Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Goedkope bruiloft – hoe onze bruiloft 0 euro heeft gekost

Een goedkope bruiloft klinkt misschien als onmogelijk, maar het kan zeker! Lees mee hoe Elsje's bruiloft onderaan de streep zelfs helemaal gratis was.

Elsje Blauwhof

Elsje is getrouwd en moeder van 2 jonge kinderen. Een vol, gezellig druk leven waar ze haar best doet om klein en bewust te leven. Ze heeft zes jaar in Zweden gewoond en is sinds een jaar weer terug in Nederland.

Een goedkope bruiloft zonder budget

Bij een goedkope bruiloft heb ik het niet over snel een uurtje naar het stadhuis zonder vrienden en familie. Of juist zo’n bruiloft waar van tevoren geen budget voor is gemaakt en waarbij de euro’s over de toonbank vliegen. Nee voor ons werd het een grote bruiloft die uiteindelijk helemaal gratis was.

Niet dat we dit zo hadden gepland, maar als zuinige mensen van nature kwamen ook hier onze bespaar kriebels omhoog. Zo begon het plannen voor ons bruiloftsweekend voor ons en onze 85 gasten.

Een beetje geluk & een beetje netwerken

Maar ja – waar begin je dan als je een goedkope bruiloft gaat plannen? Je hebt een locatie nodig, eten moet worden geregeld, kleding, aankleding etc. Een hele lijst aan zaken.

Dit is een mooie plek om te beginnen bij het plannen van je bruiloft. Schrijf maar uit die lijst. Schrijf op hoe je ideale bruiloft eruit ziet en wat je daar voor nodig hebt.

Wij waren het al snel met elkaar eens – we wilden een simpele en relaxte bruiloft. Geen statig gedoe voor ons, maar een super leuke tijd met onze vrienden en familie. Dat was het belangrijkste. Op basis daarvan werden onze keuzes gemaakt. Zo kwamen we tot onze belangrijkste punten:

 1. Een mooi buitenplek voor al onze gasten
 2. Niet zomaar een kort feestje, maar een heel weekend samen met iedereen
 3. Genoeg (vegetarisch) te eten voor iedereen
 4. Op de dagen zelf wilde we niks hoeven te regelen – alles werd voor ons gedaan

Nu konden we met iedereen delen wat we wilden en waar we naar op zoek waren. Zo kwamen we via via aan zoveel spullen waar we niet voor hoefden te betalen.

goedkope bruiloft plannen

We hadden de luxe dat we een grote wilde tuin tot onze beschikking hadden. Hier konden we ook de bloemen voor de bruiloft plukken. In geval van regen hadden buren een stuk verderop nog een grote schuur waar we in terecht konden voor ons feest. Andere vrienden hadden geluidsboxen en buitententen konden we regelen in geval van miezeren. Het één na het ander kwam zo tevoorschijn voor de bruiloft. Wat een geluk hadden we hiermee.

Wil je wel hard sparen voor een bruiloft die meer kost? Lees nog snel even deze tips door. Dan heb jij straks genoeg geld om de dag van je leven helemaal volgens jouw idealen te laten verlopen.

Een bruiloft is plannen, plannen en nog eens plannen

Zodra we de basis van de bruiloft een beetje op orde hadden, begon het grote plannen. Samen met vrienden gingen we aan de slag om versieringen te maken. Van lege blikken maakte we lantaarntjes voor de donkere avonden en met kerstversiering werden de buitententen versierd.

Eten werd in enorme getallen voorbereid. Zelfgemaakte pizza, stokbrood etc. werd van tevoren gemaakt en in de vriezer bewaard. Alles helemaal zelfgemaakt, zonder pakjes en zakjes – dit heeft ons heel veel geld bespaard.

goedkope bruiloft ideeen

De keukenkastjes werden onderverdeeld in elk eetmoment met verschillende recepten. Ik maakte een groot draaiboek voor de dagen. Hierin stond waar alles te vinden was en wie wat wanneer nodig had.

Tijdens onze driedaagse bruiloft hebben we ook de hulp van onze gasten ingeschakeld, omdat mijn man en ik zo min mogelijk wilden doen. Bij onze uitnodiging was er de optie voor gasten om zich aan te melden voor onder andere een keukendienst. Zo kon iedereen zijn steentje bijdragen en werd het een super gezellige aangelegenheid.

Extra besparingen voor de bruiloft

Hoewel ik in een bruidssalon een schitterende bruidsjurk van 1250 euro had gevonden, besloot ik toch om hier niet voor te gaan. Ik ging terug naar onze kern wensen voor ons feest.

Het moest een relaxt weekend buiten worden. Een weekend waarbij ik me geen zorgen hoefde te maken over modder op mijn jurk of een gemorst drankje. En zo was ook al snel een passende outfit gevonden voor een klein budget.

Een andere grote besparing voor ons feest was alcohol. Zowel ik als mijn man drinken niet, dus wij vonden het niet prettig om daar een groot bedrag aan uit te geven. Op onze (digitale) uitnodiging hebben wij laten weten dat een cadeau niet nodig was. Indien gewenst kon men in plaats daarvan een flesje drank mee nemen voor het weekend.

Ook hadden we het geluk dat mijn man onze ringen zelf kon smeden. Alleen de materiaalkosten kwamen voor onze rekening. En voor de fotografie waren er meerdere vrienden die dit als hobby beoefenen. Steeds meer zaken werden zo van ons lijstje afgestreept.

Het grote feest

Toen was het grote bruiloftsfeest daar. Vrijdagmiddag kwam al een groot deel van de gasten aan. Veel bleven logeren en kamperen. Matrasjes, tenten etc werden overal vandaan getoverd.

Het officiële trouwen hadden mijn man en ik al snel gedaan door de week met onze ouders erbij. Maar dit weekend telde voor ons pas voor het echt. Die avond werden er stapels pannenkoeken gebakken en werden er spelletjes gedaan bij het kampvuur. Op zaterdag was er voor de kinderen een grote speurtocht voorbereid. In de middag lunchten we met soep en brood en maakten we van de wilde bloemen kransen.

In de avond genoten we van muziek, verschillende pasta salades en werd er bij het kampvuur marshmallows geroosterd.

Op zondag was onze onofficiële trouwdag. Op het veld kwam iedereen samen en mijn zus en schoonbroer waren de ceremonie meesters. We deden onze geloftes en vierde onze huwelijksdag. Er werd heerlijk taart gegeten en we aten pizza en salades. Er werd gedanst en gefeest tot laat op de avond. Het was echt een weekend om nooit te vergeten. Veel mensen kwamen achteraf naar ons toe en zeiden dat het de leukste bruiloft was die ze ooit hadden bijgewoond. Zo zie je maar, een bruiloft hoeft niet veel te kosten om onvergetelijk te zijn.

De eindrekening

Nu denk je wellicht hoe het kan dat onze bruiloft niks heeft gekost. Er is toch eten gekocht en kleding en al die zaken. En dat klopt ook.

Uiteindelijk heeft alles bij elkaar ons zo’n 1300 euro gekost. Aan degene die ons een cadeau gaven hebben wij vooral geld gevraagd, wat ongeveer zo’n 1500 euro bij elkaar was. Dat geld hebben we daartegen weg gestreept. En zo hadden wij een gratis bruiloft.

Heb je geen bruiloft in het verschiet, maar gewoon zin om een tof feest te organiseren? Ook dan kan je de bovenstaande gedachten en tips meenemen. Voor meer ideeën lees je hier nog 4 tips om je eigen top feest te houden.

Zou een goedkope bruiloft – of zelfs gratis bruiloft – zoals hierboven iets voor jou zijn? Laat zeker een reactie achter, ik ben heel benieuwd!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Isabelle

  Klinkt precies als wat wij ook zouden willen. Alleen de locatie is een lastige. Weinig plekken waar je eigen catering e.d. mag verzorgen én een wc kunt realiseren (de oma’s van in de 90 in een dixi zetten is helaas geen optie). Hoe hebben jullie de locatie gevonden?

 2. 🐐 Karin

  Oooh wat een geweldig stukje, helemaal Lagom 😉 wij zijn al 31 jaar getrouwd, veel geld met alles er op en eraan, maar zou het nou zo willen! Veel geluk ❤️

 3. 🐐 Hellen

  Ik heb mijn trouwjurk in een zaak gekocht, waar de odellen “al” een jaar oud waren, of die de inboedel van failliete zaken hebben opgekocht. Daar heb ik dus een echte, prachtige jurk gevonden voor 99 euro. Schoenen etc erbij voor nogmaals 100 euro, en mijn uitfir was klaar. Mijn man heeft zijn pak voor 250 euro gekocht.
  Lokatie was met relatief eenvoudig eten, prijs per persoon afgesproken, zo hebben we alleen betaald voor de gasten die daadwerkelijk kwamen. Mijn ooms zijn prof, fotograaf, die hebben voor een heel klein bedragje onze trouwfoto’s gemaakt. Ringen gekocht in Turkijke toen we daar op vakantie waren. Geen gratis bruiloft, maar wel een heel goedkope! Want ook wij konden onze “huwelijkskado’s” tegen de catering wegstrepen 😉.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate