Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Hummus recept zonder olie – easy-peasy & bijzonder lekker

Hummus maak je meestal met olijfolie, maar omdat olie veel calorieën bevat heb ik dit hummus recept zonder olie gemaakt. Het is verrassend romig, bevat weinig calorieën en is binnen een paar minuten gemaakt.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Supermarkt hummus vs. zelf hummus maken

Ik moet bekennen dat ik hummus regelmatig haal bij de supermarkt. Zo’n bakje voor ongeveer 2 euro die -overigens soms best lekker zijn- volzit met E-nummers en waar je een tolk moet inhuren om de ingrediënten op de verpakking te kunnen vertalen.

Nee, dan is het toch veel prettiger om hummus zelf te maken. De E-nummers zorgen er voornamelijk voor dat de houdbaarheid verlengd wordt. Dit hummus recept zonder olie is minder lang houdbaar dan supermarkt hummus, des te meer je gemotiveerd raakt om lekker te blijven dippen.

Ingrediënten:

Olievrij hummus recept – easy-peasy & bijzonder lekker

Bereidingstijd: 5 minuten

  • 1 potje bio kikkererwten, inclusief de helft van het vocht
  • 1 of 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels citroensap
  • 1 flinke theelepel tahin (pasta of basis van sesamzaadjes)
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • zout naar eigen invulling

Bereidingswijze

  1. Stop alle ingrediënten -op het zout na- in een hoge bak en pureer alles met een staafmixer of je mixer goed door.
  2. Zorg dat kikkererwten en de knoflook goed gepureerd zijn en voeg vervolgens zout toe om de hummus op smaak te brengen.
  3. Als je de hummus goed op smaak hebt gebracht met het zout adviseer ik je om de hummus nog één keer goed te pureren, zodat je hummus lekker glad wordt.
  4. Stop de hummus in een afsluitbaar bakje, zo blijft het in de koelkast tot ongeveer een week houdbaar.

Notities:

Dit hummus recept zonder olie is heerlijk als basis hummus. Je kunt hier eindeloos mee variëren, zoals onderstaande suggesties waar ik gek op ben.

  • Hummus met vers gesneden koriander
  • Libanese hummus met een scheutje olijfolie, verse peterselie en versgemalen peper
  • Hummus op basis van zongedroogde tomaat en zwarte peper

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

15 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Inna

    Ik hield niet van kikkererwten, bedankt ik ga morgen kikkererwten kopen. Heb verder alles in huis om ook de varianten met olie te maken. Wat een uitdaging en nog goedkoop ook. Bedankt en ook voor jou Jelle een mooi en sprankelend jaa vol van nieuwe ideeën voor ons allen. Take care also on holidays. Vrede

  2. 🐐 Billy

    Ben benieuwd of je met mijn hummus variant nu wel van kikkererwten gaat houden!

  3. 🐐 Boukje

    Bedankt voor je recept. Ga straks naar de Natuurwinkel , want kikkererwten heb ik niet in huis.
    Lijkt me best lekker. Leuk dat je er nog variaties bij schreef.

  4. 🐐 Billy

    Lekker Boukje! Kikkererwten kun je trouwens ook gewoon bij de supermarkt vinden (ook biologisch).

  5. 🐐 Marjanne

    Hoi, lijkt me lekker! Zou het ook zonder tahin lekker lekker zijn? Ik zou nl niet weten waar ik dat hier in Frankrijk vinden.gewoon sésamzaad zal toch ook wel kunnen?
    Bedankt voor je bene goeie tips!

  6. 🐐 Billy

    Hoi Marjanne,

    Goeie vraag! Ik vind tahin wel essentieel in deze hummus variant, maar als je geroosterde sesamzaadjes fijnmaalt en dit mengt met (eventueel wat olijfolie,) zout en wat citroensap heb je zelf je eigen tahin gemaakt. 🙂 Hoop dat het recept je bevalt!

  7. 🐐 Carola

    Ik ga het vaker zelf maken, zeker na het lezen van jouw recept. Mijn favorieten smaken “limoen Koriander” en “Pompoen Komijn” van de kant en klaar versie zijn vast heel makkelijk zelf te maken.

  8. 🐐 Marjan Booy

    Als je sesamzaad roostert (voorzichtig en bij blijven want het verbrandt snel) tot het goudbruin is en vervolgens zeezout toevoegt en het dan fijn vijzelt, krijg je (ik ben de naam ineens kwijt) een heerlijk aroma voor over bijvoorbeeld rijst. Dit poeder kun je ook uitstekend in de humus gebruiken. Net gemaakt, ruikt en smaakt het heerlijk maar je kunt het ook goed bewaren…hoewel telkens vers maken aan te bevelen is. Eet ze!

  9. 🐐 Maureen van de Weerd

    Hij is super lekker geworden, gezonder en goedkoper dan de supermarkt variant! Bedankt voor dit geweldige lekker en makkelijk recept.

  10. 🐐 Willem

    Moet nog wat tweaken (mag wel wat pittiger van me) maar nu al .. WOW!

  11. 🐐 Iris

    Hoi Billy,
    Dankjewel voor dit makkelijke recept!
    Heerlijke hummus, ik doe er nog een gerookte paprika uit pot (voor het gemak) en een verse rode of groene peper door. En wat meer komijn, want dat is zo lekker!
    Groetjes van Iris

  12. 🐐 Iris

    Oh ja, kun je me vertellen hoeveel calorieën er zo inzitten, of weet je hoe ik dat kan berekenen?

  13. 🐐 Paulien

    Oooh bedankt voor dit recept. Ik heb het net gemaakt en nu al fan. Ik vind de normale altijd zo heftig en deze is veel lichter. Nu de zooi opruimen en dan ga ik lekker dipppen

  14. 🐐 Loes

    Hij is echt lekker!

  15. 🐐 Francien

    Net gemaakt, top recept. Fijn dat ik dit via google vond door zoeken op hummus zonder olie. Ik ga nog experimenteren met smaakjes. Wel een probleem: ik wil nu niet meer anders.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate