Kom je me ook volgen op Instagram? 🙆🏼‍♂️ Volg me hier!

Krentenbollen recept – zelf heerlijke krentenbollen maken

Billy van der GaagSoms heb ik zo'n ontzettende trek in krentenbollen. En wat is er leuker dan om zelf krentenbollen te maken? Precies, helemaal niets. Wij delen vandaag ons favoriete krentenbollen recept.

24 grote of 12 kleine krentenbollen – recept

  • 500 gram bloem
  • 300 gram rozijnen of krenten
  • 300 ml (volle) melk
  • 14 gram gedroogde gist (2 zakjes van Dr. Oetker is goed)
  • 3 grote eetlepels witte basterdsuiker
  • 50 gram boter
  • rasp van een appel
  • rasp van de schil van een citroen
  • 2 eieren
  • Zo’n 10 gram zout
  • extra bloem voor de zekerheid

Zelf-Krentenbollen-Maken

Hoe maak je deze lekkere krentenbollen?

  1. Leg de rozijnen of krenten in een bak water om te weken.
  2. Zeef ondertussen de bloem en verwarm de melk tot lauwwarm, en los er de gedroogde gist en de basterdsuiker in op. Giet het melksapje bij de bloem en kneed het met de hand (lekkere ontspanningsoefening) tot een mooi deeg. Oké, je kunt natuurlijk ook de haken van je mixer gebruiken. Neem er wel even de tijd voor, want hoe langer je kneedt hoe beter het deeg wordt. Vorm het deeg tot een bal en leg het in een kom onder een schone, natte theedoek 20 minuten te rijzen op een warme plek, zoals in het vensterbank met het zonnetje erop.
  3. Laat de boter zacht worden (of haal het in het begin al uit de koelkast). Scheid één van de eieren, bewaar hiervan het eiwit en mix de dooier samen met het andere hele ei, de zachte boter, citroenrasp en het zout (ja, echt 10 gram) door elkaar. Roer dit mengsel door de gerezen deegbal.
  4. Leg de rozijnen op het droge, dep ze droog met een doek en gooi ze vervolgens met de geraspte appel door het deeg. Blijf dit kneden tot het deeg soepel en elastisch is en niet meer aan je vingers blijft plakken. Het kan zijn dat je wat extra bloem moet toevoegen als het te kleverig blijft. Maak er weer een deegbal van en laat nogmaals 20 minuten rijzen onder de theedoek.
  5. Nu zijn de krentenbollen bijna klaar om de oven in te gaan, verwarm ondertussen de oven voor op 250 graden.  Haal het deeg weer tevoorschijn en vorm een lange rol. Snijd de rol in 24 gelijke delen (of 12 zoals ik gedaan heb), maak er bollen van en zorg dat de bollen even groot zijn, anders kan het zijn dat de krentenbollen niet op hetzelfde moment klaar zijn in de oven. Leg de krentenbollen op een rooster op een laag bakpapier.
  6. Laat de bollen nog een beetje rijzen, totdat de oven op temperatuur is. Kluts dan het bewaarde eiwit en smeer met een kwastje de bovenkanten van alle krentenbollen in met een beetje eiwit.
  7. Als de oven op temperatuur is, zet dan het bakblik erin. Bak de krentenbollen in ongeveer 15 minuten mooi bruin. Geniet van het filmpje dat we van het bakproces hebben gemaakt, versnelt tot slechts 15 seconden.
  8. Haal ze uit de oven als ze eruitzien als lekkere krentenbollen, laat ze afkoelen op een rooster, zodat de onderkant ook goed kan afkoelen. Jammie, nu is het slechts genieten van een zelfgemaakte krentenbol met een beetje verse roomboter en de heerlijke geur in huis. Een beetje eerlijk, onze krentenbollen hadden misschien net nog een minuutje langer in de oven gekund.

Krentenbollen-recept

6 leuke geiten 🐐🐐

  1. 🐐 Daantje

    Dit klinkt echt heerlijk! Die gaat op mijn Pinterest voor recepten die ik nog wil uitproberen 🙂

  2. 🐐 Wil

    Gisteren de krentenbollen gemaakt en ze zijn inderdaad heerlijk. Met dit recept zijn de bollen uit de supermarkt ineens niet zo lekker meer en je weet nu wat erin zit! Ik heb alleen ook nog wat kaneel aan het beslag toegevoegd. Beslist een aanrader en een recept om goed te bewaren.

  3. 🐐 Gretha Hollanders

    ik heb voor het eerst werkelijk geslaagde krentenbollen gemaakt. Ze zijn heerlijk!Dit recept zet ik in mijn kookboek bedankt!

  4. 🐐 Eveline

    Mijn krentenbollen zijn wat scone achtig geworden, wel erg lekkere ingrediënten. Nu nog even oefenen op mijn deeg kwaliteiten.

  5. 🐐 Mensje

    Kun je ook karnemelk gebruiken in plaats van melk

  6. 🐐 Nel Bottenberg

    Dit recept heb ik vandaag gemaakt maar dan zonder appel.
    Oventemperatuur van 250 graden was voor mijn oven te hoog.
    Bollen werden veel te bruin.
    Volgende keer verlaag ik de temperatuur naar 225 graden.
    Prima recept voor krentenbollen. Misschien ga ik nog een theelepeltje kaneel toevoegen, lijkt mij lekker en rozijnen ipv krenten of half om half.

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate