Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Matras reinigen met dit fancy apparaat (+ onze uitslag)

Je denkt dat je iedere avond in een fris en schoon bed stapt. Vaak is dat ook zo, maar zeker niet altijd. Bekijk hoe je je matras kunt reinigen met deze handige Dyson V6 Mattress!

Billy van der Gaag

Billy van der Gaag

Oprichter van Leukegeit. Vader, gek op eten - schrijft graag over financiële vrijheid, vegan recepten, groen leven & minimalisme.

Volg Billy: Volg Billy op Instagram

Je matras zit vol met beestjes

Even een vies verhaaltje – Wist je dat je matras vol zit met stofmijten? Nee, ik wil het eigenlijk ook niet weten. Bah! Toch is het zo. En ze voeden zich met jouw dode huidcellen.

Waar je met een beetje baking soda je matras kan laten luchten, is het echte werk besteed aan een apparaat dat een goede zuigkracht heeft om deze huidcellen een ander huis te geven.

We werden door Dyson benaderd om de V6 Mattress te testen en een week lang bij te houden hoeveel huisstofmijten, dode huidcellen en andere onwenselijkheden er uit ons matras gezogen werden. En dat was best veel. Ik schrok er zelfs een beetje van! We namen niet alleen ons matras mee in deze test, maar ook de kussens en onze bank plus fauteuil.

Eerder hebben we al eens deze draadloze stofzuiger van Dyson getest. Ze lijken eerlijk gezegd een beetje op elkaar, maar deze is zonder steel en heeft een uniek HEPA filter voor mensen met allergieën.

Matras reinigen

Uitslag – tromgeroffel….

We hebben dus een week lang onze bank, fauteuil, matras en de kussens gestofzuigd. De kussens en matras zonder hoeslaken of kussensloop. Hieronder zie je een overzicht van de test.

Wat hebben we getest?Gewicht voor het stofzuigenGewicht na het stofzuigenVerschil in gram
Bank+fauteuil op 27 januari1.362,8 gram1.373,3 gram10,5 gram
Matras+kussens op 28 januari1.363,1 gram1.374,3 gram11,2 gram
Bank+fauteuil op 2 februari1.363,3 gram1.367,7 gram4,4 gram
Matras+kussens op 3 februari1.362,4 gram1.365,2 gram2,8 gram

Wat mij direct opviel is de eerste keer dat je grondig met de stofzuiger tekeer gaat op je matras en de kussens. Nu zul je denken dat 11,2 gram stof niet persé veel stof is, maar geloof me: dat is het wel.

Voor de bank en onze stoel is het opgevangen vuil en stof ongeveer gelijk aan het matras (10,5 gram) en dat vind ik eigenlijk best schokkend. Op de bank en stoel wordt geleefd: we hebben een hond (dus hondenharen), er vallen weleens kruimels e.d. tussen waardoor het ‘logisch’ is dat er bij het opzuigen van het stof ook wat kruimels worden meegenomen.

Het is nog iets te vroeg om te zeggen of ik merkbaar verschil merk in bed (ik ben allergisch voor huisstofmijt – wie niet),  maar het voelt in ieder geval erg prettig dat de opgevangen hoeveelheid stof bij de tweede stofzuigbeurt echt aanzienlijk minder is. Het opgevangen stof bij de volgende meting op ons matras en de kussens is nu nog maar 2,8 gram, een verschil van 8,4 gram ten opzichte van de eerste keer.

Bij de bank en fauteuil is dit ook een stuk minder geworden (nog maar 4,4 gram), dus hier ben ik ook erg blij mee. De bijgeleverde gemotoriseerde matrasborstel van deze Dyson V6 Mattress is enorm handig in gebruik en komt in alle kleine kiertjes en gaatjes.

En jij – ben jij allergisch voor huisstofmijt? En wat doe jij om je matras schoon te houden?

Matras reinigen weegschaal

image

?  Deze blogpost is in samenwerking met Dyson geschreven.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

15 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Marjan

  Ik heb bij twee gezinnen gewerkt waar een -traditionele-dyson was. Vréselijk! Een herrie! en zuigen? Vergeet het maar. Ik nooit een dyson!!

 2. 🐐 Syl

  Ik ben heel allergisch voor huisstofmijt, maar heel stom ik heb er nog nooit aan gedacht om mijn matras schoon te maken. Natuurlijk wel lakens, hoeslakens enzo.

 3. 🐐 Danique

  Apparaat lijkt me heel handig, maar buiten mijn prijsklasse. Is er ook een goedkopere variant?

 4. 🐐 leukegeit

  Wat jammer Marjan, wij zijn juist heel erg tevreden met onze Dyson. Oké het maakt een beetje herrie (dat doen de meeste stofzuigers), maar we ervaren eigenlijk alleen maar voordelen (geen verkooppraatje hoor, is echt zo. :)).

 5. 🐐 leukegeit

  Deze stofzuiger is heel handig vinden wij Danique. We gaan het voor je navragen, maar waarschijnlijk is dit de enige met zo’n handig HEPA filter.

 6. 🐐 Janneke

  Hoe is het te verklaren dat het gewicht na stofzuigen hoger is dan daarvoor?

 7. 🐐 leukegeit

  Hoi Janneke, het gewicht voor het stofzuigen is het gewicht van de lege stofzuiger. Na het stofzuigen is het totale gewicht natuurlijk hoger door alle stofdeeltjes enzo. Wees maar niet bang, we hebben niet ons matras of de bank gewogen. 😉

 8. 🐐 Marjanne

  Hoe past weer een apparaat extra in de filosofie Minder Meuk ?

 9. 🐐 Trudy

  Maar, dat is weer n ding erbij? Met de stofzuiger kan t ook hoor. Je moet t alleen regelmatig doen?

 10. 🐐 leukegeit

  Goeie vraag Marjanne! Het is misschien niet voor iedereen, maar als dit apparaat er voor zorgt dat je niet iedere avond niezend in bed ligt dan kan dit een apparaat zijn die je erg gelukkig maakt. 🙂

 11. 🐐 Marianne

  Handige tip, maar wel vrij prijzig inderdaad. Hebben jullie wel eens nagedacht over je dekbed? Ik dacht met wekelijks de dekbedhoes wassen dit aardig onder controle te hebben, maar niets bleek minder waar!

 12. 🐐 Sarina

  Handig apparaat. Ik schaam me rot ik laat mijn dekbed wekelijks luchten maar ik heb hier nog nooit over nagedacht. Slechte huisvrouwenclub haha!

 13. 🐐 Natasja

  De Dyson is geen goedkope oplossing, voor dat geld kan je waarschijnlijk ook een miele kopen met hepa 14 filter die ook nog eens 2 a 3x zo krachtig is met zuigen. Moet je natuurlijk niet de stofzuiger ook voor de vloer gebruiken…;-)

 14. 🐐 Wendolien

  Wat jammer dat de link naar de stofzuiger niet meer werkt. Ik las pas in de reacties hoe oud dit artikel is…

 15. 🐐 Billy

  Dat is inderdaad jammer. Ik zie dat deze matrasreiniger inderdaad niet meer leverbaar is. Er staan wel een aantal alternatieven naast die goede reviews krijgen. Wellicht is dat iets?

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate