkste van de weekplanner is, dat je hem samen met je partner en de kinderen kunt doornemen. Doe dat het liefst op een vast moment, bijvoorbeeld zondagavond. Dit is het moment waarop je kunt bespreken wat er speelt. Betrek de kinderen bij de dingen die er de komende week staan te gebeuren, ook als ze nog klein zijn.

Kijk daarbij ook even terug naar de week ervoor en bespreek of alles volgens wens is verlopen. Kan het huishouden plannen beter, is het schema haalbaar? Is iedereen tevreden? Zo houd je samen het overzicht.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

4 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Josine

  Geweldig goed! Ik weet zeker dat zo’n planner werkt!

  Heb nog een vraag: waar laat je al die uitnodigingen, schoolbrieven, wedstrijdschema’s, waar nog details in staan die je op de dag nodig hebt.
  Die slingeren of door het huis of zoals nu: de huidige agenda puilt uit… en het is pas 8 januari en wij zijn een normaal gezin met 4 leden… 😉

 2. 🐐 Liesbeth

  Dat deel waar tijden, adres e.d. opstaan maak ik met een paperclip vast op de desbetreffende dag in de agenda. In de keuken hangt een planbord met de dagen van de week. (er staat 1 week op dat bord) De briefjes uit de agenda worden op het bord geplaatst(magneet)als die week aan de beurt is.

 3. 🐐 Anke

  Punt 1 is duidelijk. Punt 2 en 3: Hoe maak ik een vast planning met een man in ploegendienst die ook wel overdag maar niet op vaste dagen ‘s ochtends en ook wel ‘s middag slaapt? Een ritme heb ik lang geprobeerd maar ik kan het niet vinden.

 4. 🐐 Debbie

  Hoi,
  Heel overzichtelijk vind het wel lastig op vaste dagen een planning te makem omdat ik onregelmatig werk (werk in de zorg)
  Misschien nog tips

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate