Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Ingrediëntenlijst om zelf schoonmaakmiddelen te maken

Poedertjes, vloeistoffen, geurolie, zepen, pasta's etc. De basis schoonmaakmiddelen in dit artikel hebben flessen en spuitbussen met alles belovende slogans uit mijn schoonmaakkast verdreven. Ook zo benieuwd geworden naar mijn lijst met schoonmaakmiddelen? Hieronder lees je het hele artikel!

🐐 Dit artikel is geschreven door Kérima.

Onprettig gevoel bij traditionele schoonmaakmiddelen

Groene, rode, blauwe vloeistoffen, mooi hoor, maar met een uitgebreide ingrediëntenlijst die ik niet snapte. Wat ik wel begreep was die vreselijk aanwezige geur, alsof er iets te maskeren valt. Ik heb eigenlijk liever dat het schoon wordt.

Die geuren waar ik niet voor had gekozen maar die er eenmaal bij zitten die we dan maar steeds moesten opsnuiven, ik vond het niet fijn. Ook voor mijn kinderen ontwikkelde ik een kromme schoonmaakgedachte: ik was er geruster op als ze de tafel afknabbelden met pastasaus van de vorige dag dan als ze dezelfde tafel ook maar aanraakten als ik hem net had schoongemaakt met een super-te-gek-gaaf-wauw-onverbeterlijk middel vol onuitspreekbare ingrediënten.

In het eerste geval dacht ik vaak “Ach, dat is goed voor hun immuunsysteem”. Het tweede geval kwamen alle rampscenario’s van de effecten op lange termijn boven.

Blij werd ik van ieder receptje dat ik ontdekte van simpele basisingrediënten bij elkaar gooien wat dan een echt schoonmakende functie heeft. Een geurtje is ook best lekker, maar nu kan ik zelf kiezen welke geur en vooral in welke mate.

Waarom zelf je eigen schoonmaakmiddel maken ?

Iedereen heeft zo zijn eigen persoonlijke redenen, de meest gehoorde argumenten:

 • Het is lekker goedkoop
 • Je bent zeker zijn van alle ingrediënten
 • Zelfvoorzienend
 • Minder vervuiling
 • Een gezondere leefomgeving
 • Minder afval
 • Snel bij te maken indien nodig
 • Het werkt gewoon goed

Diverse merken brengen de basisingrediënten op de markt, het zijn echt pure producten waar je zelf het uiteindelijke schoonmaakproduct van kan maken. Mijn inmiddels persoonlijke favoriete merk is la droguerie écologique. De specialisten op dit gebied hier in Frankrijk, maar zijn ook talloze andere merken te vinden die basisingrediënten hebben.

Een praktijklesje scheikunde

Vlekken, schoonmaakklussen, onderhoudsbeurten, alles is mogelijk met deze veelzijdige producten. De schoonmaak begint vaak al me een glimlach, alsof ik weer even een praktijkles scheikunde krijg.

De magie van het samenvoegen van stoffen en dat er dan iets zeer effectiefs mee gedaan kan worden, ik blijf het bijzonder vinden.

En dan als er vriendjes van mijn kinderen komen spelen, “ah, mam, kun je nog even één keer de gootsteen schoonmaken. Pleeeeeaaaaaaaase…..?” Endan ga ik weer druk aan de slag, met hoopje bicarbonaat en azijn (en stiekem een paar druppels kleurstof zodat de verbazing van de vriendjes nog niet iets groter is). Schoonmaken is zo leuk!

Omdat ik regelmatig vragen krijg uit Nederland over de ingrediënten die ik in recepten gebruik, heb ik contact opgenomen met dit merk. Zij hadden heel goed nieuws: ze zijn vanaf nu in Nederland te verkrijgen. Voor verkooppunten, gewoon even contact met ze opnemen.

Ik kreeg de mogelijkheid om producten te testen die ik zelfs nog niet kende! Nu kan ik nog meer combinaties maken, zodat elke (schoonmaak)klus op een verantwoorde manier gedaan kan worden.

ingredienten-schoonmaakmiddelen

Een aantal van deze basisingrediënten op een rij

1. Zuiveringszout

Oftewel, natriumbicarbonaat, baking powder. Zuiveringszout reinigt, verzacht, schuurt, pH regelaar, is ontgeurend, anti-kalk, product voor hygiëne en zorg.

2. Kristalsoda

Reinigt, ontvlekt, ontvet, desinfecteert.

3. Terre de sommières

Zéér vochtabsorberend, ontgeurt.

4. (schoonmaak)azijn

Reinigt, ontvet, ontkalkt, ontgeurt.

5. Vloeibare zwarte zeep

Ontvet, ontvlekt, maakt schoon en laat glanzen.

6. Citroenzuur

Ontkalkt, maakt schoon, ontvet.

7. Marseillezeep

Antiseptisch, ontvet.

8. Lijnolie

Voedt en beschermt hout

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

 1. 🐐 joyce

  Waar kun je de producten kopen om zelf schoonmaak middelen te maken kopen?

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate