Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Magnetron schoonmaken – 5 ideale tips

Een magnetron schoonmaken vereist soms wat inspanning en de nodige kennis. Je werkt immers toch met apparaten die onder stroom staan. Hoe maak je je magnetron op een snelle en goede manier schoon? Wij hebben 5 ideale tips voor je klaarstaan!

🐐 Dit artikel is geschreven door Daphne.

1. Losse kruimels weghalen

In de magnetron bereid je eten en dat kan zo de nodige viezigheid achterlaten. Een paar broodkruimels bijvoorbeeld wanneer je een boterham hebt ontdooit of andere etensresten die van het bord zijn gevallen. Haal deze eerst weg met een vel keukenpapier, of als je echt veel kruimels hebt met een stofzuiger of een kruimeldief.

Lees ook: Je oven schoonmaken – tips om je oven weer te laten stralen

2. Plateau en rek van magnetron schoonmaken

Nee, je hoeft je magnetron niet uit elkaar te halen. Gelukkig maar. Magnetrons hebben vaak een glazen plaat en een rekje dat gaat draaien zodra de magnetron aan gaat. Hoewel deze misschien niet heel vies lijken, is het goed om dit regelmatig schoon te maken.

Het glazen plateau kan in de vaatwasser en het plastic rekje kan met een sopje schoongemaakt worden. Zijn de aangekoekte resten te hardnekkig voor de vaatwasser of voor een sopje? Gebruik dan een staalborsteltje om deze te verwijderen. Het glas is gehard en daardoor ijzersterk – niet voor niets kan het de hoge temperaturen van een (combi-)magnetron aan.

Door het glazen plateau ruw te borstelen, kun je zelfs de verbrande resten gemakkelijk verwijderen.

3. Citroen in je magnetron’s grootste vriend

Het gebruik van een citroen in het huishouden kom je vaker tegen op de website. Ook bij het schoonmaken van je magnetron kan een citroen weer de perfecte hulp zijn.

Een magnetron kent soms hardnekkige vlekken die behoorlijk zijn aangekoekt. Door met een sopje van een deel citroensap en een deel heet water over deze vlekken te gaan, verdwijnt het vuil spontaan. Door het zuur in de citroen wordt de vlek als het ware ‘weg gebeten’.

Werkt de truc met de citroen niet om jouw magnetron schoon te maken? Zet jezelf schrap en ga hardnekkiger te werk: snijd een citroen open of neem een partje en schrob hiermee over de aangekoekte vlek in de magnetron. Laat dit even intrekken en poets daarna weg met een nat doekje.

4. Maak van je magnetron een sauna met schoonmaakazijn

Een magnetron is een dichte cabine en daarom ideaal om schoon te maken door middel van stomen. Doe in een hittebestendig bakje een deel warm water, een deel schoonmaakazijn en een scheutje citroensap. Zet het bakje zonder deksel in de magnetron en zet deze op 500 watt een minuut in de magnetron.

Door de hitte verdampt het water met het schoonmaakazijn en weken de aangekoekte etensresten en andere vlekken los. Met een natte doek kun je de magnetron zo schoonvegen. Het citroensap zorgt ook nog eens voor een lekkere frisse geur. Ideaal, je magnetron blinkt weer als vanouds!

5. Baking soda the hell out of it – bij wijze van spreken

Niet alleen schoonmaakazijn en citroen zijn handige natuurlijke middelen om hardnekkige vlekken in de magnetron schoon te maken. Baking soda weet ook wel van wanten.

Het werkt als volgt: maak de vlek in de magnetron nat met lauw water, strooi wat baking soda over de vlek en laat dit ongeveer een uur intrekken. Maak na het uur een sopje met heet water en een klein druppeltje schoonmaakmiddel en dit haal je over de laag met baking soda. Je zult zien dat alle vuile resten uit de magnetron verdwijnen.

Zo. Dat waren mijn tips om je vieze magnetron weer schoon te krijgen. Wat zijn jouw tips? Laat dat achter in een reactie hieronder. Daar kunnen niet alleen de andere bezoekers, maar ook wij veel van leren. 🙂

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

11 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 eva

  kan ook de combie magnetron met bovenstaande schoon gemaakt worden, vooral na iets bakken blijft er nog wel een wat zitten wat haast niet is weg te krijgen

 2. 🐐 Aimee

  Nou toevallig dat mijn magnetron echt schoon gemaakt moet worden. Ik ga de tips gauw uitproberen. Bedankt!

 3. 🐐 SUZANNA VERLINDEN

  neem gewoon een potje met water en azijn half om helf – zet op vijf minuten en schrijf het voldooid
  deelwoord met d of t nadat de verleden tijd is gevormd ….gegarandeerd FATSOENLIJK RESULTAAT !!!!

 4. 🐐 Yasmina

  Ik heb geen tip over het schoonmaken van de magnetron maar over een aangebrande pan. En met aangebrand bedoel ik ook echt áángebrand. Gelijk na het van het vuur halen vullen met een laagje water en dan bakpoeder erbij. Ja, gewone bakpoeder, geen backingsoda. Het gaat meteen bruisen.
  De volgende ochtend laat heel de aangebrande laag in een keer los en hoef je niet eens meer te schrapen of boenen. Zo simpel is dat 😉

 5. 🐐 Miranda

  Ik maak de magnetron en oven na gebruik direct schoon met een sopje …scheelt een hoop werk Als het te hardnekkig is even schoonmaakazijn laten draaien veeg je het zo weg…?

 6. 🐐 Marleen

  Wat wil dat zeggenel hangt af van het type huishouden en de zorg die men besteedt aan bvb. de magnetron. Als 70+ hebben we tijd en gebruiken we da magnetron in combinatie met andere apparaten. Véél valt er niet schoon te maken maar we doen het wel direct!

 7. 🐐 Anneke

  Oh, wat is dit ontzettend leuk om te lezen en in praktijk te brengen. (81 jaar).

 8. 🐐 Marleen

  We gebruiken de magnetron als een hulpmiddel en niet om in te bakken of te braden. De kruimels neem ik weg door de glazen plaat even onder de kraan te houden. Met een dun, wit washandje eerst nat gemaakt met lauw water ga ik langs de wanden en Klaar is Kees.

 9. 🐐 Mari

  Aangebrande pan vullen met water en een blokje of schepje poeder voor de vaatlassen erin, laten koken en een poosje doorkoken. Alles laat los en schoonmaken is een fluitje van een cent.

 10. 🐐 Magnetron stinkt

  met deze schoonmaaktips gaat dat geurtje wel weg, alleen zodra ik weer warme melk heb opgewarmd komt die oude stinkgeur opnieuw… erg vervelend. met mijn oude magnetron had ik hier nooit last van.

 11. 🐐 Willianne

  Bedankt voor de aangebrande pannen-tips!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate