Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

De beste tips om je energierekening te verlagen

Met een lagere energierekening ben je vast niet iedere dag bezig. Uiteindelijk is het wel mooi meegenomen om hier minder geld aan kwijt te zijn. Met deze tips draait de energiemeter direct een stuk minder hard.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Een lagere energierekening

Over een paar jaar mogen er geen huizen meer gebouwd worden met gasaansluiting. Er komen steeds meer windmolenparken en daken liggen vol met zonnepanelen. Hoe je het ook wendt of keert – we zijn druk bezig met onze energietransitie naar 100% duurzame energie.

Fijne gedachten, want duurzame energie stond nou niet bepaald bekend als goedkoop. Gelukkig is dit tij aan het keren. Zonne- en windenergie worden met de dag goedkoper dan energie van fossiele brandstoffen. Gelukkig maar.

Bij veel mensen is hun energierekening een hoge vaste last. In dit artikel geven we je tips om je energierekening flink te verlagen. En nee – de televisie heel het jaar op standby laten staan is echt geen besparing meer. Je houdt hier hooguit een euro per jaar aan over. 😉

Het is een overzicht geworden met tips die snel toepasbaar zijn. De ene tip voor een lagere energierekening is misschien nét iets makkelijker toepasbaar dan de ander. Alle tips zullen je in ieder geval flink wat geld gaan besparen.

lagere energierekening

Onze tips om je energierekening laag te houden

 1. Greenchoice organiseert ieder jaar de #warmetruiendag om mensen te inspireren hun thermostaat minimaal één graden lager te zetten. Wist je dat je hiermee op jaarbasis al 7% kan besparen op je energierekening? En krijg je het koud, dan zijn er talloze manieren om het warm te krijgen. Even op de plaats joggen in de woonkamer, een kleedje erbij pakken of gezellig even tegen je partner aankruipen.
 2. Natuurlijk wil je niet iedere dag rillen van de kou. Het lager zetten van je thermostaat is dus prima voor zo nu en dan, maar zeker niet voor iedere dag. Onlangs hebben we de temperatuur van onze thermostaat in huis aangepast. Bij het installeren van de CV-ketel wordt deze namelijk op een standaard voorschrift ingesteld (meestal 80 graden). Het water kan ook op 60 graden ingesteld worden. Hiermee wordt het water uit de kraan én je verwarming ook goed warm. Dit bespaart aanzienlijk op je energierekening. Verlaag de temperatuur alleen nooit lager vanwege risico op Legionella.
 3. Minder gas verbruiken tijdens het koken is een effectieve manier als een lagere energierekening je doel is. Het kabinet wil nieuwbouwhuizen gasloos maken. Hoe je kunt besparen op je gaskosten? Door onder andere slim je rijst te koken, altijd een deksel op de pan te doen (ook bij het koken van een ei) en meerdere porties tegelijk te koken (meal preppen).
 4. Overstappen op zonnepanelen. Laatst hoorde ik op de radio dat mensen zonnepanelen zien als een soort belegging. Ze investeren liever hun geld in zonnepanelen, dan dat ze het tegen 0% rente op de bank zetten. Dat vond ik wel een slimme gedachte. De terugverdientijd van zonnepanelen is inmiddels vaak al binnen 6 jaar. Dat klinkt veel, maar die eenmalige investering levert je vervolgens wel ieder jaar geld op.
 5. Een aantal weken geleden ben ik overgestapt van Greenchoice naar Vandebron. Hoewel Greenchoice het best goed doet als als aanbieder van duurzame energie, is Vandebron hierin toch zeker wel de overtreffende trap. Vandebron is de dienstverlener die je verbindt met eigen lokale, groene energiebronnen door heel het land. Geen hoge winsten meer naar energiebedrijven. 🙂 En nee – we hebben geen aandelen in dit bedrijf, we vinden hun werkwijze gewoon ontzettend tof!
 6. Natte was drogen aan de buitenlucht. Een droger is handig, maar enorm energie onvriendelijk. Wist je dat afvoer- en condensdrogers behoren tot de grote elektriciteitsverbruikers in huis? Ze zorgen voor zo’n 10 procent van het jaarlijkse stroomverbruik in huis. Laat de natte was dus voortaan lekker droog wapperen aan de buitenlucht.

Heb jij nog de ultieme tip voor een lagere energierekening? Hebben we iets over het hoofd gezien die je graag wilt aanvullen? Laat dan zeker een reactie achter!

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

15 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Dees

  Over 2 weken krijgen we de sleutel van ons nieuwbouw huis en er zit nu al geen gasaansluiting meer in. We gaan dus koken op inductie wat ik nog nooit eerder heb gedaan.

  Dit artikel zet me wel aan het denken om zuiniger met energie om te gaan.

 2. 🐐 Marjan

  Hoi Billy,
  een aanvulling uit Finland:
  we vroegen ons eerst af waarom Finnen toch overal kleden en kleedjes op de grond hebben. Nu ik het grote kleed uit de tupa naar een andere kamer verplaatst heb en er daar een veel kleiner kleed ligt , voel ik het aan den lijve: hoe meer er van de vloer bedekt is, hoe warmer je huis. Nooit gedacht dat het daadwerkelijk zoveel zou schelen! Ik begrijp inmiddels ook waarom de keldergang onder mijn huis (lange onverwarmde gang ) bekleed is met een lange katoenen mat. Niet alleen die keldergang , maar ook de ruimtes daarboven hebben daar profijt van. De kelderkasten waarvoor ik geen gangbare vloerbedekking voor heb, heb ik bedekt met oude, niet meer bruikbare verhuisdozen: ook doeltreffend.

 3. 🐐 Yvonne

  Hoi Billy.
  Een tip voor mensen met vloerverwarming. Door een tijdschakelaar te plaatsen kun je de pomp ‘s nachts uitzetten en in de zomermaanden elke dag even laten draaien. Zo verbruikt de pomp niet onnodig stroom.
  Groetjes Yvonne.

 4. 🐐 Joke

  Alle beetjes helpen, sinds kort draai ik net meer ,,automatisch” de warme kraan open als ik mijn handen wil wassen. Mijn geiser zit op zolder, dus het duurt toch te lang voor het warme water beneden is. Dan zijn mijn handen wel schoon, maar het water nog koud…

 5. 🐐 Patricia

  Hi Billy, wij hebben een hotfill boiler in een keukenkastje…. Uitgezet!!! De ongeziene energieslurper in huis… Nu kook ik water op t fornuis… Voor de thee en de rest gaat in de thermoskan… Voor de pannenwas na t avond eten. T scheelt hier bijna 25% van de energie!!!!!!
  Als dit je te ver gaat…. Doe t dan in ieder geval tijdens vakanties.

 6. 🐐 Pauline

  Minder vaak en minder lang douchen helpt ook al heel veel!

 7. 🐐 animous

  er zijn optimistische geluiden en voorspellingen dat energie over pakweg 10 jaar nagenoeg gratis zal zijn. De ontwikkelingen in zonne-energie e.d. gaan echt heel, heel snel. Dit maakt dat ik mij er op dit moment niet zo druk om kan maken, energiebesparing levert te weinig op. Wat ik wel heb gedaan, is elk jaar van energiemaatschappij veranderen, dit vanwege de 200 euro welkom-bonus elk jaar!

 8. 🐐 Sjoerd

  @animous,

  Die optimistische geluiden dat over pakweg 10 jaar nagenoeg gratis zal zijn zijn niet optimistisch hoor, ze zijn onrealistisch!
  Energie zal nooit ‘gratis’ worden. Puur en alleen al om het feit dat deze ‘gratis’ energie d.m.v. een bepaalde instalatie geschikt moet worden gemaakt voor gebruik en moet worden getransporteerd naar de plaats van gebruik en ook deze installaties kosten (veel) geld om gebouwd, onderhouden en vervangen te worden. Er bestaat niet zoiets als ‘gratis’ energie. De wereld is massaal steeds meer energie nodig, vooral ook omdat de opkomende economieen zoals China en India een inhaalslag maken naar de “moderne” energieslurpende westerse maatstaven.

  Dat je je niet zo druk maakt om energie te besparen omdat dat volgens jou te weinig op zou leveren laat zien dat je dus eigenlijk helemaal niet bezig bent met het feit dat we met zijn allen gewoon veel en veel teveel energie gebruiken en deze behoefte alleen maar stijgt waardoor onze aardbol nooit genoeg energie kan produceren om aan deze behoefte te kunnen voldoen.
  Het enige dat voor jou telt is “Wat kost MIJ dat in mijn portomonai”?
  Ik weet niet of je kinderen hebt maar het is natuurlijk zo dat wanneer WIJ op een verkwistende manier met onze energievoorraad om blijven gaan dit zijn weerslag zeker zal hebben op de toekomst van onze kinderen en toekomstige generaties.

  Dus een beetje kortzichtig vind ik je reactie wel.
  De werkelijkheid is namelijk dat het nog een hele toer zal worden om de energie transitie die nog maar net op gang is gekomen naar duurzame vormen van energie voor dat onze fosielle bronnnen uitgeput zijn volledig uit te kunnen voeren. En dit lukt ook alleen maar wanneer wij met zijn allen anders naar energie gaan kijken en er zuinig mee om moeten springen omdat energie nooit onbeperkt en onuitputtelijk beschikbaar zal zijn. Ook niet wanneer de halve aardbol vol zonnepanelen ligt.

 9. 🐐 Edwin

  Ik zet mijn CV uit en zet mijn hand heater aan. Ik heb mijn wasautomaat op de warm water aangesloten. Dus het verwarmingselement is dan uitgeschakeld. De wasautomaat heeft een eigen groep 220V x 16 Ampère is 3520 Watt = 3,5 Kilo Watt x 0,20 = + 0,70 cent per was. Dus met 100 wassen per jaar bespaar je 70 euro, in 10 jaar 700 euro.

 10. 🐐 Sophie

  Ik heb een klokje tussen mijn boiler in de keuken staan. Aangezien wij overdag toch gaan werken zijn en snachts daar ook geen warmwater nodig hebben, werkt hij enkel even smorgens en dan savonds. In de weekends laat ik hem wel hele dag overdag aan staan.

  Strijken probeer ik zo min mogelijk te doen. Maar als ik strijk, hang ik na het strijken alles over de zetel (jullie zeggen sofa denk ik in Nederland 😉 ) / stoel. Opvouwen doe ik pas als alles gestreken is. Zo moet het strijkijzer minder lang aan staan.

  In onze tv kast zit alles in blokjes met schakelaar. De spelconsoles kunnen apart af, de tv, de versterker… alles met een logica. De Digibox die moet bijvoorbeeld wel programma’s kunnen opnemen en aan blijven staan…

  Nu nog de kinderen beter leren de lichten uit te doen… want soms kom ik boven en zijn ze alweer een uur beneden aan het spelen maar branden wel de lichten nog overal… in de tramhal zit er wel een timer op, zodat het licht na x min automatisch uit gaat.

 11. 🐐 Laura

  Ik heb sinds kort een kookwekker in de badkamer, zo sta je niet meer ongemerkt te lang onder de douche.

 12. 🐐 Marjolein

  Is dit artikel gesponsord door Van den Bron? Het is namelijk zeker een toffe groene aanbieder hoor, maar wist je dat Pure Energie nog niet iets duurzamer naar voren komt in allerlei lijstjes (Google maar)? De service vind ik hier net zo goed als bij Van den Bron. En nee, ik heb ook geen aandelen hier in 😉

 13. 🐐 Marleen

  Ik ben alleen en een warme waterkruik is heerlijk s avonds op de bank. De gehele kamer kan dan een stuk minder warm gestookt worden, want mijn plekje is kekker behaaglijk met deze kruik en een plaidje. En gaat echt een hele avond mee.

 14. 🐐 Jeanine

  Ik kook water eerst in de waterkoker voordat ik het in de pan doe, gaat veel sneller! Wasjes draai ik op kort programma. De verwarming staat nooit hoger dan 19,5 graden, en als ik het dan toch fris heb doe ik kaarsjes aan en kruip ik onder een dekentje op de bank.

 15. 🐐 Billy

  Haha nee hoor geen samenwerking Marjolein, gewoon een fan! 😃

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate