Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Je huis altijd schoon – Clean As You Go

Is het de meest efficiënte manier van schoonmaken? Waarschijnlijk niet, maar je huis kan er wel altijd uitzien als een showroom. En daar komt bij dat je nooit meer te maken hebt met grote hoeveelheden afwas en smerige tafels!

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

Wat is Clean as you go?

Heel simpel. Je doet aan CAYG wanneer je alles waar je klaar mee bent direct schoonmaakt en opruimt. Dus wanneer je met je blender een lekkere smoothie hebt gemaakt laat je hem niet vies op het aanrecht  staan, maar maak je hem meteen schoon en ruim je hem op. Zo hoef je het later niet meer te doen.

Een ander voorbeeld van Clean As You Go is het meenemen van vuile vaat van de woonkamer naar de keuken. En als je dan toch in de keuken staat kun je het net zo goed meteen in de vaatwasser schuiven.

Meer voorbeelden van Clean as you go? Gooi je vuile was niet op de grond, maar direct in de wasmand. Loop met je Snickers-papiertje direct naar de prullenbak. Ruim de tafel direct na het eten af en laat de afwas niet staan tot morgen. Veeg je remsporen direct weg met de toiletborstel. Gooi lege shampoo flessen direct bij het plastic afval. Ruim geknoeide kruimels meteen op na het eten met een kruimeldief.

Wat is het voordeel van Clean as you go?

De voordelen zijn duidelijk. Je laat steeds een schoon en opgeruimd huis achter. Natuurlijk zul je af en toe nog moeten stofzuigen en moeten dweilen. Toch zijn de taken aanzienlijk minder groot dan wanneer je alles opspaart tot het moment dat je alles moet opruimen. Als je werkt volgens Clean As You Go kan er altijd onverwachts visite langskomen omdat jij je niet hoeft te schamen voor je huis.

Wat is de keerzijde?

Clean As You Go is psychologisch erg leuk, maar eigenlijk niet zo efficiënt. Het kost minder tijd om je huishoudwerk te ‘batchen’. Wanneer je batcht spaar je bijvoorbeeld alle vuile glazen op tafel op, en breng je ze in één keer met een dienblad naar de keuken. Zo hoef je maar één keer te lopen.

Batchen is minder schoon maar wel tijdsbesparend. Wanneer je alle vuile kleding in een hoek van je slaapkamer gooit hoef je maar één keer per week naar de wasmand te lopen. Je kunt je vuile blender direct meenemen met de andere vaat en de kruimels zuig je wel weg met de volgende stofzuigbeurt.

Lees ook: Je badkamer schoonmaken à la clean as you go
&: Snel je huis schoonmaken in 10 minuten – zo doe je dat

Welke werkwijze past bij jou?

Om even een algemeen beeld te schetsen: vrouwen leven vaker volgens Clean As You Go, mannen batchen liever. Dit veroorzaakt uiteraard wrijving. Door elkaar te leren begrijpen kan deze wrijving verminderd worden. Hij gáát de rommel wel opruimen, alleen niet nú. Dat is het verschil.

Waarschijnlijk voel je al wel aan welke werkwijze het meest bij jou aansluit, maar heb je er nooit zo over nagedacht. Ben jij een CAYGer? Dan heb ik een gewetensvraag voor je: Is het bureaublad van je computer op dit moment ook netjes opgeruimd? Zo niet, aan de slag dan!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

15 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Bianca

  Ik probeer men dochter het CAYG- principe wel aan te leren. Het is zo’n kleine moeite om als je toch richting keuken gaat je lege beker of bord even mee te nemen en in de vaatwasser te zetten of dat papiertje van je snoepje meteen in de vuilnisbak te gooien. Ook bij het spelen geldt dat ze eerst het ene op moet ruimen voor ze aan het volgende begint.. en als er vriendinnetjes komen wordt er een kwartier voor ze opgehaald worden of naar huis moeten, begonnen met opruimen, zodat men dochter er later niet alleen voor staat. Samen spelen, samen opruimen.

 2. 🐐 Tineke

  Je kunt i.p.v. de vuile was in de hoek van de slaapkamer te gooien, daar ook een wasmand neerzetten, geeft minder stof en staat wat opgeruimder! En je hoeft ook maar één keer te lopen als je de wasmand naar de plek brengt waar de wasmachine staat.

 3. 🐐 Leonieke

  Het hele CAYG-idee is leuk, maar ik ben alleenstaand en dan ga ik na mijn ontbijt echt niet 1 bord, beker en mes afwassen. Zonde van al dat water. Ik ben erg energiezuinig en zo komt het dat mijn afwas soms een paar dagen blijft staan. Je pakt namelijk voor een paar dingen net zoveel water als voor een paar dingen meer. En als je geen restjes op je bord hebt liggen krijg je ook geen geurtjes.

 4. 🐐 Marije

  @Leonieke
  Het is nog energiezuiniger om je borden buiten neer te zetten. Als de zon schijnt, eten de vogeltjes de kruimels op en als het regent, worden de bordjes mooi schoon! Hahaha!

 5. 🐐 nienke

  wat grappig, bij ons werkt het net andersom. Mijn vriend ruimt altijd de tafel af na het eten en voor het slapen gaan, ik ga het liefst een keer per zoveel tijd even heel goed door het huis.

 6. 🐐 Muraino

  ik ben 21 jaar en iedereen is verbaasd hoe schoon het bij mij is.. en netjes! Gedronken? Hup gelijk de vaatwasser is. Schone vloer, aanrechtblad wc en badkamer. 2x p wk doekje door koelkast en huppa. als je dan een x grote schoonmaak wil houden heb ik alsnog een witte dweil en schone schoonmaakdoekjes.. heerlijk. Alleen ik haat stoffen. Maar stof = niet vies. Succes mensen!!

 7. 🐐 Voortaan

  Stoffen moet je niet doen. Gewoon een vochtig weggooidoekje en dan poetsen maar. Na afloop gooi je het doekje in de vuilnisbak.

 8. 🐐 Veronica

  N.a.v. Leonieke. Ik heb geen vaatwasser maar een hogere teil dan normaal in mijn gootsteenkastje. Daarin spaar ik als alleenstaande de afwas op van 1 dag. Tijdens en na het koken was ik dan af (zelfde water met ecover erin, waarmee ik ook nog het fornuis, aanrecht en goosteeen schoonmaak). Ik vind dit een goede belans tussen hygiene en milieubewust zijn. Als je te lang wacht is alles zo vies en aangekoekt dat je veel meer water en schoonmaakmiddel moet gebruiken. Overigens is cayg heel leuk, maar er zijn toch klussen die eens per kwartaal grondig moeten, wil je huis niet vervuilen.

 9. 🐐 Romy

  Terwijl ik dit lees kijk ik om mij heen en zie ik zo al drie dingen die naar de keuken moeten en ik ben vandaag al een aantal keer naar de keuken gegaan.

  CAYG ga ik proberen, even knopje omzetten denk ik, maar het zal veel verschil maken. Netter met minder werk.

  @Veronica, dat doe ik ook, eens per dag anders wordt het een vieze boel.

 10. 🐐 Femme

  @ Muraino

  Toen ik 21 jaar was, had ik dat ook. Maar 8 jaar, bijna 3 kinderen verder, een huis wat misschien wel 6 keer zo groot is én veel aanloop over de vloer is het een utopie om te denken dat een dweil er nog schoon uit kan zien na het dweilen. Al zou ik het dagelijks doen lukt dat niet, wat ik overigens eerst ook deed, maar dan wordt je echt een gevangene van je eigen huishouding…

 11. 🐐 Ptor

  Voor allebei de methodes is wel iets te zeggen.
  Belangrijk is ook dat je voldoende beweging neemt ook in je huishouden.
  Het mag dan wel niet efficiënt zijn maar met ieder mes,vork of bordje apart naar de keuken lopen geeft wel beweging. Moet je eens kijken hoeveel geld je dan uitspaart op de sportschool. Bovendien maak ik uit hoe mijn huis er uit ziet. En niet de ander. We hebben van Jelle toch geleerd om schijt te hebben aan de mening van de ander,, van de visite.

 12. 🐐 M

  Ik doe heel veel aan CAYG omdat het anders gewoon een zooitje word en in mijn ogen zeer onhygiënisch. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat eigenlijk als kind altijd al deed. En nog steeds verbazen mensen zich erover dat het bij mij altijd alles spic en span is. Zelfs toen ik op mijn 16e op mezelf ging wonen. Nu woon ik in een huis met 6 slaapkamers en ik doe iedere dag voor ik naar mijn werk ga de ene helft van het huis, als ik thuis kom de andere helft. En nee ik reis met het ov en ga meestal tussen 05.45 en 06.00 uur weg. Ben ik ook altijd op tijd en hoef ik niet te stressen zoals anderen:P

 13. 🐐 amina

  leuke reacties allemaal. Ik (48, getrouwd, 3 grote kids, 2 katten en n fulltime baan) wissel beide methodes eigenlijk af, afhankelijk van de taak. Bijvoorbeeld de was wordt : gebatched”, maar de afwas is inderdaad CAYG. Ben me er nooit zo bewust van geweest :). Nooit te oud om te leren dus.

 14. 🐐 Sarah

  Ik ben helemaal voor CAYG, maar mijn gezin van twee kinderen en man niet … Conclusie: ik ruim achter iedereen op en voel me een ‘huishoudslof’. Enige truukjes hiervoor ? Ik heb al verschillende malen gevraagd om mee te doen, maar het zit niet in mijn man om deze methode toe te passen en de kinderen volgen gewoon zijn voorbeeld.

 15. 🐐 lita

  De W C -remsporen heb ik nooit gelukkig ,daar er altijd eerst wc papier word neergelegd,dus alles blijft schoonbij mij vriendelijke groet van mij Lita

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate