Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Maak je eigen lamp met plastic bekers

Wat is er leuker dan iets zelf te maken? Vandaag heb ik zelf een lamp van plastic bekers gemaakt die nu gezellig in onze woonkamer hangt. Lees hieronder hoe je zelf je eigen lamp maakt van plastic bekers.

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Lamp maken van plastic bekers – Wat heb je allemaal nodig?

Om te beginnen heb je heel veel plastic bekers nodig (een stuk of 250 bekertjes) en heel veel nietjes (haal gerust een nieuw doosje). Verder heb je nog een pendel nodig (zo’n ding waar je een lampenbolletje in kan doen) en een LED-lamp (gaat erg lang mee en dan hoef je je lamp niet kapot te maken). That’s it!

& zo begin je om je eigen lamp te maken

Pak je volle nietmachine erbij, een kopje thee en de plastic bekers en ga aan de slag. Het kost je echt niet zoveel tijd, ik ben er zelf een paar uurtjes mee bezig geweest. Zorg dat je alle bekertjes zo goed mogelijk tegen elkaar aan niet (2 nietjes per kant).

Als eenmaal wat verder bent, kun je tegen het probleem aankomen dat de bekers niet meer altijd goed tegen elkaar aansluiten. Op de foto hieronder zie je dat ik wat ruimte over heb. Een tip is om de bekers goed tegen elkaar te drukken, maar niet te hard anders zullen ze kapot gaan.

Bijna klaar – het nietwerk kan beginnen

Het nieten kost je wat tijd om de lamp af te krijgen, maar als je eenmaal zo ver bent, dan wordt de lamp steeds mooier.

Als de lamp bijna af is, zul je de pendel er nog in moeten krijgen. Zorg dat je weet welk plastic bekertje de bovenste is, zodat de lamp recht komt te hangen. Druk er langzaam met een schroevendraaier een klein gaat uit aan de onderkant. Vervolgens kun je het snoer er doorheen leiden (zoals op de foto hieronder) en de LED-lamp er in draaien.

Ta-da – je lamp van plastic bekers is klaar!

Maak de lamp helemaal dicht en hang de lamp op (of laat je handige partner dit doen). Je zelfgemaakte lamp is af. Het valt echt mee hoeveel tijd het je kost om de lamp te maken. Het niet van de plastic bekers aan elkaar kost het meeste tijd.

Wat vinden jullie van de lamp?

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

24 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Bikkel

  Mooie lamp. Beetje retro, doet me denken aan vroeger, jaren zeventig.

 2. 🐐 Andrea

  Deze lamp heb ik ook eens gemaakt, alleen door het gewicht van de bekers werd het langzaam een ei ipv een bol. Mijn tip is om stevige bekertjes te gebruiken, niet te slappe, dunne bekers.

 3. 🐐 leukegeit

  @ Bikkel,

  Dank je wel! Ja, ik vond ‘m ook wel lekker retro overkomen. 🙂

  @ Andrea,

  Leuk dat je de lamp ook zelf hebt gemaakt! Haha, ik hoop dat de lamp wel z’n bolvorm houdt, heb wel stevige bekertjes gebruikt, maar bedankt voor de tip! 🙂

 4. 🐐 Hippo

  Houd aan de onderkant dat stukje open en je kunt na verloop van tijd de lamp nog verwisselen ook.

 5. 🐐 visje

  Wat grappig, toen ik het zag dacht ik dat het zo’n IKEA lamp was. Goed gedaan.

 6. 🐐 Ronald

  Gebruik wel een spaarlamp! Want met een gloeilamp kan het te heet worden en dan gaat de boel vervormen.

 7. 🐐 Belinda

  Hoe kom je aan die plastic bekertjes, heb je die speciaal gekocht hiervoor?? Beter papieren bekertjes gebruiken, dan maak je ook nog eens pluspunten voor het milieu en dring je ‘t plasticgebruik ook terug! We komen letterlijk al om in het plastic, zie http://www.noordzee.nl/themas/afval/bewustwording-van-afval/
  Jammer, wel een erg leuk idee!

 8. 🐐 leukegeit

  @ Belinda, dank je wel voor je reactie.

  De plastic bekers hebben we inderdaad gekocht (laat beter licht door dan papieren bekers), maar je hebt inderdaad gelijk dat plastic niet goed is voor het milieu.

  We zijn ons zeer bewust van het zwerfafval van plastic en om deze reden scheiden wij altijd ons afval. Maar in dit geval denken we dat een nieuwe lamp kopen in de winkel meer plastic bevat (en van een harder materiaal) dan onze plastic lamp.

 9. 🐐 annemarie

  Echt super leuk gedaan! Ik heb nog een lamp nodig… kan het ook gewoon gebruiken als decoratie is huis. Ga het eens proberen met bekertjes met een mooie decoratie erop!

  Groetjes,

 10. 🐐 Monique

  Ben hem nu ook aan het maken heb alleen bekertje te kort dus morgen ff nieuwen hallen en kan ik hem ophangen op de slaapkamer

 11. 🐐 leukegeit

  @ Monique

  Wat leuk dat je ook de lamp aan het maken bent! We zijn erg benieuwd naar het eindresultaat. De lamp is bij ons nog steeds mooi in vorm en we krijgen er veel complimenten over. 🙂

 12. 🐐 evelien

  Is die lamp niet brandbaar?
  Want de bekers worden dan toch warm en gaan dan toch smelten en dan kan het toch in brand uitslaan.
  Hoe heb je die lamp erin gebracht heb je die erin gelijmd of hoe heb je spaarlamp vastgemaakt aan de lamp.
  En waar heb je die bekers gekocht en hoeveel bekers heb je nodig.

 13. 🐐 leukegeit

  Hoi Evelien,

  Bedankt voor je reactie. In het midden zit heel veel lege ruimte, dus ik verwacht niet dat de lamp brandbaar is. Daarnaast hebben we een ledlamp gebruikt, deze lampen worden helemaal niet zo warm in vergelijking met een gloeilamp.

  Wij gebruikten zo’n 250 plastic bekertjes, en de pendel (houder waar het bolletje in zit, bij IKEA gekocht) had zelf een goede hoogte, waardoor we ‘m zelf niet vast hoefden te maken. Hij blijft gewoon goed zitten, zonder hier iets aan gedaan te hebben.

  Veel plezier met het maken, we zijn benieuwd hoe jouw lamp gaat worden!

 14. 🐐 evelien

  ok dank je wel ik dacht dat het brandbaar kost zijn omdat die lamp toch helemaal toe is.
  Of moet die lamp niet

 15. 🐐 evelien

  Helemaal toe gedaan worden sorry dat ik er zo over bezig blijf doordoen maar ik hou wel van veiligheid en zeker van lampen.

 16. 🐐 leukegeit

  Hoi Evelien,

  Veiligheid voor alles, dat vinden we zelf ook belangrijk! 🙂 De lamp is wel helemaal toe met plastic bekertjes, maar zoals je wel een beetje op de foto’s kunt zien zit er ook wel wat kiertjes tussen de bekertjes. Geen problemen dat de lamp z’n warmte niet kwijt kan.

 17. 🐐 evelien

  Ok bedankt voor de reactie.

 18. 🐐 evelien

  en kan je die lamp dan ook nog vervangen als de lamp toe is met de bekers want ik heb hier al gelezen dat als je een klein stukje open laat je hem dan daarachter nog kunt vernieuwen de spaarlamp.
  Maar ik vind het niet zo schoon als de lamp dan een stukje moet openblijven want dan zit je bv naar boven te kijken en dan zie je gewoon een gat.
  Dus mijn vraag is nu of dat ik ook die leeslamp dan kan vervangen als de lamp toe is.

 19. 🐐 evelien

  Ledlamp bedoel ik.

 20. 🐐 Billy

  Hoi Evelien,

  Ja, we hebben zelf drie bekertjes aan elkaar geniet en deze niet vastgeniet aan de rest van de bekertjes (aan de bovenkant). Zo kun je dit er makkelijk afhalen en is er de mogelijkheid om de lamp te vervangen. 🙂

 21. 🐐 Monique

  nou heb de lamp al weer tijdje hangen zal vanavond eens een foto maken en op de blogspot zetten dan kun je hem zien ga nu binnen kort 1 van touw maken zie ook mijn site vanavond xxxxx

 22. 🐐 lita

  ,hallo leuk dat ik mijn lamp iedee nu ook hier weer ziet ,ik maakte ze al in 1980 maar deed het met aceton druppeltje er tussenlaten vallen en de bekers plakte aan elkaar later zag ik bij Ikea een lamp zo maar dan wel met een niet machine gemaakt en dan weer later een bekertje er in ,opdat de nieten niet meer gezien werden ,leuk gedaan ,maar kosten veel geld toen daar , en dat voor een bak bekertjes van plastic,maar is niet nieuw

 23. 🐐 Jasmine

  Super origineel idee! En super creatief. Maar je kan in plaats van een spaarlamp of LED-lamp ook gaten maken in het midden en aan de onderkant van de bekers, zodat je er bijv. kerstverlichting doorheen kan doen!

  GRTZ,
  Jasemine

 24. 🐐 karolina

  hoi blijf de lamp ook in het midden als die hangt of gaat de lamp dan omhoog en en zit het niet meer in het midden?

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate