Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Keuken organiseren – 11 goedkope tips

Mijn keuken organiseren is iets wat hoog op mijn prioriteitenlijstje staat. Ik ben vaak in de keuken te vinden en een beetje organisatie kan nooit kwaad. Hoe kun je je keuken organiseren met goedkope oplossingen? Ik heb 11 tips voor je klaarstaan!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

 1. Een bakje met pollepels, spatels en andere handigheden is op het aanrecht in veel keukens te vinden. Dit staat alleen niet heel georganiseerd. Koop in plaats daarvan haakjes die je aan de binnenkant van een keukenkastje bevestigd, waar je het keukengerei aan op kan hangen.
 2. Snel de vaatwasser uitpakken? Deel deze dan handig in door secties te maken; koffiekopjes bij elkaar, de vorken in hetzelfde bakje evenals borden en glazen bij elkaar. Zo heb je binnen mum van tijd je vaatwasser uitgeruimd – lees ook onze 7 vaatwasser tips.
 3. Voor wie meer overzicht in de keuken wil: stop alle houdbare producten zoals rijst, pasta, zaden, noten enzovoort in doorzichtige, stapelbare potten of bakjes. Zo kun je direct zien wat erin zit, zonder eerst alles op te hoeven pakken.
 4. Kruidenpotjes in verschillende maten kunnen veel plek innemen en oogt rommelig –  je verspilt er onnodig veel ruimte mee. Giet daarom alle kruiden en specerijen over in dezelfde potjes, en schrijf op de deksel wat er in zit. Zo benut je alle ruimte en zie je in één oogopslag welke kruiden je moet pakken.
 5. Borden opstapelen is heel normaal, maar een rekje om de borden rechtop in te zetten bespaart veel ruimte. Daarnaast passen er ook (pannen)deksels in zo’n rekje, wat weer een hoop ruimte bespaart in andere kasten en lades.
 6. Geen gedoe meer met boodschappenlijstjes wanneer je een krijt- of magneetbord ophangt in de keuken. Schrijf op het bord alle items die op of leeg zijn en werp hier altijd een blik op voor je naar de supermarkt vertrekt. Op deze manier vergeet je nooit meer iets en wordt alles op tijd bijgevuld.
 7. Door je keukenkasten en -lades per thema in te richten zijn jij en je gezinsleden nooit meer iets kwijt. Batch producten voor het avondeten bij elkaar, evenals kruiden en specerijen, ontbijtspullen, etc.  Door deze producten in de keuken goed te organiseren, weet je alles eenvoudig terug te vinden.
 8. Apparaten kunnen nogal eens uit veel onderdelen bestaan – zoals een staafmixer of keukenmachine. Plaats daarom bakjes in de keukenkastjes en leg hier alle onderdelen van een apparaat in. Label het met een kaartje, en je bent nooit meer onderdelen kwijt.
 9. Keukenrol, aluminiumfolie, bakpapier en vershoudfolie kun je gemakkelijk bewaren door een ophangsysteem te maken. Bevestig verschillende buisjes onder elkaar en hang hier het folie en bakpapier aan op.
 10. Snijplanken kun je gemakkelijk bewaren in een tijdschriftenrek. Hierin je kun de verschillende snijplanken en hun functie (vis, vlees, groente) goed van elkaar onderscheiden en kruisen zij elkaar niet.
 11. Etensresten bewaren is natuurlijk altijd fijn, maar soms is het een beetje te weinig voor een hele maaltijd. Zet daarom een bakje in je vriezer en stop hier alle etensresten (in een zakje) in. Wanneer je echt geen zin hebt om te koken, kun je met deze kliekjes een lekkere maaltijd bereiden.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

8 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 ankvangulik

  Wel leuk die tips, maar soms wel een beetje erg voor de hand liggend.

 2. 🐐 Danielle

  bedankt voor de tips. Zo wil ik ook graag de voorraadkast opruimen, heb je daar toevallig ook tips voor?

 3. 🐐 Edith

  Daphne, als je Taal & Communictaie studeert, let je best op je spelling: … haakjes die je … bevestigd ?‍♀️?

 4. 🐐 Simone

  Mijn keuken is altijd een grote chaos met vieze vingervlekken van kinderen die overal aan willen zitten. Nu heb ik standaard natte doekjes op het aanrecht liggen zodat ik de onderkastjes altijd even snel kan afnemen. Dank voor de tips.

 5. 🐐 leukegeit

  Leuk dat je de tips waardeert Danielle! Hier is nog geen artikel over geschreven, gaat op onze to do lijst. Dankjewel! 🙂

 6. 🐐 Marjan

  Punt 6. Alle boodschappen op een krijtbord schrijven en ze dan vervolgens allemaal onthouden? Kun jij dan meer dan 20 artikelen onthouden? Ik niet. Temeer omdat ik naar meerdere winkels ga op mijn boodschappen dag, 1x per week. Boodschappen voor een gezin met 3 kinderen.
  Ik schrijf alles “gewoon op een briefje” en neem dat mee opdat ik niks vergeet. Anders moet ik nogmaals heen. Kost tijd en benzine. (Ik woon ongeveer 10 km van de dichtstbijzijnde supermarkt.)
  Wel realistisch bljiven graag.

 7. 🐐 Marjan

  Simone, heb je het nu over “natte doekjes uit een pakje”? Dat is goed voor het milieu. Wat is er mis met een vaatdoekje die je iedere dag in de was gooit?

 8. 🐐 Mieke

  Voor mij werkt een pollepel bak op mn aanrecht fijner, hoef ik niet eerst de kast open te doen om n spatel te pakken.

  Wat kruiden betreft, het komt er bij ons niet van om ze over te gieten.
  We hebben een mooi systeem aan de binnenkant van de kastdeur…. ook waren de etiketten vaak niet te lezen.
  Nu hebben we ze in 2 mandjes staan. Een beetje per “maat”. Dat werkt voor ons toch prettiger.

  Wat de kliekjes betreft die worden hier gelukkig vaak als ontbijt gegeten.

  Borden rechtop zetten heb ik nog niet bedacht. Leuk om eens naar te kijken!

  Voor de boodschappen heb ik een standaard lijst met wat ik (wel eens) haal.
  Als ik die goed na/door loop grijp ik de rest van de week eigenlijk nooit mis!
  Ik heb hem op categorie, koelkast, vriezer, keukenkast, fruitschaal en trapkast….
  Werkt voor mij ook erg handig.

  Succes allemaal!
  Groet, Mieke
  Weinig weg te gooien dus.

  Het zoete broodbeleg zit bij elkaar in een mandje en in de koelkast hebben we een redelijk grote kaas + vleeswaren doos. Dat bevalt goed! De kaasschaaf zit er ook bij in.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate