Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Waterkoker ontkalken

De waterkoker ontkalken is geen grote klus, maar wel belangrijk om eens in de zoveel tijd te doen. Met deze gouden én snelle tip ontkalk je heel makkelijk je waterkoker.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Waterkoker ontkalken eens in de zoveel tijd

Je waterkoker ontkalken  – eens in de zoveel tijd zul je eraan moeten geloven. Het is geen grote klus, maar om de levensduur en snelheid van je waterkoker goed te houden is het wel noodzakelijk. Verkalking in de waterkoker (of ander apparaat) kan daarnaast ook leiden tot schade aan het verwarmingselement.

Plus dat het de energiekosten omhoog jaagt. Bij één mm kalkaanslag op het verwarmingselement in de waterkoker ben je al meer dan 10% meer energiekosten kwijt.

Om je waterkoker te ontkalken heb je slechts een fles natuur- of schoonmaakazijn nodig. Hieronder lees je het snelle en effectieve stappenplan om kalk in je waterkoker te verwijderen.

Waterkoker ontkalken tips

Hoe ontstaat kalk in de waterkoker

Kalkaanslag in de waterkoker ontstaat tijdens het verwarmen of koken van water. Vandaar dat je kalk dan ook meestal ziet op plekken als de douchewand, badkamertegels, kranen, waterkoker en in de toiletpot.

Kalkaanslag (ook wel bekend als calciumcarbonaat) vormt zich wanneer calcium- en magnesiumionen zich afzetten in het leidingwerk, op kranen, in vochtige ruimtes en in huishoudelijke apparataten (zoals dus onder meer de waterkoker). Deze stoffen zijn slecht oplosbaar in water, waardoor ze neerslaan als kalkaanslag. Vervelend dat dit gebeurt, maar gelukkig kun je dit makkelijk ontkalken.

Gouden tip om je waterkoker te ontkalken

Er is niet te aan te geven hoevaak je een waterkoker het beste kunt ontkalken. Dit heeft vooral te maken met hoevaak je de waterkoker gebruikt. Daarnaast speelt de hardheid van het water ook een belangrijke rol – de waterhardheid verschilt namelijk per regio.

Beoordeel dan ook zelf of het tijd is om de waterkoker te ontkalken. Is het zover? Dan is de kalkaanslag gelukkig snel te verhelpen met onderstaand stappenplan. ⤵️🚿

Tijdsduur: 10 minuten

1. Waterkoker omspoelen met koud water

Spoel de waterkoker eerst om met koud water, zodat eventuele loszittende kalkstukjes weggespoeld worden. Zet de waterkoker vervolgens terug.

2. Waterkoker vullen met een laagje schoonmaakazijn

Vul de waterkoker met een laagje (vingerdikte) schoonmaakazijn en eenzelfde deel water. Breng het water en de schoonmaakazijn aan de kook. Verwijder vervolgens het water en spoel de waterkoker goed af met koud water.

Zit er nog steeds kalkaanslag in de waterkoker? Herhaal bovenstaande stap dan nog een keer. Maak vervolgens de waterkoker van binnen goed schoon met een sopje met afwasmiddel.

Tip: Huishoudelijke apparaten zoals een waterkoker ontkalken kan ook met natuurazijn. Dit kun je dan ook gebruiken om de kalk te verwijderen. Je hoeft dan alleen de helft van het water te gebruiken.

Azijn heeft een ontkalkende werking en is daarom goed geschikt om de kalkaanslag in de waterkoker weg te krijgen.

Merk je dat er onverhoopt toch nog kalkaanslag in de waterkoker achterblijft? Vul dan de waterkoker met wat azijn en water en laat het een uurtje staan. Doe de deksel dicht. Zo krijgt het de kans de kalk op te lossen. Breng na een uur de waterkoker aan de kook en maak de waterkoker van binnen goed schoon.

Heb jij ook last van kalk in de waterkoker? Heb je bovenstaande tip al gebruikt om je waterkoker te ontkalken?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate