Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Klein huis inrichten? Deze tips gaan je helpen!

Een klein, maar fijn huis. Ik woon zelf op slechts 37 m2 en dit bevalt me prima. Toch was het inrichten van mijn kleine huis wel een kleine uitdaging, aangezien je altijd meer spullen dan ruimte hebt. Vandaag deel ik mijn tips!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

Tip 1 – Light & bright

Een klein huis moet je niet te donker maken en inrichten. Kies daarom voor je begint met inrichten, met een lichte basis. Kies niet voor dikke, donkere gordijnen en hou de kleuren op de muren licht en/of een pastelkleur.

Met een statement item of in bepaalde accessoires kun je een kleur laten terugkomen, maar probeer de basis rustig te houden. Zo hou je het licht en luchtig. Heel belangrijk bij een klein huis.

Tip 2 – Minimalisme in huis

Ook interieurs zijn aan trends onderhevig, en wat betreft een klein huis inrichten is je huis minimalistisch inrichten een absolute hit. De belangrijkste regel bij een minimalistisch interieur? Weinig spullen – zo simpel is het. 😉

En dat is ook heel belangrijk bij een kleine woning. Wanneer je een klein huis helemaal volpropt met meubels, zie je door de bomen het bos niet meer. Kies liever voor een paar grote items (denk aan een bank, eettafel en boekenkast) en laat het hierbij. Hoe leuk bijzettafeltjes, krukjes en kleine kasten ook zijn. Er is hier simpelweg geen plek voor.

Ook voor accessoires in een klein huis geldt: pas minimalisme in je huis toe! Een aantal accessoires in een leuke kleur zijn natuurlijk helemaal prima en maken je huis juist persoonlijk, maar zet echt niet teveel items overal neer.

Door een kleine ruimte vol te zetten met prullaria, krijg je al snel een chaotische inrichting.

Tip 3 – Meubels hebben meerdere functies

Zoals gezegd woon ik op slechts 37 m2 en dat betekent dat je een beetje creatief moet zijn met het inrichten van mijn eigen tiny house. Zo gebruik ik mijn eettafel als bureau en is mijn salontafel ook deels een opslagplek voor mijn verzameling tijdschriften.

Dezelfde meubels kunnen dus meerdere functies hebben. Zo kan een boekenkast ook dienen als algemene opslagplek en is je kledingkast een heel geschikte plek om het linnengoed in te bewaren.

Tip 4 – In de lucht

In een kleine ruimte moet je iedere centimeter benutten, ook de plekken waar je in eerste instantie niet aan denkt. Boven je bed kun je bijvoorbeeld een hangkast bevestigen voor mooie accessoires – je hebt misschien geen ruimte op de vloer voor een kast, maar (gedeeltelijk) boven je bed kun je waarschijnlijk nog wel wat dingen kwijt.

Heb je wel genoeg plek op de grond? Kies dan altijd voor een zo hoog mogelijke kast. De ruimte bij het plafond gebruik je anders toch niet, en extra opbergruimte voor spullen die je niet zo vaak pakt is altijd mooi meegenomen.

Tip 5 – Hou het luchtig

Een fout die ik veel heb gemaakt in kleine huizen: proberen allerlei kleine ruimtes in te richten, binnen de woning. Hoewel je denkt dat je dan voor iedere bezigheid (slapen, eten, leven) een hoekje hebt gemaakt, is dit geen slim idee. Hierdoor wordt de ruimte heel hokkerig en oogt het optisch heel klein en rommelig.

Maak de ruimtes zo luchtig mogelijk en scherm niets af. Woon je in een studio bijvoorbeeld, en wil je je bed toch een beetje afschermen? Kies dan voor een afscheiding die luchtig is, zoals de welbekende vakjeskast. Deze is niet zo massief en biedt ook nog eens extra opbergruimte.

Ook leuk om te lezen: 15 ideale opruimtips voor kleine ruimtes

Zo zie je maar weer dat het inrichten van een klein huis niet moeilijk hoeft te zijn en ook zo zijn voordelen heeft. Op hoeveel vierkante meters woon jij? 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

2 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Rene

  Sinds kort woon ik in een studio van 20m2, na altijd een eengezinswoning te zijn gewend.
  Veel spullen heb ik weg moeten doen, ruimt overigens wel lekker op, en staat het eea opgeslagen.
  Alles wat ik tegenkom over kleine ruimtes inrichten lees ik aandachtig en haal er ideeën en inspiratie uit. Dus ook uit dit artikel.
  Dank je wel.

 2. 🐐 ank

  In heel veel huizen, groot of klein, waar mensen samen wonen, mist – in mijn ogen – een extra ruimte zodat samenwoonden niet samen hoeven te zijn. Vooral als er eenzijdige vrienden op bezoek zijn en je lekker wilt bijbabbelen. Dat is toch anders als de partner erbij zit of verplicht de deur uit moet of naar de slaapkamer. Maar schijnbaar ben ik een van de weinigen met die behoefte, want in zowat elk standaard huis creëert met die ruimte niet. Samen met mijn mannetje woon ik op 32 m2 en wij hebben daarvoor wel ruimte gemaakt. Ruimtes met heerlijke stoelen/banken waar we (apart dus) uren kunnen b(l)ijketsen en evt. eten, zodat niemand hoeft in comfort in te leveren.
  Slapen doen we trouwens op een uitklapbaar bed in 1 van deze woonkamers, dat in 50 seconden slaapklaar is.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate