Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Maak je huishoudschema in Remember The Milk!

We gaan even iets hips bespreken. We noemen het graag het huishoudschema 2.0. Een huishoudschema waarbij je nooit meer na hoeft te denken en nooit meer zult vervallen in een huishoudsleur! Het enige wat je nodig hebt is een account bij Remember The Milk en eventueel een printer!

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

Maak een huishoudlijst aan

Je kunt in Remember The Milk (vanaf nu RTM) lijsten aanmaken door rechts bovenin te klikken op ‘instellingen’ en vervolgens op de tab ‘lijsten’. Maak een lijst aan met de naam ‘Huishouden’.

Maak huishoudtaken aan – poetsschema

Loop nu in gedachten door je huis heen en maak taken aan voor iedere huishoudtaak die je regelmatig moet verrichten.  Denk aan taken als beddengoed verschonen, slaapkamer stofzuigen, ramen zemen maar ook taken die je maar sporadisch hoeft te verrichten zoals vaatwasser schoonmaken, vriezer ontdooien enzovoort.

Zorg dat je zoveel mogelijk terugkerende huishoudelijke taken invoert. Hoe completer de lijst, des te fantastischer je huishoudschema wordt. Het is een ideaal systeem om het huishouden bij te houden als werkende moeder of vader.

Nu de magic: ‘herhaal na …’

RTM heeft een geweldige functie. Zoals je waarschijnlijk uit ervaring wel weet heeft het geen zin om datums aan je taken te hangen. Als je aangeeft dat je morgen wilt stofzuigen, en je doet het niet morgen, krijgt je systeem een negatief gevoel. Het wordt nog erger als je van ‘stofzuigen’ een herhalende taak hebt gemaakt en je stelt het een weekje uit. Dan moet je ineens 2 keer stofzuigen (en dat vinden wij vreemd).

Daarom ga je het volgende doen: Je kunt een taak selecteren door erop te klikken. Vervolgens zie je rechts een menu staan met allerlei eigenschappen die je aan je taak kunt geven. Voor jouw huishoud systeem is het alleen van belang dat je klikt op ‘herhaal’.

Deze eigenschap geeft aan hoe vaak deze taak zich moet herhalen. Raadpleeg je onderbuikgevoel en bepaal hoe vaak deze taak verricht moet worden. Het kan zijn dat je planten om de 3 dagen water nodig hebben. Vul in dat geval het volgende in: na 3 dagen. Je kunt ook kiezen voor dingen als na 1 dagen, na 1 week, na 3 weken, na 2 maanden, na 1 jaar enzovoort.

Wat gebeurt er nu met mijn huishoudtaken?

Het spreekt al een beetje voor zich. Je hebt nu een overzicht van de huishoudelijke taken die je kunt verrichten. Op dit moment is de lijst groot omdat alle taken nog actief zijn. Je kunt wachten tot je deze taken hebt verricht voordat je ze afvinkt. Zodra je nu een taak afvinkt komt hij na de door jouw ingestelde periode terug.

Als je hebt gestofzuigd, en je hebt ingesteld dat je dit iedere 4 dagen wilt doen, verschijnt over 4 dagen opnieuw de taak ‘stofzuigen’. Vind je dat de taak te vaak of te weinig verschijnt? Verander dan gewoon de herhaal frequentie!

Je huishoudschema is nu dus dynamisch en generiek. Het past zich aan op de dingen die je al hebt gedaan, en het houdt real time rekening met hoe vaak je taken moeten worden uitgevoerd. Nu hoef je nooit meer na te denken wanneer je het gras moet maaien of naar de kapper moet, het duikt vanzelf op als de tijd rijp is! Vervolgens kun je er zo lang of zo kort over doen als je wilt, hij blijft staan tot je hem afvinkt. En pas vanaf dan gaat hij aftellen naar de volgende keer dat je het gras moet maaien!

Printen! Je hebt een huishoudschema

Klik bovenin op overzicht en klik op het print-icoontje bij weekplanner. Voila! Je hebt hier je eigen huishoudschema, gebaseerd op de eigen herhaalfrequentie van iedere taak. Lekker flexibel en bovendien gebruiksvriendelijk, want als je besluit lekker een dagje later te stofzuigen is er niets aan de hand.

Stel je sommige huishoudelijke taken te ver voor je uit?

Ben je het zat dat je het huishouden soms zo kan laten versloffen en wil je hier direct iets mee doen? Bekijk dan eens of de online cursus Kies Eieren voor je Tijd iets voor je is van onze grote zus soChicken. Hier leer je effectieve technieken om te stoppen met het uitstellen van je huishoudelijke taken en om jezelf weer aan het werk te krijgen.

Op zoek naar een ouderwets(ch) huishoudschema?

Lees dan ons artikel eens over het hebben van een schoonmaakrooster. Bij dit artikel krijg je een gratis document waar je al je taken in je huis bij kunt houden! Daarnaast geven we je tips om het huishoudschema (of schoonmaakrooster) zo goed mogelijk in te delen.

schoonmaakschema

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

7 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Britt

  Remeber the milk lijkt me handig om te gebruiken.
  Maar nu ik ben ingelogd snap ik er weinig van. Het gebruik is in het engels. Mischien dat er enige uitleg mogelijk is?

  Vriendelijke groetjes,
  Britt

  P.s. Grappige huishoud site. Fris en fruitig van deze tijd.

 2. 🐐 Jelle

  @Britt: Je kunt de Nederlandse taal instellen in Remember The Milk, dat doe je in ‘settings’. Zodra je dat hebt gedaan wordt het vast een stuk duidelijker! 😀

 3. 🐐 jolien

  Hej:d
  ik snap niet hoe je je taken naar een lijst kan krijgen?
  en ik snap ook niet hoe het komt dat als ik op printen klik, dat er dan niets gebeurt
  greetz jolien

 4. 🐐 Karin

  Ik heb zo’n schema al jaren op de deur van mijn gangkast hangen, die gaat zo vaak open dat ik het regelmatig voorbij zie komen. ;o)

 5. 🐐 Karin

  Ik vind jullie schrijfstijl heel amusant. Zeker wel van belang bij zoiets als huishouden. Verfrissend als een goed wc blokje. Ga zo door, het maakt me blij.

 6. 🐐 Emmy

  Dat kan toch ook in Outlook? Kwestie van herhaalfrequentie per taak bepalen, en categoriseren als “huishouden” (of “persoonlijk” als het over de kapper gaat of over de verplichte telefoontjes naar je moeder, of bezoek aan de tandarts). Dankzij deze methode hebben mijn planten in ieder geval de afgelopen tien jaar overleefd.

 7. 🐐 Manja

  Ik heb al jaren zo’n soort huishoudschema. Niet in Remember the Milk (dat was toen nog niet bekend), maar in ToDoList. Gratis en simpel (maar wel in het Engels).

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate