Op zoek naar gezonde & betaalbare weekmenu’s? Klik hier...

Super soda – schoonmaken met soda

Schoonmaken met soda is veel goedkoper, milieuvriendelijker en sneller dan voor elk soort klusje weer een ander middel te gebruiken. In dit artikel lees je alles over schoonmaken met soda!

🐐 Dit artikel is geschreven door Jolanda.

Wat kun je allemaal met soda schoonmaken?

Oké, wat kun je er dan mee? Superveel, we hebben alles even op een rijtje gezet, want het is teveel om op te noemen hoeveel je kunt schoonmaken met soda.

1. Soda als allesreiniger

Wat soda toevoegen aan warm water en je kunt het als allesreiniger gebruiken. Bijvoorbeeld om je vloeren, deuren en muren van geglazuurde tegels mee schoonmaken.

2. Wondjes schoonhouden

Heb je een ontstoken wondje? Doe dan een lepel soda in warm water en week je wond hierin. Doe dit eventueel 2 a 3 keer per dag.

3. Kleding wassen met soda

Soda is natuurlijk een fijn middel om vlekken uit witte was te krijgen. Je kunt het in het wasmachinebakje doen. Maar je kunt het ook eerst even voorweken met soda en dan op de normale manier wassen.

Ook je wasmachine kun je schoonmaken met soda. Als er een beetje en vervelend luchtje in de wasmachine hangt kun je even wat soda in de trommel gooien. De wasmachine laten draaien op 90 graden (zonder was erin). En je hebt weer een frisse wasmachine.

4. Zweetlucht tegengaan met soda

Als je veel zweet blijft die lucht vaak langer in kleding hangen. Ook al heb je het gewassen, als je dan een uur je gewassen shirt weer aanhebt kun je de zweetlucht soms alweer ruiken. Niet om vrolijk van te worden. In vervolg kun je beter deze shirts beter een uurtje in Sodawater laten inweken en daarna wassen. Let op, soda kan de kleur wel aantasten, dus absoluut niet te lang laten staan. Witte was daarentegen kun je lekker even een nacht laten inweken.

Zweetlucht in je schoenen kun je ook tegengaan met soda. Doe wat soda in je schoenen en stop deze in een afgesloten zak. Nachtje laten rusten en de soda er weer uit gooien.

5. Bloemen langer laten leven

Om je bloemen langer mooi te houden kun je een klein beetje Soda bij het water toevoegen. Hierdoor wordt het groeiproces vertraagd en kun je langer genieten van die mooie bos bloemen.

Tevens kun je vervelende geuren uit bloemenvazen aanpakken met Soda. Deze geuren krijg je vooral als een vaas te lang heeft gestaan met bloemen. Gewoon even omwassen met warm sodawater en de geur is weg. Tegelijkertijd zorgt dit er ook voor dat je de ziektekiemen die misschien in de vaas zitten doodt.

5. Geen dood bier meer met soda

Heb je geen aparte bierglazen, maar krijg je ineens gasten die hun biertje graag uit een glas willen drinken? Maar ja in gewone frisdrank glazen slaat het bier meteen dood… Geen paniek. Gewoon een glas even afwassen in warm sodawater. Vervolgens je glas wel even goed naspoelen met schoon water. Dan kan je gast genieten van een biertje dat niet in 3 tellen doodslaat.

6. Laat je kristal weer glanzen

Mocht je gelukkige eigenaar zijn van kristallen glazen dan wil je deze natuurlijk glanzend houden. Vaak worden ze iets dof. Om de glazen weer mooi glanzend te krijgen kun je glazen wassen met warm sodawater. Vervolgens weer goed naspoelen met schoon water. Het beste kun je de glazen aan de lucht laten drogen en niet gaan afdrogen. Scheelt ook weer.

7. Zilveren bestek laten blinken

Is je zilveren bestek wat dof geworden? Doe dat wat soda met warm water in een bak. Voeg daarna wat proppen aluminiumfolie toe en leg je bestek erin. Wacht even tot het stopt met bruisen en spoel alles goed af. Het bestek blinkt je weer tegemoet!

8. Aangekoekte pannen schoonmaken met soda

Oeps even niet opgelet… Verbrand eten… Naast dat je baalt dat weer wat nieuws kan gaan koken (of de kids een plezier doen met een ongezonde hap van de snackbar) is het vooral vervelend dat je pan helemaal is aangekoekt.

Maar die aangekoekte pan krijg je best makkelijk weer schoon met soda. Door de pan te vullen met soda en heet water, zul je zien dat het aangebrande eten zo los weekt. Hierna even goed schoonmaken, je zult zien dat het makkelijker gaat. Soda en aluminium kunnen niet tegen elkaar, dit dus niet toepassen op aluminium pannen.

9. Verstopte afvoer is verleden tijd

Met soda kun je zelfs voor handyman spelen. Als de gootsteen verstopt is, flink wat soda in de afvoer gooien. En vervolgens flink wat kokend water erachteraan gieten. Als de verstopping erg hardnekkig is, kun je eventueel azijn na de soda toevoegen en daarna het kokende water. Wil je liever voorkomen dat je afvoer verstopt? Dan kun je bijvoorbeeld elke week of 2 weken even wat soda door de afvoer laten lopen met kokend water.

10. Groene tegels in de tuin weer mooi maken

Vind je groene tegels in tuin toch niet zo’n succes? Maak dan een mengsel met soda en warm water. En schrobben maar! Het valt heel erg mee hoe hard je moet schrobben, de groene aanslag op de tegels gaat er met het sodawater heel makkelijk af.

Zo – het is een heel lijstje geworden met dingen die je kunt schoonmaken met soda. Wil je ook aan de slag met soda? Dan kun je in de winkel of online (zoals hier via het complete aanbod op bol.com) soda aanschaffen. 👍

Let op

Schoonmaaksoda moet je niet verwarren met baking soda. Baking soda is namelijk voor consumptie bedoeld, maar schoonmaaksoda is dat absoluut niet! Ook is soda niet geschikt voor aluminium, marmer of delicate stoffen.

Leukegeit nieuwsbrief 🥑

Schrijf je in en blijf om de week op de hoogte van de laatste leukigheid. Meer dan 47.500 mensen gingen je voor! 🐐

Geen zorgen – je gegevens blijven tussen ons.
Als je genoeg van me hebt kun je je op elk moment weer uitschrijven. 😊

18 leuke geiten 🐐🐐

 1. 🐐 Esther

  Nog een tip, vooral voor mensen met kleine kinderen:

  Heeft je kind een plasongelukje gehad in bed en is het matras nat? Strooi rijkelijk soda op de natte plek, laat het zeker een uur intrekken (afhankelijk van de grootte van de plek) en zuig de soda dan op met de stofzuiger. Een droog bed zonder vieze luchtjes is het resultaat!

 2. 🐐 Roos

  Oh… baking soda is echt niet alleen voor consumptie! Van droogshampoo tot bruisballen in bad, geurtjes uit van alles (tapijt, schoenen, kleding), middeltje tegen acne, tandpasta. Kijk maar eens op Pinterest.
  Te koop o.a. in de toko voor  1,35. Net als ‘gewone’ soda een wondermiddel.

 3. 🐐 Tamara

  Nou V., soda is gewoon in bv elke supermarkt verkrijgbaar in een doorzichtig plastic zakje, tussen de andere huishoudmiddeltjes, vlakbij de groene zeep bv. vaak onder de naam zilversoda, zowel in grove kristalvorm an in fijnere kristallen. ik geef voorkeur aan de laatste. Bewaar de aangebroken verpakking wel afgesloten want soda trekt vocht aan en vormt dan een harde klomp, later wordt het dat ook nog wit en poederig….lastig te verwerken, maar de werkzaamheid blijft wel hetzelfde, bederft niet. Wat ik mis in het artikel is wat geldt voor alle schoonmaak klusjes en wat vaak vergeten wordt in deze tijd van vlug vlug vlug….
  Elk middel heeft zijn inwerktijd echt nodig, lees even op de verpakking van moderne middelen. Hoe goed een middel ook is er is altijd een optimale inwerktijd. De soda bv in de gootsteen voor ontstopping: Het heeft echt weinig zin om de soda erin te stoopen en dan meteen door te spoelen. Eerst kokend water vooraf, dan de soda, desnoods over het hete water in de gootsteen. Laat dit minstens 10 minuten zijn werk doen alvorens weg te spoelen!
  Dit is een aanwijzing die je vindt in alle protocollen van huishoudelijk werk en het scheelt heel erg veel! Zand zeep en soda waren vroeger de basis ingrediënten voor het huishouden, en daar kwamen dan nog wat zaakjes bij zoals azijn…50 jaar geleden, toen ik nog klein was, was dit nog heel normaal. De oma’s en moeders denken “Hè, hè, komen ze er eindelijk achter…”

 4. 🐐 Jessie

  Soda is een wondermiddel, maar laat de emmer niet staan als je dieren hebt, want dan verbranden ze van binnen als ze ervan drinken.

  Jessie

 5. 🐐 Peter

  Geweldig. Ik heb vaak last van een verstopte gootsteen omdat bob de bouwer….. affijn. Dat kan ik niet oplossen.
  Maar vandaag eens de soda en (schoonmaak)azijntruc geprobeerd. Verbluffend!!
  Verstopping weg 😉
  Die hou ik er in !

 6. 🐐 sandra

  Kan je daar ook de maarssen van grote bedden doen voor stof en huisstofmeid weg te houden kan iemand me dat vertellen dank u wel

 7. 🐐 Alili

  Hoe moet je soda bij de was gebruiken? Ik had van iemand gehoord dat je het beter in de wasverzachter vakje met de wasverzachter doen en dan zie je het resultaat. Maar ik zag vandaar dat soda in de wasver zachter heeft als resultaat : een soort yoghurt achri ge mengsel. 🙁 ik wil weten hoe je het gebruikt in de was, gooie je het met de kleding in de trommel of meng je het met de waspoeder?

 8. 🐐 marynka

  ik ben schoonmaakster van beroep en ik maak altijd alles schoon met azijn nu vinden de mensen dat niet fijn ze denken dat het te agressief is en vinden het stinken
  zou ik ipv azijn alles kunnen doen met kristalsoda ?

 9. 🐐 Bas

  Ik ben helemaal voor soda maar als ik het toevoeg aan de was veroorzaakt het juist bruine vlekken. Of ik het nou in het zeep bakkie schep of eerst in warm water oplos en dan erbij giet.

 10. 🐐 kim

  hallo hoelang moet je soda laten in weken ik doe dit meestal een tien a twintig minuten maar het nadeel is da ik er hoofdpijn van krijg iemand tips dank u wel

 11. 🐐 Sandra

  Nadat ik de douche schoon heb gemaakt met soda blijven de vloer tegels achter met een witte waas. Zelfs na een aantal keer douchen verdwijnt het niet. Hoe voorkom ik dat dan weer?

 12. 🐐 fernand

  bad willen schoon maken met soda maar er komen vlekken daarvan wat moet je doen voor schoon te maken.

 13. 🐐 Riet

  Ik doe gewoon een schepje banking soda in de was, doe eerst de soda in de trommel dan de witte was erin, zo krijg je een mooie witte was. En bij vlekken in kleding maak ik de vlek vochtig en strooi daar de banking soda over na 10 minuten spoel ik het uit en doe het in de ws.

 14. 🐐 Hoek

  Hoi hoi.soda alleen bij witte was. Ook geen soda gebruiken op natuursteen dan krijg bleke vlekken die er niet meer uit gaan. Soda voor het een en azij. Voor het ander…en groene zeep.
  Succes!

 15. 🐐 Brigitte

  Kan ik kristal soda gebruiken om het terras in hout af te schuren

 16. 🐐 Patries

  Betreft soda wat is het verschil tussen baking soda en kristal soda (fijne korrels)?
  Patriied

 17. 🐐 Tonnie

  Mijn partner heeft een infectie aan zijn teen heeft al drie weken antibiotica
  Geslikt maar het ziet wond er niet beter uit komt nog etter uit kleine teen
  Is onder behandeling in het ziekenhuis, maar ze doen er weinig aan pleister
  Er op iedere dag, ik heb nu twee dagen een voetenbadje met sunlight zeep
  Gemaakt herinner ik mij van een eerdere wond behandeling, mijn vraag is
  Soda beter dan sunlight zeep.

  Is

 18. 🐐 Niek Muziek

  Je kent misschien wel de coating van apparaten , die na een paar jaar enorm gaat plakken en kleven. (verrekijkers, fototoestellen, opnamerecorders, stemapparaatjes en ga zo nog maar even door…)
  Die gore coating zou allang verboden moeten zijn, maar wordt helaas nog steeds veelvuldig toegepast voor het lekkere zachte gevoel van aanraking 🙁
  De Gouden Tip om dit probleem op te lossen:
  Schoonmaken met gewoon de goedkoopste soda ; klein beetje opgelost in een beetje (koud) water en met die oplossing bijvoorbeeld een stemapparaatje dat enorm plakte ingesmeerd. Tien minuten laten inwerken (tja, ik doe maar wat…) en dan met een droog doekje schoonwrijven. Het resultaat is verbluffend: het apparaatje voelt weer als nieuw aan en plakt absoluut niet meer.
  Ik ga dit ook proberen met een aantal ander apparaten die kleverig aanvoelen.
  Wees natuurlijk wel voorzichtig met het insmeren met de soda-oplossing (elektronica)!

Mekker je gezellig mee?

Goed om te weten
Door je reactie te versturen ga je ermee akkoord dat we je gegevens met zorg en liefde verwerken volgens onze privacyverklaring. 🐐

Navigate