Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Handige life hacks voor het organiseren van je keuken

Kan je keuken wel een paar aanpassingen gebruiken? Ontdek hoe je met deze slimme trucs en simpele aanpassingen je keuken kunt omtoveren tot een georganiseerde en efficiënte ruimte.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Uitpuilende vooraadlade

Het goed georganiseerde keuken is voor velen een uitdaging – het is ook niet mijn sterkste kant. Oké – de kruiden staan (zo goed als) allemaal op één plek, de pannen en borden ook, maar verder heb ik soms de neiging om her en der spullen achter te laten waar ze helemaal niet thuishoren.

Het oogt vaak slordig en het kost iedereen (niet alleen jij zelf dus) altijd onnodig veel tijd om iets te vinden. Gelukkig zijn er de nodige handige life hacks die kunnen helpen bij het creëren en behouden van een opgeruimde en georganiseerde keuken.

Hieronder deel ik mijn life hacks voor een goed georganiseerde keuken. 🙌

1. Creëer zones in je keuken

Denk aan je keuken als een klein dorp met verschillende wijken. Je hebt een kookzone (bij het fornuis), een voorbereidingszone (bij het aanrecht), een afwaszone (bij de gootsteen en/of vaatwasser) en een voorraadzone (in de kasten).

Door alles wat je nodig hebt voor een bepaalde taak in dezelfde zone te bewaren, bespaar je enorm veel tijd en frustratie. Dus pannen en schone borden bij de kookzone en vuile vaat bij de afwaszone.

Tip: Houd je kruiden en oliën dicht bij het fornuis, je snijplanken en messen bij het aanrecht, en afwasmiddel, vaatwastabletten en sponzen bij de gootsteen.

Het oogt nu allemaal alvast een stuk logischer. 🙌

2. Etiketteren en categoriseren

Geloof me – etiketten zijn je nieuwe beste vriend in de keuken. Gebruik ze op voorraadpotten, zelfgevulde kruidenpotjes en zelfs op de randen van je keukenlades. Zo weet niet alleen jij, maar ook de rest van het gezin precies waar alles hoort.

Leuke DIY-tip: Maak je eigen krijtbordetiketten met krijtbordverf en schrijf er met een krijtmarker op. Ziet er super leuk uit en je kunt het nog makkelijk aanpassen ook.

3. Ontwikkel een systeem voor je keukenlades

Keukenlades kunnen al snel veranderen in een puinhoop. Mijn oplossing? Schaf een paar lade-organizers aan. Deze kun je kant-en-klaar kopen.

En mocht je zin hebben, dan kun je ze ook zelf maken. Gebruik kartonnen doosjes of houten plankjes om je lade in verschillende vakjes te verdelen. Leg bestek, keukengerei en gadgets netjes gescheiden en je zult nooit meer hoeven graven naar die ene soeplepel.

4. Benut de verticale ruimte

Waarom zou je alleen horizontaal denken als je muren hebt? Hang een magneetstrip op voor je scherpe messen, gebruik een stang met haakjes voor pollepels en spatels, of monteer een rek aan de binnenkant van je keukenkastdeur voor snijplanken of deksels van pannen.

5. Maak je voorraadkast overzichtelijk

Een rommelige voorraadkast is een recept voor voedselverspilling. Gebruik doorzichtige opbergbakken om producten te groeperen. Zet dingen die je vaak gebruikt op ooghoogte of vooraan en bewaar de zwaardere items onder- of achteraan. En vergeet niet om af en toe je voorraad te checken op houdbaarheidsdata.

6. De macht van stapelbare opbergdozen

Investeer in een set stapelbare opbergdozen (zoals deze). Ze zijn ideaal voor het bewaren van droge producten zoals pasta, rijst en noten. Plus, het ziet er opgeruimd uit in je kast én je kunt in één oogopslag zien wat je in huis hebt. Dubbele win. 💪

7. Maak een ‘eerste hulp bij koken’ kit

Verzamel de dingen die je bij elke maaltijd nodig hebt (denk aan peper, zout en olijfolie) in een klein mandje of op een dienblad. Zo heb je alles bij de hand en hoef je niet steeds heen en weer te lopen.

8. Slim koelkastmanagement

Je koelkast verdient ook de nodige liefde. Gebruik transparante bakjes om kleine items te groeperen, leg een anti-slipmat op de planken (geen omvallende flessen meer 😇) en houd een whiteboard of op pen en papier bij om bij te houden wat er op is.

Lees ook: Dit zijn de 5 beste life hacks voor jouw koelkast

9. De magie van een draaiplateau

Een draaiplateau in je koelkast of voorraadkast is super handig. Geen gegraaf meer naar dat ene potje achterin, gewoon een draai geven aan het plateau en pakken wat je nodig hebt.

10. Denk ook aan je afval

In een goed georganiseerde keuken is ook rekening gehouden met een slim afvalsysteem. Overweeg een prullenbak met verschillende vakken voor restafval, gft, PMD, papier en glas. Zo wordt recyclen een fluitje van een cent.

Het organiseren van de keuken is dan wel geen wedstrijd, het is wel fijn dat er nu allemaal wat organisatie achter zit. Het gaat erom een systeem te vinden dat voor jou werkt.

Begin klein, misschien met één lade of kast, en bouw van daaruit verder. Voor je het weet, heb je een keuken waar je alles weer goed kunt vinden.

Hoe is het met jouw keuken gesteld? 😄

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate