Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Dit zijn de 5 beste life hacks voor jouw koelkast

Goed je koelkast organiseren hoeft niet moeilijk te zijn, het kan zelfs nog een stuk makkelijker. Met deze 5 life hacks houd je je koelkast schoon, opgeruimd en zul je minder voedsel verspillen. Da's pas fijn!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Flessenruimte optimaal benutten

De binnenkant van de deur van de koelkast wordt natuurlijk deels ingenomen door staande producten, zoals flessen frisdrank of een pak melk.

Wist je dat je de overige ruimte ook functioneel gebruikt kan worden? Door aan de onderkant van vershoudbakjes een magneet te plakken, kun je de ruimtes tussen of boven de flessen en/of pakken gebruiken en daardoor creëer je meer ruimte. In deze bakjes kun je bijvoorbeeld geraspte kaas of gesneden groentes bewaren.

2. Creatiever met je vriezer omgaan

De meeste mensen hebben thuis een koel-vriescombinatie. Je gebruikt de vriezer nu al vast om brood, ijsjes en diepvriesgroente in te bewaren. Er zijn nog veel meer leuke, creatieve manieren om het vriesvak te gebruiken.

Een ideale life hack is om bijvoorbeeld eens je eigen kruidenblokjes te maken. Snijd verse kruiden uit het seizoen klein en meng deze met olijfolie. De combinaties van kruiden is helemaal aan jou. Giet deze in de ijsblokjesvorm en zo kun je jouw gerecht direct lekker op smaak brengen.

Heb je ‘s ochtends weinig tijd? Vul dan diepvrieszakjes met gesneden fruit (en eventueel groente) en vries deze in. Op een drukke ochtend hoef je alleen maar het bevroren fruit en groente in de blender te doen met wat water en je gezonde smoothie is klaar. Dit gaat je ‘s ochtends veel tijd besparen. 🙂

3. Bedorven groenten voorkomen

In de koelkast staan vaak diverse producten, met allemaal verschillende houdbaarheidsdata. Vooral voor verse producten geldt dat ze binnen een bepaalde tijd gegeten moeten worden, anders belandt het in de kliko.

Zet daarom in de koelkast op een prominente en zichtbare plek een bakje neer. Hang er een briefje aan vast met hierop grote letters ‘EAT ME’ of iets dergelijks. Door kenbaar te maken welke producten zo snel mogelijk opgegeten moeten worden, voorkom je dat ze ergens achter in de ijskast wegrotten.

Lees ook zeker dit artikel: 21 random huishoud-hacks

4. Koelkast schoonmaken

Het schoonmaken van de koelkast is een behoorlijke klus. Eerst haal je alle producten eruit, vervolgens maak je alle losse onderdelen schoon met een sopje en daarna haal je nog een doekje door de hele koelkast.

Dat kan anders.

Door losse, ondiepe bakjes in de koelkast te zetten en daar productgroepen bij elkaar te zetten, gaat het schoonmaken van de koelkast een stuk sneller. Zorg dat de bakjes ook in de vaatwasser komen, zo gaat het schoonmaken nog sneller.

En onthoud: voorkomen is beter dan genezen. Dus voordat je een vieze pot jam terugzet in het bakje, maak deze eerst even schoon met een doekje.

Geen zin in gedoe met extra bakjes? Dan kun je ook heel dunne doekjes kopen en deze op de bodem en op de planken in je koelkast leggen en de producten hierop zetten. Houd deze doekjes wel schoon, want dit kan natuurlijk een bron van bacteriën zijn.

5. Laatste restjes uit de fles krijgen

Weggooien is zonde, maar al die bijna-lege verpakkingen in de koelkast nemen behoorlijk veel plek in beslag. Hier is een praktische oplossing voor: een eierhouder.

Normaal blijven flessen op hun kop niet goed staan, maar door de fles op zijn kop (dus de dop) op de eierdoos te zetten lukt dit wel. Zo hoef je nooit meer hard te knijpen om dat laatste restje uit de fles te krijgen.


Wat is jouw ideale koelkast-hack om er voor te zorgen dat je koelkast én schoon en opgeruimd blijft én je ook nog eens zo min mogelijk weg hoeft te gooien? We zijn benieuwd! 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate