Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Kaarsvet verwijderen – 5 ideale lifehacks

Wat is het verband tussen een druipkaars, een champagnefles én een porseleinen bord? Precies - een bord vol met kaarsvet. In dit artikel deel ik handige tips voor het verwijderen van kaarsvet.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

1. Kaarsvet van een bord verwijderen

Het begon allemaal bij een druipkaars in een lege champagnefles. Hieronder had ik een porselein bord gezet om het kaarsvet op te vangen. Niet beseffende dat het verwijderen van het kaarsvet op het bord een hels karwei was.

Irritant, maar uiteindelijk vond ik de ideale lifehack om het kaarsvet van het bord te verwijderen. Zet het bord in de vriezer voor een paar uur en verwijder later met de botte kant van een mes het kaarsvet. Daarna even met warm water en een schuurspons de achtergebleven vlekken weghalen en je bord is weer zo goed als nieuw.

2. Kaarsvet uit kleding verwijderen

Kaarsvet uit kledingstukken krijg je weg door een stukje keukenrol op het kaarsvet te leggen en met een niet al te hete strijkbout over het keukenpapier heen te gaan. Ga een paar keer met de hete strijkbout er overheen, zodat het kaarsvet zacht wordt. Het kaarsvet zuigt zo in het keukenpapier en de vlek is zo goed als verdwenen.

Blijft er nog een beetje kaarsvet achter in de kleding? Gooi het kledingstuk dan in de wasmachine of gooi het in een sopje met warm water.

kaarsvet verwijderen - hout

3. Kaarsvet verwijderen van glas

Probeer eerst met een warme spons het kaarsvet te verwijderen van het glas. Lukt dit niet? Gebruik dan een ruitenkrabber of een platte houten spatel om de overige resten weg te schrapen. Blijft er nu nog steeds kaarsvet achter? Dep de vlekken dan in spiritus. Laat het even inwerken en veeg het kaarsvet zo weg van het glas.

Een tip om kaarsvet te voorkomen: smeer voortaan eerst je kaarsenhouders (of waxinelichthouders) in met wat vaseline en je voorkomt dat kaarsvet zich op het ingevette oppervlak gaat hechten.

4. Kaarsvet van een tafelkleed verwijderen

Om je tafelkleed weer vrij te krijgen van kaarsvet zijn er twee manieren om dit aan te pakken:

 • Doe het tafelkleed in een plastic tas en leg de tas in de vriezer voor een paar uur. Hierna kun je met je nagels (of de botte kant van een mes) het kaarsvet gemakkelijk van het tafelkleed krabben.
 • Of pas dezelfde manier toe als bij kaarsvet in kleding – met een stuk keukenpapier en een strijkbout tekeer gaan over het kaarsvet.

Beide manieren werken effectief om kaarsvet uit je tafelkleed te verwijderen. Je kunt in plaats van een strijkbout en keukenpapier ook het kaarsvet langzaam opwarmen met een föhn en later met een stuk keukenpapier de vlek weghalen. ?

kaarsvet verwijderen - kleding

5. Kaarsvet verwijderen van hout

Heeft een kaars gelekt op je houten tafel, vloer of houten dienblad? Ga dan met een föhn in de weer (niet al te heet). Leg zodra het kaarsvet gesmolten is een stukje keukenpapier op de vlek. Veeg het kaarsvet snel op, want anders wordt het kaarsvet weer hard. En dat is het laatste wat je wilt. 😉

Het kan zijn dat er nog wat kaarsvet achterblijft op het hout. Een licht stukje schuurpapier biedt uitkomst. Je moet wel een beetje van een geleefd gevoel houden, want het kan misschien wat kleine schaafplekken opleveren. Maar als je schuurpapier kiest met een fijne korrel en heel licht over plek heen wrijft, zie je er haast niks van.

Wat is jouw ideale tip om kaarsvet te verwijderen? Laat dat zeker achter in een reactie hieronder. We zijn benieuwd!

 

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Annemiek

  Stop nooit je kandelaar, waxinelichtjes etc met kaarsvet eraan in je afwasmachine. Alles, en vooral je filter koeken helemaal dicht met vet en je glazen zien er niet uit. Dit overkwam mij gisteravond na ons Kerstdiner. Leerzaam momentje.

 2. 🐐 Martine

  Glazen waxinelichtjes of porseleinen borden etc even in de microgolfoven tot ‘t kaarsvet gesmolten is en dan uitvegen met keukenrol, nadien met de hand afwassen in ‘n heet sopje!

 3. 🐐 Manon

  Om kaarsvet van glazen glaasjes af te halen, kan je er heet water in doen. Het kaarsvet komt los en drijft naar het water oppervlak.

 4. 🐐 Mensje

  Kaarsvet verwijderen van gladde oppervlakken: eenvoudig onder zo heet mogelijk stromend water houden. De was lost op en spoelt mee met t water. Een dikkere laag kaarswas op een glad oppervlak of kandelaar: zo lang in heet water tot de brok kaarswas gaat smelten en los laat. Niet langer, want dan hecht de gesmolten was weer aan het oppervlak

 5. 🐐 Nellie

  mensen toch, je spoelt kaarsvet toch niet door je leidingen?? Zet je glaasjes met daarin keukenrol papier of tissue op de verwarming en gooi dit papier bij het restafval. Daarna was je het gewoon af.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate