Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Oma’s beste schoonmaaktips

Afgelopen weekend stootte ik per ongeluk een kop koffie om op lichte vloerbedekking. Niet fijn, maar gelukkig wist oma raad: deppen met bruisend water. En dat werkte! In dit artikel vind je oma's beste schoonmaaktips!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Beste schoonmaaktips om vlekken te verwijderen

Naast koffievlekken in vloerbedekking zijn er nog tal van andere vlekken te bedenken. Maar ook hier bestaan tips van grootmoeder voor – ik heb ze voor je op een rij gezet:

  • Inktvlekken – behandel de inktvlek met ossengalzeep en borstel die voorzichtig over de vlek.
  • Kauwgom – smeer een beetje pindakaas op de kauwgom en stop het kledingstuk in de wasmachine. Of koel de kauwgom met een ijsklontje en je trekt de kauwgom zo van het kledingstuk af.
  • Rode wijn – het klinkt vreemd, maar dep de rode wijnvlek met een beetje witte wijn, dat onttrekt de rode kleur. Een beetje zout door een sopje wil ook wel eens helpen.
  • Bloedvlek verwijderen – giet wat melk over de bloedvlek en probeer de vlek weg te boenen. Week de bloekvlek daarna in koud water.

Meer tips? Vlekken verwijderen – handige tips

2. Sterk spul voor vetvlekken

Een spiegel met vieze vetvlekken of een raam met vingerafdrukken is een lastig karwei om schoon te maken. De beste schoonmaaktips voor dit soort vlekken is door een mengsel van één deel gin (ja, echt!) en één deel lauw water te maken. Maak met een vaatdoek die vieze spiegel of het raam schoon. Je zal alles weer heel helder kunnen zien.

3. Schimmel op vochtige plekken

In oude huizen zie je vaak schimmel terug op vochtige plekken zoals het toilet of de badkamer. Oma’s beste schoonmaaktip is om hier wat pure chloor op de spuiten, even inwrijven en laten zitten. Na een paar uur kun je het chloor wegspoelen met lauwwarm water en als het goed is verdwijnt de schimmel met de zon.

4. Oven schoonmaken

Hoe krijg je een vieze oven weer schoon? Smeer de vlekken en aangekoekte resten aan de binnenkant van de oven in met een zachte zeep en zet een bakje met een mengsel van één deel water en één deel ammonia op de bodem.

Doe de ovendeur dicht en laat dit ruim een nacht (minstens 12 uur) zo staan. De volgende ochtend haal je die viezigheden er zo uit met een sponsje en heet water.

Ook interessant: oven schoonmaken – je oven weer laten stralen

5. Koelkast ondersneeuwen

Ook de koelkast is zo’n huishoudelijk apparaat waar oma wel raad mee weet. Een vieze koelkast kun je gemakkelijk opfrissen door een sopje te maken van heet water en wat schoonmaaksoda. Smeer vervolgens een beetje glycerine (te koop bij de drogist en apotheek) op de binnenwanden, zodat er minder snel ijs vormt.

Strooi als laatste nog wat talkpoeder op de rubberen randen van de koelkast, waardoor het vocht er minder snel in trekt en je de koelkast langer kunt gebruiken.

6. Vloerkleed schoonmaken

Vloerkleden zijn stofnesten en er blijft allerlei vuil in hangen. Een vloerkleed schoonmaken – hoe doe je dat? Het vloerkleed uitkloppen met een mattenklopper is natuurlijk het eerste wat je doet, dan is het meeste stof er uit. Maar dat betekent niet dat het kleed ook schoon is.

In de winter kun je het kleed met de goede kant naar onderen op verse sneeuw leggen, en in de zomer kun je het kleed over nat gras trekken. Ligt het vloerkleed inmiddels weer binnen? Ga dan nog even tekeer met een stofzuiger om het laatste vuil weg te halen.

Geen zin om naar buiten te gaan met het vloerkleed? Dan heeft oma nog een tip: spuit een dun laagje scheerschuim over het tapijt (of de vlek) en wrijf dit goed in. Verwijder het schuim vervolgens met heet water en de het kleed droog met een handdoek.

Wat zijn de beste schoonmaaktips die jij van je oma kreeg?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Eén leuke geit 🐐

  1. 🐐 Natascha

    Bloedvlekken krijg je inderdaad goed weg met melk is mijn ervaring. Nog een tip is om wanneer je nieuwe tegels in de badkamer hebt dit in te smeren met groene zeep, dit 24 uur laten drogen en dan met de douchekoppen schoon maken, de poriën van de tegels zijn dan gevuld met de groene zeep en daardoor krijg je niet of nauwelijks kalkaanslag op je tegels……

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate