Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Deze interieurfouten mag je nooit meer maken

Niet iedereen heeft zin, tijd en geld om een interieurstyliste in de arm te nemen. En dus zul je het zelf moeten doen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar voorkom wel de volgende interieurfouten!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Eilandje spelen met een vloerkleed

Een vloerkleed is de ideale manier om je woonkamer leuk aan te kleden en het geeft direct warmte in huis – en aan je voeten.

Maar als het vloerkleed niet de juiste afmeting heeft -of op een verkeerde manier is neergelegd- kan het je woonkamer optisch veel kleiner laten lijken. Kies altijd voor een vloerkleed dat groter is dan de bank, stoel of bed waar het kleed onder ligt. Zet daarnaast altijd je meubels deels op het kleed in plaats van eromheen. Doe je dit niet, dan krijg je een soort meubeleiland en dat wil natuurlijk niemand.

2. Kleuren om je interieur te laten leven

Ook wat betreft kleurgebruik is een fout snel gemaakt. Voor wie van basic houdt, is wit een go to kleur natuurlijk. Ga alleen niet voor echt wit-wit. Echt wit ziet er heel kil uit en geeft de kamer een onaangename sfeer. Kies liever een tint die iets minder fel is, zoals beige of wit met een wat grijze ondertoon – net wat je mooi vindt.

Wat betreft fellere kleuren is het aan te raden om kleuren uit hetzelfde kleurpalet te kiezen. Op internet zijn er veel stalen te vinden met kleuren uit dezelfde groep. Deze complementeren elkaar in plaats van dat ze elkaar afstoten.

Lees ook: kleuren in huis kiezen – 5 tips

3. Grootte van meubels in je interieur

Wanneer je meubels gaat shoppen is het belangrijk om heel duidelijk de afmetingen van de ruimte in je achterhoofd te houden. Niets is namelijk zo lelijk als te kleine of te grote meubels.

Kies voor iedere kamer een basismeubel (in de woonkamer de bank, in de slaapkamer een bed, in de keuken een tafel of buffetkast) en zorg ervoor dat dit item perfect past qua afmetingen in de betreffende ruimte. Hieromheen kun je verder bouwen aan je interieur met (kleinere) meubels en accessoires.

4. Kunst in huis plaatsen

Dat mooie schilderij van je oma, of de kindertekening van je dochter: je wilt deze kunstwerken graag een plek geven in je interieur, maar een veelgemaakte fout is om deze items op een misplaatste manier te plaatsen in een ruimte. In een heel strakke inrichting zijn antieke schilderijen vaak een beetje misplaatst, terwijl ze heel mooi kunnen staan in een klassieke hal. Hou hier dus rekening mee voordat je een dure lijst aanschaft.

Naast de juiste kunst is ook de manier van ophangen heel belangrijk. Voorkom dat kunstwerken te hoog hangen, dat is geen gezicht. Houd ongeveer een maximale hoogte van 75 centimeter boven de meubels aan. Zo blijft jouw inrichting goed in verhouding.

Ook leuk om te lezen: 22 creatieve tips om je interieur een opfrisbeurt te geven

5. Meubels in de ruimte zetten

Als je je huis in gaat richten is het verleidelijk om de meeste items tegen de muur te plaatsen. Je denkt misschien dat dit ruimtelijkheid behoudt. Het tegenovergestelde is echter waar. Juist door alles op een rijtje tegen de wand te plaatsen krijg je een vol en rommelig interieur. Stap uit je comfortzone en zet de meubels wat meer in de ruimte. Kleed dit leuk aan met accessoires in een goede kleur en maak daarmee van je interieur één geheel.

6. Met prints werken in je interieur

Een sfeervol interieur gaat hand in hand met kleurgebruik, dat vertelden we al. Daarnaast is het ook belangrijk om met prints te werken. Kies je alleen maar voor effen stoffen, dan krijgt je interieur een heel saaie en dode inrichting.

Door printjes te verwerken in je interieur, krijgt het meer leven. Je hoeft niet direct helemaal los te gaan met drukke prints, er zijn tegenwoordig ook genoeg rustige patroontjes verkrijgbaar.

Heb jij nog tips die je toepast om je interieur leuk in te richten? Laat dan zeker een reactie achter. 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

7 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 DJ

  Jullie foto:
  Onze fout: de TV plaatsen zoals in de foto hierboven.
  Continu last van licht op het scherm (ondanks LED-scherm)

  Verder leuke tips

 2. 🐐 Marja

  Een lapje stof met dezelfde print als de kussens die je hebt,inlijsten en aan de muur hangen.

 3. 🐐 Karin

  Hebben jullie ook tips voor een interieur met huisdieren?
  Grote vazen worden omgelopen door spelende honden, etc.
  Hoe kan ik het stijlvolle met het praktische combineren?

 4. 🐐 Marjan

  Jammer…waarom die tip over zogenaamd misplaatste kunst aan de muur? Het kan zo spannend en verfrissend zijn om juist eens tegendraadse dingen te doen. Ik zou zeggen: probeer uit!! Soms is wat je in gedachten hebt toch heel anders in werkelijkheid. Zo dacht ik dat het overgeerfde eiken boekenkastje met heldere glas-in-lood duertjes, leuk zou zijn als ik het een hip kleurtje zou geven. Blijkt het super te staan tegen mijn ongeschaafde ongeverfde planken muur…echt blij dat ik er nooit verf op heb gesmeerd. wat ik verder mis in je tips over wit en kleur: de uitwerking van kleur heeft ongelofelijk te maken met het licht wat in de ruimte valt. Komt dit uit het zuiden of westen? dan is een koudere kleurkeuze vaak heel fris en rustig, terwijl in een ruimte op het noorden of oosten warmere tinten meer levendigheid en licht suggereren. Meer rood in het mengsel geeft warmte…blauw maakt koeler. Het verschil tussen een grijzer wit en een meer beige wit, is als het verschil tussen resp. blauw en rood. Als ik deze dingen geweten had, was me in het verleden een hoop extra werk en teleurstelling bespaard gebleven. Verder heb ik aardig wat stalen stof gespaard….het kan echt helpen om die eens neer te leggen op plekken waar je een kleur moet kiezen. (je kunt ook kledingstukken gebruiken) De werking van zo’n lap of kledingstuk op die plaats, geeft je idee en info over wat jij daar , al of niet, graag zien zou. Inmiddels is ruimtes inrichten één van mijn favoriete bezigheden geworden. Ik kan het nog steeds niet op papier, maar al werkend en schuivend kom ik tot oplossingen waarvan anderen zeggen dat ze prettig en aangenaam zijn. Je interieur is als een derde huid; de tweede is je kleding….ze bepalen voor een heel groot deel hoe je je voelt en hoe je functioneert. Belangrijk artikel dus…bedankt!

 5. 🐐 animous

  ja, dat heb ik ook, al schuivend en werkend kom ik tot oplossingen, werk nooit met een plan vooraf. Ik heb een muur met het allersjiekste behang dat ik kon vinden, behangen en het heeft de (slaap)kamer een echte boost gegeven. Ik begon met een klein stukje muur om het uit te proberen, dat werkt dan het beste. Ook fluweel in verschillende kleuren vind ik mooi. Langzaam aan groeit je zelfvertrouwen in je eigen kunnen. Want die standaard plaatjes uit de woonmagazines zijn vrijwel allemaal hetzelfde en erg standaard, beeeh,

 6. 🐐 floortje

  Persoonlijk vind ik het niet mooi om, zoals ik vaak zie, de tv boven de haard te plaatsen. Het leidt enorm af van de rust die een haard uitstraalt. En als je beiden aan hebt weet je niet waarnaar je moet kijken. Daarbij vind ik het optisch ook niet fraai.

 7. 🐐 Mieckjen

  Oerlelijk bloemetjesbehang in het toilet, past goed bij de bol-kroonluchter.. ‘t is toch je troonzaal. En al ruikt het dan niet naar bloemen.. 😉

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate