Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

No spend month – een maand lang geen geld uitgeven – dit is hoe Elsje het heeft ervaren

Een no spend month betekent dat je een maand lang geen geld uitgeeft - op de boodschappen en vaste lasten na. Een maand om je portemonnee rust te geven en geen geld uit te geven. Lees hoe het Elsje is vergaan en wie weet ga jij ook de uitdaging aan.

Elsje Blauwhof

Elsje is getrouwd en moeder van 2 jonge kinderen. Een vol, gezellig druk leven waar ze haar best doet om klein en bewust te leven. Ze heeft zes jaar in Zweden gewoond en is sinds een jaar weer terug in Nederland.

Maand lang geen geld uitgeven – zo werk het

Een maand helemaal geen geld uitgeven – dat gaat natuurlijk niet. Er zijn rekeningen om te betalen en monden die gevoed moeten worden. Maar wat als het daar nou eens bij zou blijven voor een maand?

Een maand waarbij alleen de meest noodzakelijke kosten uitgegeven zou worden. Deze no spend month uitdaging ging ik dan ook graag aan, maar niet zonder mijn eigen regels.

Dit zijn de regels om mee te doen:

  • Alle rekeningen worden betaald
  • Er mag gewone boodschappen worden gedaan, zonder extra’s (denk hierbij aan lekkere hapjes voor de avond, uitgebreide luxe maaltijden etc.)
  • Als iets kapot gaat en het is noodzakelijk, dan mag het vervangen worden (bv koelkast)

Aan de slag met geen geld uitgeven

De eerste week ging het geen geld uitgeven me zowaar goed af. Ik ben geen winkel ingestapt en ik heb niks online besteld.

Alleen toen kwam er iets onverwachts. Na drie maanden kwamen eindelijk de schoolfoto’s mee naar huis. Hierbij kregen we natuurlijk de vraag of we die binnen de komende week wilden bestellen. Dit stond uiteraard niet gepland, dus dit waren opeens de eerste extra uitgaven.

De tweede extra uitgaven kwam niet veel later. We hadden besloten dat mijn man zich zou laten steriliseren. Sneller dan verwacht was er een plekje vrijgekomen en kon hij worden geholpen. Een rekening van 425 euro die niet gedekt werd door onze zorgverzekering.

Een week later was het weer raak. Mijn dochter was opeens een maat in schoenen gegroeid. Haar laarzen en schoenen – die ze net drie maanden had – pasten niet meer. Deze moesten toch echt worden vervangen. Gelukkig had ik nog een cadeaubon liggen, waardoor de extra uitgaven beperkt bleven.

Uiteindelijk kwam het einde van de maand in zicht. Dit viel gelijk samen met de versoepelingen, waardoor we weer naar een restaurant konden. Mijn man en ik waren al maanden niet weggeweest met zijn tweeën en dus besloten we om het er maar van te nemen. Een avondje uit eten zorgde voor de eerste bewuste overtreding in de no spend month. 🥙

Mijn ervaring met de no spend month

Al met al vond ik het eigenlijk best wel fijn om even niks te hoeven kopen. Niks wat weer een plekje in mijn huis moest vinden en waar ruimte voor gemaakt moest worden. Ook even lekker geen extra kosten aan bijvoorbeeld uitjes – zorgde ook voor wat meer rust in huis. Aan het eind van de maand was ondanks de extra uitgaven nog een mooi potje over voor op de spaarrekening.

Nooit iets meer uitgeven – dat hoeft van mij niet. Af en toe iets leuks kunnen doen of iets nieuwe kunnen kopen is toch wel fijn.

Echter het niet constant geld uitgeven brengt ook een gevoel van rust met zich mee. Dit gevoel wil ik de komende tijd zeker mee blijven nemen.

Bewust zijn van je uitgaven

Uitgaven komen toch wel – of je dit nou wil of niet. De vraag is eerder: “Hoe bewust maak je al je uitgaven?”

Dit is iets wat ik wel heb geleerd van deze no spend maand. Ik merk dat bijna al mijn uitgaven onbewust gaan. Zonder na te denken wordt er iets gekocht of weer iets uitgegeven.

Wat voor invloed hebben al deze uitgaven eigenlijk op je leven? Op hoe je financiële plaatje eruitziet? Op hoe je tijdsindeling eruit ziet? Op hoe je huis en kasten eruit zien? Bijzonder om te merken dat je hier dan even stil bij gaat staan.

Een maand als deze zal je dan ook stimuleren om bijvoorbeeld een kasboek bij te gaan houden. Zodat je je in de komende maanden bewuster wordt van je inkomsten en uitgaven.

De volgende no spend challenge

Een volgende no spend maand gaat zeker komen. Ik denk over een paar maanden. Zo vlak voor de zomervakantie lijkt het me weer een goed idee om weer eens een maand lang geen geld uit te geven.

Zo komt er een extra potje vrij voor de vakantie en gaan we weer met een bewust gevoel een periode van minder geld uitgeven in.

Een nieuwe regel voor de volgende keer gaat zeker zijn: maak die maand zo veel mogelijk keukenkastjes, koelkast en vriezer leeg. Als ik dan ook nog wat tips gebruik om te besparen op mijn boodschappen, dan kan het boodschappenbudget ook een keer flink omlaag.

Ga jij ook de uitdaging aan?

Voel jij je ook gemotiveerd om deze no spend challenge uitdaging aan te gaan? Om even bewuster  te leven, waardoor je beter inzicht krijgt in je (on)bewuste uitgaven en een beetje extra kan sparen. Begin dan ook je eigen maand zonder uitgaven.

En vind je een maand te lang – dan is er ook nog altijd de optie om een no spend week te doen, een no spend weekend of een no spend tijdens de weekdag(en).

En wie weet ben je ontzettend gemotiveerd en maak je er een no spend kwartaal of jaar van. Bedenk gerust je eigen no spend regels en laat je pinpas eens wat vaker thuis.

Ga jij de uitdaging ook aan?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

3 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Rura

    Leuk zo’n No spend maand, niet uit eten geen extraatjes.
    Helaas voor ons en vele met ons de dagelijkse realiteit. Bij een Wia uitkering en eigen woning is het iedere cent omdraaien en leven van zoveel mogelijk afgeprijsde levensmiddelen heel af en toe iets van vlees of vis en zijn kleding of nieuwe schoenen een luxe. Een uitje of uit eten? Dat staat gelijk aan een het leefgeld voor een week. Vakantie? Geen idee wat dat is….. behalve dan dat de kids thuisblijven omdat er geen school is. Het lijkt ons een heerlijke luxe wanneer je in staat bent een No spend maand in te lassen.

  2. 🐐 Nathalie

    Dit is eigenlijk mijn instelling het ganse jaar door. Zo vermijd ik impulsaankopen én geniet ik des te meer van wat ik dan wel- heel bewust en weloverwogen- aankoop. Zo kocht ik onlangs een laptopverhoog met allerlei vakjes voor bv pennen en post-its. Toen de postbode aanbelde met mijn pakje, deed ik de deur open met een smile van oor tot oor.

  3. 🐐 Hellen

    Ja, ik doe het dus altijd zo. Wij pinnen een vast bedrag per maand, daar doen we alles van. Boodschappen, af en toe een uitje in het weekend, kleding & schoenen, alles zit erbij in. We stoppen het bedrag in een laatje, en halen er tot ongeveer 200 uit om in de portemonnee te hebben. Pinnen alleen in noodgevallen, als ik vergeten ben mijn portemonnee aan te vullen, en ik boodschappen moet doen. Wij wonen in zwitserland, dan staat 200 Frank gelijk aan ongeveer 75 tot 100 euro. Alles is hier 2 tot drie keer zo duur als in Nederland, uit eten gaan doen wij eigenlijk nooit. Uitje naar een kasteel bekijken of museum gaat nog af en toe. Vakantie gaan wij naar de grootouders in Spanje, daar hoeven we dus alleen de vlucht te betalen. Uit eten gaan kost daar bijna niets, dat doen we dan in de vakantie naar hartelust, zodat we de rest van het jaar weer zonder kunnen. Impulsaankoop? Ken ik niet, wij hebben altijd een budget, en dingen van meer dan 100 Frank (35 tot 50 euro) overleggen we eerst met elkaar (mijn man en ik) voor we het aanschaffen.
    Kasboek hou ik elke maand in excell bij. Wij sparen voor het kopen van een eigen huis, dus alles wat we aan het eind van de maand over hebben (en we sparen altijd al een vast bedrag per maand), gaat naar de spaarrekening.
    Iedereen succes met de no-spend-month, die hebben wij eigenlijk elke maand al 😊.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate