Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Handig huishoudschema – schema huishoudelijke taken

Is een huishoudschema niet aan jou besteed? Daar komt vanaf nu verandering in. Geen gedoe meer met verplichte huishoudelijke taken op een vaste dag, maar een lekker los huishoudschema. Ga dus lekker aan de slag.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Waar moet je beginnen?

Het huishouden is net een zeepbel. Net als je denkt dat je het voor elkaar hebt, klapt de bel en kun je opnieuw beginnen. Vandaar dat we een huishoudschema voor je huishoudelijke taken hebben gemaakt, waarmee je het huishouden weer onder controle krijgt.

Geen stof meer onder de bank vegen als je onverwacht visite krijgt. Of de was uitstellen totdat de wasmand de nieuwe plaats wordt voor je huisdier. Het is tijd dat je het overzicht weer terugvindt en zonder te veel moeite het huis weer leefbaar maakt.

Huishoudschema = maatwerk

Het klinkt heftig, maar toch is iedere situatie verschillend (denk aan onregelmatige diensten en wel of geen kinderen in huis). Het is daarom lastig om één huishoudschema op te zetten, waar je je ook echt aan kunt houden. Hieronder hebben we een voorbeeld gemaakt, zelf kun je de huishoudelijke taken invullen.

Pas het huishoudschema of poetsschema gerust aan op jouw persoonlijke situatie, graag zelfs. Op deze manier ben je niet dingen dubbel aan het schoonmaken en kun je de extra tijd goed gebruiken voor de leukere dingen in het leven.

Dagelijkse huishoudelijke taken

 • De vaat (of de vuile vaat in de vaatwasser zetten)
 • Bedden opmaken
 • Doekje over het aanrecht en tafel
 • Spullen opruimen als je er klaar mee bent
 • wassen en drogen, badkamerplankje en wasbak

Wekelijkse klusjes

 • De keukenvloer dweilen
 • Je ondergoed overhemden strijken
 • Het toilet boenen (door bedorven nasi, zou het ook weleens iets vaker dan één keer per week kunnen)
 • De badkamer een schoonmaakbeurt geven
 • Wassen en drogen
 • Tekeer gaan met je plumeau om de stofdotten te verzamelen
 • Met de stofzuiger door je huis gaan
 • Je beddengoed verschonen – er is niets lekkerder dan onder frisse knisperende lakens te stappen

Maandelijkse huishoudelijke taken

 • De ramen zemen (mag natuurlijk ook iets minder vaak – het is wat je zelf prettig vindt)
 • Keuken apparaten een schoonmaakbeurt geven (oven, koelkast, afzuigkap, etc.)
 • Met een vochtig doekje hoge planken afnemen waar je normaal niet bij kunt komen
 • Haal een doekje langs alle luxaflex

1/2 jaarlijkse klusjes

 • Geef je gordijnen een oplapbeurt
 • Klop het vloerkleed buiten goed uit
 • Sop je keukenkastjes lekker uit en haal spullen die over de datum zijn er uit

Zet ‘m op! Zo moeilijk is het toch niet om je aan dit handige huishoudschema te houden? Wil je meer tips lezen hoe je je huis lekker opgeruimd en schoon houdt, lees dan zeker even onderstaande artikelen:

Download het gratis schoonmaakrooster

Wil je ons makkelijke en overzichtelijke huishoudrooster hebben? Download dan hieronder ons schoonmaakrooster document om je op weg te helpen. Print het rooster gerust uit en hang het op een overzichtelijke plek in huis.

schoonmaakschema

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

7 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Joepiekee

  Vergeet niet ook even de klinken van de deuren elke dag even af te doen. Iedereen wel of niet schone handen gebruikt ze vele malen per dag.

 2. 🐐 Wilma

  Dat doe ik iedere week, alles wat hier staat. Plus iedere dag, afdoen, wasbakken, toilet schoonmaken, stofzuigen, dweilen, wassen en strijken.

 3. 🐐 Christine

  Ik heb ook klusjes die enkel in de maand van een nieuwe seizoen gebeuren, nl: garage opruimen, indien nodig containerpark,auto wassen, ramen lappen.

  Ik heb mij door de jaren heen routines opgebouwd die inderdaad op mijn maat en ritme zijn,zodat ik dagelijks maar 90 minuten besteed aan echt poetswerk in het huis.Dit heeft me wel jaren gekost, hou vooral rekening met de dingen die je niet graag doet, bij mij is dit het pure kuisen, en dat is het eerste wat ik dan ook doe en die 90 minuten verdeel ik dan ook nog eens in 3x 30minuten, kwestie van afstoffen, stofzuigen en dweilen, om het vol te houden, want ik vind dit zeer saai om te doen.Maar ik doe het, stel je keukenwekker in voor 30 min en go…..:)

 4. 🐐 Luna

  Met twee katten stofzuig ik elke dag 🙂 muziekje erbij en gaan! Kleding strijken doe ik alleen als ik een sollicitatie heb. Alle was netjes ophangen, dan kan je het zo opvouwen.

 5. 🐐 Rob

  Jammer dat de download niet werkt. Tenminste niet op mobiel device.

  Rob.

 6. 🐐 Leukegeit

  Hoi Rob, bedankt voor je reactie. Er ging inderdaad tijdelijk even iets mis. Het is nu weer mogelijk om het schoonmaakrooster te downloaden. 🙂

 7. 🐐 Gérard Roorda

  Hoi ik zocht een goed schoonmaakrooster. Dit is beter dan de andere die ik zag omdat er ook aandacht is voor (half)jaarlijkse taken. Vooral als je de luxe hebt van een appartement in Nederland en een huis plus een boerderij geen overbodige luxe.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate