Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Milieuvriendelijk printen – 10 tips

Sorry. De milieuvriendelijkste printer is de printer die niet wordt geproduceerd, niet vanuit het verre oosten naar Nederland wordt verscheept, geen giftige inkt verbruikt en geen papier nodig heeft. Printen is niet milieuvriendelijk. Dat wil niet zeggen dat het niet milieuvriendelijker kan. Bekijk onze 10 tips die het verschil kunnen maken.

🐐 Dit artikel is geschreven door Jelle.

10 tips om milieuvriendelijk(er) te printen

De onderstaande tips helpen je snel en eenvoudig groener (of blauwer/roder/geler.. zolang het maar milieuvriendelijker is) te printen. 🙂

 1. Een combi printer is doorgaans minder belastend voor het milieu dan een losse printer én een losse scanner. Overweeg om deze tweedehands te kopen.
 2. Je kunt ook kiezen voor een tweedehands laser printer (deze zijn nieuw sowieso vrij duur). Deze printers verbruiken minder inkt en zijn zeer geschikt voor het printen van documenten.
 3. Vergeet je WiFi printer niet uit te schakelen als je klaar bent met printen, laat hem niet dag en nacht op standby staan.
 4. Kies alleen voor FSC gecertificeerd printpapier. Ja, dat kun je gewoon vinden bij o.a. de HEMA en het is nog geen euro duurder.
 5. Print zoveel mogelijk op lage kwaliteit (snel) en in grijstinten. Zo verbruik je weinig inkt en bespaar je de kleureninkt.
 6. Print waar mogelijk dubbelzijdig. Kan je printer dat niet aan? Leg de bedrukte vellen dan omgekeerd (met de bedrukking naar boven) terug in de printer om de achterkant te bedrukken.
 7. Maak waar mogelijk gebruik van het ECO font. Een font met kleine gaatjes waardoor je tot 50% inkt bespaart. Hier download je het gratis font. Hier vind je software die alle fonts automatisch ECO maakt zodra je gaat printen.
 8. Kies voor een printer met losse cartridges voor iedere kleur. Zo hoef je nooit halfvolle cartridges te vervangen.
 9. Koop alleen gerecyclede cartridges, en laat je niet omkletsen door de verkoper die beweert dat deze cartridges ‘schadelijk’ zouden zijn voor de printer en dat je echt nieuwe (veel te dure) cartridges moet aanschaffen.
 10. Gooi nooit een lege cartridge in de prullenbak! Cartridges zijn schadelijk, kunnen prima worden gerecycled, en zijn daarom geld waard! Stuur ze liever op naar KiKa en zet je cartridge aan het werk voor het goede doel.

En onthoud: er bestaat niet zoiets als groen printen. Je kunt ietsje groener printen met de bovenstaande tips. De groenste manier om te printen is voorlopig nog altijd door niet te printen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Nellie Jonker

  Hallo,
  Ik print al jaren met dezelfde inktpatronen, ik laat ze gewoon vullen in de winkel.
  Groet Nellie

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate