Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Voorraadkast organiseren & indelen

Klein of groot - een voorraadkast is hartstikke handig. Zo heb je altijd iets in huis en heb je een plek om spullen in te bewaren. Vandaag laat ik je zien hoe je je voorraadkast kunt organiseren en indelen.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Met een frisse start beginnen

Waarschijnlijk staat je voorraadkast vol met allerlei spullen. Om je voorraadkast goed te organiseren, moet er eerst schoon schip worden gemaakt. Haal dus alles uit de kast en maak drie groepen:

 1. een groep met spullen die je wilt bewaren
 2. spullen die weggegooid kunnen worden
 3. en spullen waar iemand misschien geïnteresseerd in is, maar die jij niet meer hoeft

Maak alle planken schoon met een sopje en neem ook de producten af.

2. Voorraadkast indelen

Vervolgens is het van belang om een goede structuur aan te brengen in de voorraadkast. Bedenk een geschikte indeling. Zo kun je de producten rangschikken per type product (ingeblikte producten, bloem en andere bakspullen, specerijen, etc.) of op basis van hoe vaak je de producten gebruikt.

Of je combineert bovenstaande twee. Dit heeft mijn voorkeur. Mijn voorraadkast is ingedeeld op type product, met de meest gebruikte producten vooraan en achteraan de spullen die ik slechts een paar keer per jaar gebruik.

Lees ook: 11 goedkope tips om je keuken te organiseren

3. Producten labelen

Organiseren, ik ben er dol op. En de voorraadkast is daar een heel geschikte plek voor. Zo kun je de planken labelen met een kaartje en daarop schrijven welke producten daar horen te staan. Of ga nog verder, en doe alle producten over in eenzelfde soort verpakken. Bijvoorbeeld in glazen (wek)potten of plastic bakken.

4. Doorzichtige bakken

Als je er dus voor kiest om eenheid aan te brengen in je voorraadkast, probeer dan zoveel mogelijk dezelfde potten en bakken te gebruiken (zoals deze voorraadpotten). Het is daarbij belangrijk dat in ieder geval de deksel of het bakje zelf doorzichtig is, zodat je direct kan zien wat erin zit.

Kies ook altijd voor stapelbare verpakkingen, zodat je je ruimte extra goed kunt benutten. Met bijvoorbeeld schoolbordkrijt of -stickers kun je aangeven wat er in welke verpakking zit.

5. Meer ruimte creëren – voorraadkast organiseren

Heb je je voorraadkast opgeruimd en georganiseerd, maar heb je nog steeds te weinig ruimte? Ga dan creatief aan de slag.

Zo kun je smalle houten plankjes aan de achter- en zijwand van je kast monteren (aan de binnenkant) en hier kleine potjes (bijvoorbeeld kruiden) en zakjes (zoals vanillesuiker of bakpoeder) neerzetten.

Daarnaast kun je kleine manden aan de planken hangen (onder andere te koop bij Ikea) waar je spullen neer kan leggen, zodat je ook de ruimte net onder de planken optimaal gebruikt.

Ook leuk: extra opbergruimte in huis creëren – 7 tips

6. Voorraadkast georganiseerd houden

Hoe zorg je ervoor dat je voorraadkast na deze opruimbeurt zo georganiseerd blijft? Dat heb je natuurlijk helemaal zelf in de hand. Probeer in ieder geval alles altijd op de juiste plaats terug te zetten.

Hang een leuk notitieblokje aan de binnenkant van de deur met een pen. Houd hierop bij welke producten (bijna) op zijn. Wanneer je boodschappen gaat doen, check je even dit lijstje, waardoor je nooit meer voor verrassingen komt te staan.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

5 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Marjan

  Ik zou glazen potten niet plat leggen. Dan komt het voedsel in aanraking met het deksel waar bijna altijd plastic aan de binnenkant zit. Zéér ongezond. Plastic softeners!!!!

 2. 🐐 Jenny

  Houd ook rekening met gewichtverdeling. Plaats zware dingen, zoals bijvoorbeeld sap-/frisdrankflessen, ingeblikt goed, zware glazen potten en gestapelde bakken niet teveel op dezelfde plank of op één uiteinde van een schap. Anders kun je zo overnieuw beginnen, inclusief dweilen. Ja, hier spreekt een ervaringsdeskundige.

 3. 🐐 Saskia

  Bedankt voor de tips,in ons nieuwe huis hebben we een ouderwetse kelderkast, ik begon bijna te kwijlen haha, en met deze tips ga ik hem heerlijk inrichten ! De planken heb ik opnieuw bekleed met plakfolie en de bakken die er op mogen die had ik nog !

 4. 🐐 Jacqueline

  Ik heb de onderkant van een lege schoenendoos van laarzen genomen en daarin de voorraad rijst, pasta en zo in gezet. Dat op een plank in de kast. Als ik dan iets nodig heb, trek ik aan de doos. Ruimtebesparend. Kan natuurlijk ook met een kratje of iets dergelijks

 5. 🐐 Hanny

  Hallo leuke geit, ik ben gek op goede tips en vind ook soms zelf iets handigs. Zo heb ik laatst ´koordstoppers’ aan de koordjes van die fijne nylon supermarkt zakjes gezet. Knoopje losmaken, stoppertje over de uiteinden schuiven, koordje opnieuw knopen, klaar. Nu rollen de kersen, sperziebonen enz. niet meer uit de winkelwagen en het zakje kan ook gewoon mee in de wasmachine. Kan ook als waszakje voor fijne lingerie gebruikt worden !

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate