Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Optimaliseer je opbergruimte – slimme ideeën om je keukenkasten en laden efficiënt te gebruiken

Meer ruimte en minder chaos in de keuken! Ontdek deze slimme ideeën om je keukenkasten en laden efficiënt te organiseren en opbergruimte terug te krijgen.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Vaste rommelplek in de keuken

Is die rommella of kast in je keuken ook een doorn in het oog? Je kent het wel – die ene plek waar van alles lijkt te belanden zonder vaste plek. Een schroevendraaier, een paar plastic tasjes, spullen zonder duidelijke vaste plek. Heel irritant. En als het irritant voor mij begint te worden, was het hoog tijd om hier verandering in te brengen.

Het bleef niet alleen bij deze ene la – ik heb vervolgens alle keukenkasten en laden opgeruimd, waardoor we opeens zeeën van opbergruimte hebben gecreëerd in de keuken. Naast dat ik vooral veel spullen heb weggedaan, was het vooral een kwestie van beter organiseren.

Laten we beginnen en ontdekken hoe je je keuken weer omtovert tot een georganiseerde plek waar je alles weer makkelijk kunt vinden (en je kinderen een nieuwe verstopplek hebben ontdekt). Met als doel: een georganiseerde en overzichtelijke keuken waarin je moeiteloos alles kunt vinden.

1. Efficiënt gebruik van keukenkasten

Door verstelbare planken in de keukenkasten te gebruiken, kun je de hoogte aanpassen aan de grootte van je keukengerei en potten, zodat er geen kostbare ruimte verloren gaat. Het toevoegen van extra planken creëert meer opbergruimte voor bijvoorbeeld borden, glazen en bakbenodigdheden.

Door slim gebruik te maken van planken en rekken, maak je niet alleen optimaal gebruik van de beschikbare ruimte, je creëert ook een georganiseerde en functionele keuken. 🙌

Lees ook: Zo creëer je een minimalistische keuken

2. Slimme ladeindeling

Een slimme ladeindeling in je keuken is van belang als je meer efficiëntie in je keuken wilt. Door gebruik te maken van speciale organizers, zoals bestekbakken en kruidenrekken, zorg je ervoor dat alles netjes en georganiseerd blijft, waardoor je gemakkelijk kunt vinden wat je nodig hebt.

Dit zorgt niet alleen voor een overzichtelijke en opgeruimde uitstraling – het bespaart ook kostbare tijd bij het vinden van de juiste keukenbenodigdheden.

Keuken organiseren en opruimen

Keuken organiseren en opruimen. Deel op Pinterest

3. De magie van deurhaken

Deurhaken aan de binnenkant van keukenkasten kan een wereld van verschil maken.

Door haken aan de binnenkant van kastdeuren te hangen, creëer je makkelijk extra opbergruimte in de keuken. Gebruik ze voor het ophangen van keukengerei, handdoeken, pannendeksels en andere items die anders vaak ergens rommelig rondslingeren.

Ik vind het een slimme oplossing die niet alleen zorgt voor een opgeruimde uitstraling, het maakt ook efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte. Je hebt direct toegang tot de benodigde items en bespaart ergens anders weer opbergruimte.

4. Creëer verticale opbergruimte

Door de hoogte in te gaan in de keuken kun je extra opbergruimte creëren. Denk aan extra planken, een magnetische messenstrip aan de muur, bovenkasten en hoge rekken die je keukengerei, servies, potten en pannen netjes en georganiseerd opbergen.

Niet alleen geeft dit je meer werkruimte op het aanrecht, het zorgt er ook voor dat alles binnen handbereik is en georganiseerd is.

5. Transparante containers en labels

Door transparante containers te gebruiken, kun je in één oogopslag zien wat erin zit, waardoor je snel en gemakkelijk de juiste ingrediënten of keukentools kunt vinden.

Het toevoegen van labels maakt het nog handiger om alles snel en overzichtelijk terug te vinden. Maak labels met behulp van etiketten, stickers of washi tape. Vermeld belangrijke informatie, zoals de inhoud, tht-datum en eventueel gebruiksinstructies (zoals kookduur).

6. Extra slimme opbergtips voor kleine keukens

Ontdek hieronder extra slimme opbergtips voor als je een kleine keuken hebt. Om zo echt alle ruimte optimaal te benutten en ook een georganiseerde en efficiënte keuken te krijgen.

  1. Benut de hoeken – maak gebruik van draaiplateaus in hoekkasten. Je hebt dan makkelijk toegang tot potten, pannen en andere keukengerei zonder kostbare ruimte te verspillen.
  2. Kies multifunctionele opbergoplossingen. Investeer in meubels en accessoires die dubbele functies hebben, zoals een keukeneiland met ingebouwde opbergruimte of een wandrek met haken voor het ophangen van potten en keukentools.
  3. Kies voor opklapbare of uitschuifbare tafels en werkbladen, zodat je extra werkruimte kunt creëren wanneer dat nodig is.
  4. Investeer in stapelbare potten en pannen om ruimte te besparen in kasten.

Met deze slimme ideeën kun je hopelijk zelf aan de slag om weer wat meer ruimte in de keukenkasten en laden te krijgen. Laat je inspireren en ontdek alle praktische oplossingen.

Hoe is het gesteld met jouw keukenkasten en laden? Is het één grote chaos, is het allemaal te overzien of ben je echt een ster in organiseren?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate