Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Kleine ruimte inrichten – 5 handige tips

Een kleine ruimte inrichten kan soms best lastig zijn, je hebt immers niet veel ruimte. Toch hoeven weinig vierkante meters geen belemmering te zijn voor een opgeruimd en gezellig huis. Wij geven vandaag vijf handige tips om een klein huis in te richten.

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Basis meubels in je interieur

In ieder huis is het belangrijk dat de meubels goed passen binnen de ruimte. In een kleine ruimte is de afmeting van meubelen helemaal belangrijk. Veel kleine items staan vaak rommelig, terwijl een paar grote meubelstukken weer heel massief staan.

Stem de grootte van de basis meubels zoals een boekenkast, bank en eettafel goed af met de ruimte. Kies het object dat voor jouw het meest belangrijk is, bijvoorbeeld een lekkere comfy bank, en bouw daar de andere meubels omheen. Zo kun je goed inschatten hoeveel ruimte je over hebt.

2. Minimalisme in de kleine ruimte toepassen

De minimalistische trend uit Scandinavië is een grote hit in interieur-land en uitermate geschikt voor een huis met weinig ruimte. Door de lichte kleuren en natuurlijke materialen krijg je een heel sereen interieur.

Wat ook opvalt aan deze interieur stijl is dat er weinig spullen en troep zichtbaar zijn. Iedereen heeft natuurlijk persoonlijke spullen. Door deze spullen weg te weken in manden, achter deurtjes of in lades leiden alle kleine spullen niet meer af. Hierdoor krijg je een minder benauwend gevoel in de kleine ruimte.

3. Kleine ruimte inrichten met voldoende licht

Een kleine ruimte wil je natuurlijk zo groot mogelijk laten lijken. De belangrijkste tip die we je daar bij kunnen geven is ‘zorg voor voldoende licht’.

Door je huis niet in een donkere grot te veranderen, maar in een licht en luchtige woning, krijg je een veel ruimtelijker gevoel in het huis. Dit kun je op verschillende manieren bewerkstelligen: kies bijvoorbeeld niet voor een donkere muurkleur, maar voor wit of een pastelkleur. Neem ook niet te donkere, dikke gordijnen, maar kies lichtgekleurde en lichtdoorlatende raambekleding.

Daarnaast kun je een huis veel ruimtelijker laten lijken door een lichte vloer te kiezen.

4. Geheime plekjes bij het inrichten

Het grootste struikelblok bij een klein huis is opbergruimte. Je hebt altijd teveel spullen en in een klein huis is dat nog lastiger op te bergen. Zoek daarom de geheime plekjes van jouw huis op.

Dat kan bijvoorbeeld onder de bank of het bed zijn: in lage plastic rolbakken kun je daar heel wat onder kwijt. Ook bovenop een kleding- of boekenkast kun je manden plaatsen met allerlei overige’ spullen, dat staat ook nog eens leuk. En gebruik ook de hoogte. In een berging kun je tot aan het plafond planken ophangen en daar allerlei spullen opzetten, zo benut je echt iedere vierkante meter van je woning.

5. Meubels hebben een dubbele functie

Je hebt helaas weinig ruimte, dus je zult een beetje creatief moeten zijn met de ruimte die je hebt. Een goede tip die ik je wil meegeven is om bepaalde meubelstukken voor een dubbele functie te gebruiken. Een eettafel is bijvoorbeeld een perfecte werkplek, helemaal als je er een lekkere bureaustoel bij zet.

In de keuken kun je eventueel een barretje maken bij de keuken, waardoor je ook weer een extra eetplek creëert. In een kledingkast kun je ook perfect schoenen, tassen en jassen kwijt. Het washok kan tegelijkertijd ook als voorraadkast dienen.

Wie een beetje creatief is, kan op slechts een paar vierkante meter heerlijk leven. Hoe groot woon jij? Zou je het fijn vinden om kleiner te gaan wonen?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

12 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 animous

  ik heb een nogal stoffig huis dus veel spullen zoals leuke manden bovenop een kast is hier geen optie.

 2. 🐐 marga

  hoi animus, Ik herken je situatie; eerstens kun je de woorden in je zin omdraaien: ik heb veel (veel te veel) spullen, dus heb ik een stoffig huis. Ik houd van allerlei leuke kleine dingetjes en zet het graag ergens op; leuke dingen in een kast kun je alleen met een virtrinekast. Beeldjes, Buddha’s, engeltjes etc. vaak van anderen gekregen. Toch moesten (en moeten er nog) dingen weg. Keuzes maken is niet mijn sterkste kant, maar het moet. Zoals ik ook dacht: zou ik wel reageren? 3 dozen pakken met groot etiket maken: 1. kringloop. 2. wegdoen of aan vriendin geven. 3. zichtbaar opstellen of in een doos wegzetten en over 3 maanden, die bewaarde spulletjes te voorschijn halen en omruilen tegen die er nu staan.
  Ik heb fleecedekens en wollen voor als het fris is en ik geen verwarming wil aanzetten. Daarvoor heb ik een rechthoekige rieten mand met deksel.
  (stoft dus niet en ziet netjes uit) Minder neerzetten betekent minder stof en je bent zo klaar met stoffen en je krijgt weer “lucht” en ruimte. Succes !
  Ik kon nog heel lang doorgaan b.v. wat je in dozen doet moet je etiketteren voor als je iets speciaals zoekt.

 3. 🐐 sleepop

  jammer dat er geen slaapkamer bijstaat.

 4. 🐐 Marjan

  reactie op: manden/geen optie: ik heb mooie lappen stof over de spullen in mijn manden gelegd: opgevouwen tot de goede grootte en een beetje ingestopt langs de randen: mooie stof in combinatie met mooie manden: het ziet er goed uit. Ik krijg altijd complimenten. Af en toe klop ik de lappen eens uit…indien nodig: in de was. Wel zorgen dat ze in een mooie staat weer op de manden komen; zonder kreukels enzo. Ik heb wat steviger katoen gebruikt. Soms vind je een mooi stuk in de vorm van een tweedehands gordijn…de markt kan ook veel mooi opleveren. Succes! en vooral: plezier, ook van je spulletjes!

 5. 🐐 Marjan

  PS zonder reclame te willen maken, maar in de laatste mail die ik kreeg van IKEA over bergruimte in de badkamer zag ik gewelige tips. o.a. een plank boven de deur van bijv. ons superkleine badkamer/toilet…

 6. 🐐 Ank

  Ik woon samen met mijn man, kat en af en toe met twee bonuskinderen een een tiny house van 30 m2 met alleen een begaande grond. We hebben hierin een woonkamer, badkamer, kledingkamer, keuken en royale (echt waar!) eetkamer gecreëerd. De eetkamer wordt middels verschuifbare tafel en stoelen s’avonds onze slaapkamer met een opklapbed. We hebben extra opbergruimte gecreëerd, maar wel op die manier, dat het huis een ruimtelijke uitstraling heeft behouden en niet snel een stofboel wordt. We hebben ook een schuurtje van 9 m2 en bevat onze fietsen, twee matrassen en beddengoed (voor als de kinderen of gasten komen), (tuin)gereedschap, campeerspullen, kerstspullen, schoenen (schoenen fetisch en past niet allemaal in de kledingkamer) en sport en spel atributen. Wel hebben we heerlijk veel buitenruimte, tuin en terras (aan het water),
  Wij ervaren beide enorm veel vrijheid in ons kleine huis. Wij wonen er nu twee jaar en willen niet meer terug naar ons grote huis, dat we goed verhuren. Ontspullen was alleen moeilijk met prullaria dat je door de jaren heen verzameld zoals souvenirs. Foto’s bleken hiervoor onze oplossing.
  Jullie zijn van harte uitgenodigd om eens een kijkje te komen nemen.

 7. 🐐 Billy

  Hi Ank, wat onwijs inspirerend om te horen hoe jullie leven op slechts 30 m2. Het lijkt ons erg leuk om eens langs te komen, dankjewel voor de uitnodiging. Ik ga je een mail sturen! 🙂

 8. 🐐 Yvie

  Hi Ank! Wij willen ook de stap naar een tiny house zetten. Ik zou graag met je in contact komen! Groetjes

 9. 🐐 Willy

  Hoi Ank, dat klinkt geweldig. Kun je foto’s laten zien?

 10. 🐐 Natascha

  ik heb ook een kleine flat en heb inderdaad ook gebruik gemaakt van de geheime plekjes. Ik heb een huurhuis met een grote vensterbank die niet van muur tot muur loopt, tussen het gordijn en de muur zit daardoor veel ruimte, hier heb ik een boekenkast neergezet en wanneer ik mijn gordijnen open heb vallen de gordijnen er precies voor, hierdoor zie je het niet maar is het er wel en de onrust die boeken opleveren in een klein huisje heb je hierdoor niet. Zo heb ik wel meer dingen gedaan waardoor mij buren zich nu afvragen waarom zij er zelf niet op zijn gekomen en nu dus aan de slag gaan met mijn ideeën…..

 11. 🐐 Natalie

  Mijn huis is heel klein, maar oud dus tamelijk hoog. Dat schept bergruimte: Wel moest ik er goed over nadenken wat bovenin moest, want ik kan er nu alleen nog bij met een trapje. Ook heb ik voor een multifunctionele bureaustoel gekozen, d.w.z. eentje die ook als gemakkelijke zetel kan dienen.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate